U Splitu danas počinje Evropsko prvenstvo u vaterpolu za muškarce, Srbija favorit iz drugog plana 1Foto: EPA-EFE

Nepuna dva meseca po završetku Svetskog prvenstva danas u Splitu počinje Evropsko prvenstvo u vaterpolu. Titulu brani Mađarska, ali najveći favoriti za zlatnu medalju su Španija, Italija, Grčka i domaćin Hrvatska. Zbog gustog kalendara takmičenja ove godine na ovom šampionatu neće nastupiti veliki broj igrača, veliki broj njih zbog povreda, ali i zbog umora.

Reprezentacija Srbije će startovati danas (12.00) duelom sa Izraelom, u kojem je apsolutni favorit. U istoj grupi nalaze se i Mađarska i Slovenija i očekuje se da će ekipa selektora Dejana Savića zauzeti jedno od prva dva mesta koja vode u narednu fazu takmičenja. Srbija se ne nalazi u prvoj grupi favorita za medalje jer se od Olimpijskih igara nalazi u procesu stvaranja novog tima. Od ekipe koja je osvojila zlato na Igrama u Tokiju Savić ne može da računa na deset igrača, a u sastavu su ostali samo Mandić, Strahinja Rašović i kapiten Ranđelović.

„Ovo je naša aktuelna reprezentacija. Potpuno je jasno da je to novi sastav i mi smo sa Hrvatima najviše promenili tim posle Igara u Tokiju. Ovaj sastav je novi čak i u odnosu na svetsko prvenstvo u Budimpešti. Ima tu povreda, ima stvari na koje ne možemo da utičemo“, rekao je Dejan Savić, koji ne može da računa ni na povređene Jakšića i Lazića.

Uprkos brojnim promenama, selektor je istakao da reprezentacija Srbija ima visoke ciljeve na ovom takmičenju.

„Tradicija uspeha srpskog vaterpola ne dozvoljava da menjamo ambicije. One su i sada vezane za osvajanje medalje. Nekome će, ko posebno zna stanje u reprezentaciji, biti ovo možda i prepotentno ali naša obaveza je budemo u tradiciji našeg vaterpola. Imali smo privilegiju zahvaljujući Ivici Tucku da neformalno formalno utakmicom osetimo bazen i atmosferu. Siguran sam da će biti vrhunska organizacija, čestitke domaćinu. Uostalom Srbi, Hrvati i Mađari najbolje organizuju prvenstva“.

Iz perspektive selektora učešće njegove ekipe na ovom Evropskom prvenstvu su jedan u nizu koraka do cilja – Olimpijske igre u Parizu.

„Ako bi to bio neuspeh ali pod navodima naše odnosno moje funkcionisanje se ne bi promenilo. Ambicije bi tada ostale iste. Ovo su sve stepenice do Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Tamo želimo da budemo najbolji. Sve do tada su prolazne stanice. Inače i dok sam igrao i sada kao trener nisam tražio alibi. Na neke stvari ne možete da utičete. Istina je da rezultati na poslednja dva takmičenja nisu bili očekivani ali idemo dalje. Svakoj ekipi treba dati podršku, pružiti joj šansu da raste do ispunjenja konačnog cilja a, rekao sam, to je plasman na Igrama“.

Srbija će u Splitu učestvovati na svom devetom prvenstvu Starog kontinenta, a u prethodnih osam osvojila je pet zlatnih medalaja, uz po jedno drugo, treće i peto mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari