U profi svet ulazi kao najbolji 1Foto: EPA

Dok ređa pobede na Rolan Garosu srpski junior Miomir Kecmanović primiće priznanje kao najbolji mladi teniser sveta 2016. godine. Nakon ovog grend slema Kecmanović će se oprostiti od juniorskih takmičenja i zakoračiti u profesionalne vode.

Kako je i sam priznao, ove sezone odlučio je da igra Frenč open samo zato što se našao u Parizu da bi primio nagradu.

– Došao sam samo zato što idem na prijem Svetske teniske federacije, pa sam pomislio da mogu da igram kad sam već tu. Ovde sam zbog sebe i da bih se zabavio – rekao je 17-godišnji igrač dodajući ipak da je osećao mali pritisak pred početak prvog meča protiv Francuza Haimea Flojda Anžela, koga je na kraju dobio za samo sat vremena ubedljivim rezultatom. Posle prve pobede Miomir je bio podjednako ubedljiv i u drugom kolu nadigravši Belaluna (6:2, 6:1).

Mladi teniser prošlu godinu završio je kao najbolji junior, osvojivši po drugi put Oranž Boul, i tako postao tek treći igrač kome je pošlo za rukom da dve godine zaredom osvoji prestižni turnir na Floridi, prethodno to su učinili Bili Martin (1973-74) i Harold Solomon (1969-70). Istovremeno tokom 2016. Kecmanović je odigrao finale US opena, i bio pobednik turnira u Meksiku. Kako je ostvario sve ciljeve koje je sebi zacrtao tokom prošle sezone ove godine rešio je napravi skok u profesionalne vode.

– Prelaz iz juniorske u seniorsku konkurenciju, kažu, može biti traumatičan za mladog tenisera. Ali, ja volim izazove. Oni me teraju napred. Profi turniri su normalan sled u razvoju svakog tenisera. Taj put su prošli svi, od prosečnih do onih vrhunskih tenisera. Pa ko uspe. Ja sam uveren da ću uspeti – rekao je Kecmanović.

Ispred Miomira Kecmanovića su sezone velikih odricanja, ali on kaže da je izabrao za sebe put.

– Ponosan sam na ovo što sam postigao. Kažu, ušao si u tenisku istoriju. Ako je tako – lepo. Međutim, svi ovi uspesi, zapravo, obavezuju me da još više i bolje radim. Odabrao sam svoj put, put tenisera i sada nema povratka, niti nekog samozadovoljstva. Sport je takav, tera te neprestano napred. Na rad, i rad, i rad… – zaključuje prvi juniorski reket sveta.

Novak Đoković uzor

Miomir Kecmanović u više navrata isticao je da mu je uzor Novak Đoković, a pre dva dana imao je priliku da trenira sa starijim srpskim igračem. „Ovo je treći put da igram sa Novakom. Igrali smo pre dve godine na Vimbldonu i Frenč openu. Bio sam toliko nervozan da nisam mogao da ubacim lopticu na teren i zato me nije zvao naredne dve godine“, kazao je Kecmanović kroz osmeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari