Prvi Međunarodni memorijalni turnir u malom fudbalu „Srboljub Srbo Stamenković“ u Užicu bio je jedinstvena prilika da se velikani fudbala iz bivše SFRJ okupe u gradu u kome je ponikao jedan od retkih pravih virtuoza sa „bubamarom“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Srboljub Srbo Stamenković je rođen u Užicu 31. januara 1956. godine, karijeru je započeo u užičkoj Slobodi, nastavio je u Crvenoj zvezdi od 1975. do 1981, nakon čega odlazi u SAD, gde se proslavio igrajući mali fudbal za Memfis i Baltimor. Srbo ili Sten, kako su ga zvali u Americi, postigao je u malom fudbalu ono što su u svojim karijerama u velikom fudbalu postigli Pele i Maradona. Nakon toga, vratio se u rodni grad i bio je sportski direktor Slobode. Preminuo je od povreda koje je zadobio 28. januara 1996. godine, posle pada niz stepenice u Užicu i sahranjen je na svoj četrdeseti rođendan na užičkom groblju Dovarje.

Želeći da se na neki način oduže unikatnom fudbalskom talentu i prijatelju, u sportskoj hali „Veliki park“ takmičili su se veterani Partizana, Crvene zvezde, podgoričke Budućnosti i užičke Slobode, kao i ekipe prijatelja legendarnog fudbalera iz Užica „Srbovi prijatelji“ i „Crtani film“. Pobednik turnira bila je ekipa Partizana, drugoplasirana je Sloboda, dok je treće mesto osvojila Crvena zvezda. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Momir Bakrač iz Budućnosti.

Podsećanje na Srba Stemenkovića, užičku, jugoslovensku i svetsku fudbalsku legendu, okupilo je u Užicu velika imena našeg fudbala, poput Vladimira Petrovića Pižona, Dušana Savića, Milovana Rajevca, Stanislava Karasija, Dejana Savićevića i druge, koji su položili sveće i vence na njegov grob.

– Bio je veoma dobar čovek, ali i pomalo povodljiv. Svi smo ga voleli. Uvek je stvarao dobru atmosferu. Dobro smo se družili i oduševljavali se njegovim fudbalskim umećem – podsetio je na Srba Vladimir Petrović Pižon, koji je igrao za veterane Crvene Zvezde.

Istakavši da je sa Srbom kratko igrao u užičkoj Slobodi, a potom i u Zvezdi, Milovan Rajevac, koji je igrao mali fudbal za NJujork, podsetio je na to da je užička Sloboda, na Srbov 40. rođendan, prvi put u svojoj istoriji igrala utakmicu u Prvoj ligi protiv crveno-belih na Marakani, kada je Srbu odat pomen.

– To je bio jedan od najtežih trenutaka. Bila je to prva utakmica Slobode u Prvoj ligi. Ja sam bio trener Slobode, kada smo na stadionu minutom ćutanja odali poštu majstoru fudbala. Bili smo prijatelji i želeli smo da od Slobode napravimo pravi prvoligaški tim. Srbo je bio veliki čovek, ali i najveći fudbaler malog fudbala sa naših prostora – kazao je Rajevac.

Dragan Novaković DŽaja, Užičanin koji je tri godine igrao mali fudbal sa Srbom u Americi, kaže da mu je on bio kao drugi otac.

– Odveo me je u San Hoze i tamo smo bili zajedno tri meseca. Nameravali smo da naredne godine idemo u Ročester i planirali naše karijere, ali njegova tragična smrt je prekinula naše planove. Vreme koje smo proveli zajedno bilo je nezaboravno i neponovljivo. Bio mi je kao drugi otac – svedočio je DŽaja, dodavši da je Srbova popularnost u Americi bila u rangu sportista poput Majkla DŽordana ili Martine Navratilove.

Dejan Savićević, koji je branio boje veterana Budućnosti, kaže da je na video-snimcima gledao nastupe Srba Stamenkovića.

– Bio je veliki talenat, ali zbog povrede, nije uspeo da pokaže sve svoje sposobnosti i otišao je u Ameriku, gde je napravio vrhunsku karijeru. To što je on uradio, malo ko je bio u stanju. U Americi je ostavio neizbrisiv trag. Šteta što je relativno mlad preminuo, ali to je život – kazao je Savićević.

Nebojša Stamenković, Srbov sin i trener u Crvenoj zvezdi, koji je otvorio turnir, nije krio sreću što ni posle skoro dve decenije nije izbledelo sećanje na njegovog oca.

– Posebno mi je drago što su ovaj događaj svojim dolaskom uveličali tako veliki fudbalski asovi, a veliki zahvalnost dugujemo JP „Veliki park“ i veteranima Slobode koji su pokrenuli i organizovali turnir, za koji se nadam da će postati tradicionalan – kazao je Srbov sin Nebojša.

Zoran Jovičić, predsednik veterana Slobode, ističe da je Srbo obožavao Užice i da se sa oduševljenjem odazivao turnirima, koji su osamdesetih godina organizovani u gradu i da im je prisustvovalo nekoliko hiljada Užičana. On je najavio da je namera organizatora da narednih godina ugoste veterane kompletne velike četvorke bivše Jugoslavije – Partizana, Crvene zvezde, Hajduka i Dinama.

Rešenje za fudbalsku krizu

– Ne uklapam se u sadašnji sistem, u kome se naređenjima saginju glave. Naš fudbal je u zapećku, jer u njemu nisu oni koji su to zaslužili i koji znaju svoj posao – kazao je za Danas Stanislav Karasi, a potom ponudio recept za rešenje te krize – Trebalo bi da odu svi iz FSS, sudije i delegati, da se promeni kompletna struktura, u koju bi trebalo da dođu neki drugi ljudi koji će fudbalsku organizaciju da vode pošteno, prema statutu i pravilima fudbalske organizacije – navodi Karasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari