U Stožicama sa većim budžetom 1

Od dva poznata kluba, nesumnjivo najvećeg u Sloveniji i najtrofejnijeg u Hrvatskoj u poslednjoj deceniji juče je i zvanično nastao jedan.

Fuzijom ljubljanske Olimpije i zagrebačke Cedevite nastao je novi klub KK Cedevita Olimpija sa sedištem u LJubljani. Ako je reč o novom pravnom licu, to bi trebalo da znači da je Olimpija, kao najtrofejniji klub Slovenije prestao da postoji, odnosno da je Cibona izgubila najvećeg takmaca poslednjih godina u nacionalnim okvirima.

Automatski, krajnje je upitno i to kako su Emil Tedeski, doskorašnji vlasnik Cedevite i idejni tvorac novog projekta, i Tomaž Berločnik, prvi operativac Olimpije zamislili da novi klub neometano nastupa u ABA ligi.

Regionalno takmičenje jeste tako koncipirano da su vlasnici klubovi, a ne države iz kojih dolaze, međutim u vlasničkoj strukturi su jasno navedena imena onih timova koji čine ABA ligu i svako novo pravno lice moralo bi da prođe proceduru koja podrazumeva prvo prohodnost u ABA 2 ligu kroz uspeh u domaćem šampionatu, a tek onda učešće u najelitnijem rangu.

– ABA liga je liga u kojoj su vlasnici klubovi, ali nemamo nikakvih ograničenja u ovom projektu. Tako da ne vidimo nijedan problem u ovom spajanju. Članstvo u ABA ligi nije članstvo država nego članstvo klubova – šturo je prokomentarisao Emil Tedeski na predstavljanju novog kluba, ne objasnivši po kom osnovu KK Cedevita Olimpija može zauzeti mesto nepostojeće Cedevite u ABA ligi.

Biznismen iz Hrvatske naveo je kao osnovni razlog stvaranja novog kluba nefer tretman koji je njegov prethodni klub Cedevita imao u Zagrebu, kao i želju za daleko većom podrškom u odnosu na onu koju su imali u prestonici Hrvatske.

– Ovo ne znači da jedan klub preuzima drugi, već ravnopravno spajanje dva kluba s visokim ambicijama. Prvi put u Evropi dva profesionalna kluba spajaju se preko granice. To niko na kontinentu nije napravio. Ovo niko nikada nije napravio ni u jednom sportu. Ponosan sam i uzbuđen. Ovo nije dolazak još jednog velikog sponzora u LJubljanu, odlazak kapitala iz jedne države u drugu, ovo je ravnopravno spajanje dva kluba. Sve se radi zbog publike, a u LJubljani imamo izvanredne uslove. Stožice su košarkaški hram Evrope. Postoji interes za košarkom jer je Slovenija aktuelni evropski prvak. To spajanje je toliko uzbudljivo, da se sve primedbe da izdajemo nacionalni interes čine smešnima. Ovo nam se čini kao logična stvar, sinergija sportskog, igračkog i trenerskog kadra – obrazložio je svoju ideju Tedeski.

Cedevita je poslednjih godina važila za klub koji je imao ubedljivo najveći budžet u regionu (oko šest miliona evra). Tedeski najavljuje da će novi klub raspolagati sa još većim finansijskim sredstvima kojima bi mogao da poremeti uspostavljenu hijerarhiju u ABA ligi.

– Budžet će sigurno biti veći nego što je imala Olimpija i veći nego što je imala Cedevita. Ovo je nastanak novog kluba. Ali ne gledamo samo sledeću sezonu, nego dugoročno. Imaćemo konkurentan budžet za vrh ABA lige i konkurentnost u Evrokupu – ambiciozan je Tedeski.

„I jare i pare“

Nastankom novog kluba KK Cedevita Olimpija istovremeno je Emil Tedeski povukao još jedan potez formiranjem KK Cedevita Junior. „Cedevita je zajedno s nekoliko košarkaških entuzijasta podnela zahtev za formiranje Košarkaškog kluba Cedevita Junior i misija mu je rad s mladima na Zagrebačkom velesajmu. KK Cedevita je tamo investirala svoja sredstva i razvila jedan od najlepših košarkaških kampova u Evropi i svetu. Očekujem da će biti razumevanja da seniorska ekipa novog kluba KK Cedevita Junior igra najjače hrvatsko košarkaško takmičenje, ali to ne zavisi samo od nas. Mogu reći da će sve kategorije igrati nacionalna prvenstva i u punom kapacitetu će razvijati igrače od škole košarke do najstarijih kategorija. Ako bi košarkaški savez smatrao da moramo krenuti od najnižeg ranga mi ćemo to i učiniti. Ne smatramo to uvredom, ali bili bismo žalosni. Ako postoji bilo kakva prepreka u pravnom smislu, mi ćemo takvu odluku prihvatiti. Verujem u aktivnost Cedevite Junior, verujem u rad s mladima. Za seniore, naravno da je najbolje igrati Premijer ligu jer je to u interesu cele lige, ali ako odluka bude drugačija, mi ćemo je poštovati“, ne odustaje Tedeski od svojih interesa u Hrvatskoj, svestan da bi u slučaju da Cedevita Junior kroz domaće prvenstvo izbori plasman u ABA 2 ligu mogao da ima dva kluba u regionalnom takmičenju za koju godinu.

Razočaran u Zagreb

Emil Tedeski je godinama unazad tvrdio da KK Cedevita nema ravnopravan tretman od strane Grada Zagreba, što je u utorak i apostrofirao kao jedan od vodećih razloga odluke da fuzioniše Cedevitu sa Olimpijom i sedište novog kluba postavi u LJubljani: „Odlučili smo se na spajanje kako bismo postali konkurentniji. Istina, nismo bili zadovoljni odnosom u gradu Zagrebu. Činjenica je da nismo u gradu imali tretman u smislu raspodela sredstava za vrhunski sport. Cedevita nije mogla igrati utakmice u svom domu i nije imala status koji je svojim rezultatima zaslužila“, naveo je Tedeski.

Jedan je suvišan: Zdovc ili Rimac?

Nastankom novog kluba KK Cedevita Olimpija dvojica trenera nalaze se u nerazjašnjenom pravnom statusu: I Juri Zdovc, kao i Slaven Rimac ugovorima su bili vezani za Olimpiju, odnosno Cedevitu. Pošto su se klubovi fuzionisali samo jedan od njih dvojice može imati poziciju glavnog trenera; ono što je još važnije jeste to da li novi klub ima finansijske obaveze prema obojici ili je sa nastankom novog kluba automatski prestao bilo kakav obligacioni okvir između kluba i dvojice trenera?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari