U susret Superbolu 55: Brejdi protiv Mahomsa 1Foto: Larry W. Smith/EPA

Ovo je 55. po redu Superbol ili finale Nacionalne fudbalske lige (NFL) u američkom fudbalu, a 19. koji se prenosi na srpskim televizijama od čuvene sezone 2001/02.

U nedelju uveče u Tampi (prvi put da je će domaćin Superbola i igrati u finalu) na Rejmond Džejms stadionu čiji kapaciteti će biti značajno smanjeni zbog Kovid protokola sastaće se Tampa Bej Bakanirsi u svom drugom i Kanzas siti Čifsi u svom trećem Superbolu.

Poslednja utakmica te sezone predstavljala je početak američkog fudbala u Srbiji, ali i početak karijere najboljeg igrača svih vremena ovog sporta u Americi-Toma Brejdija.

U toj utakmici Brejdi, tek u drugoj godini u NFL-u, a u prvoj sezoni kao starter bostonskih Nju Ingland Petriotsa (New England Patriots), igrao je protiv najbolje napadačke ekipe tih godina Sent Luis Remsa (St Lois Rams) – i pobedio.

Nakon 19 godina, Tom Brejdi igra svoj 10. Superbol (ovog puta u dresu Tampa Bej Bakanirsa-Tampa Bay Buccaneers), a ima već šest titula, više od ijednog igrača u istoriji NFL-a.

I igra ga protiv ekipe za koju kažu da ima najbolji napad u istoriji NFL-a.

Slično kao pre 19 godina, samo što je sada Brejdi veteran (u 43. godini!), a naspram njega stoji 25. godišnje čudo od igrača Patrik Mahoms, kvoterbek Kanzas siti Čifsa. Ako neko može da pokuša da obori mnogobrojne rekorde koje je postavio Brejdi to je Mahoms koji je u prvoj sezoni kao starter bio najbolji igrač regularnog dela prvenstva (MVP) i stigao do finala AFC-a (i izgubio od tada Brejdija u Nju Inglandu), a već u sledećoj sezoni osvojio Superbol usput praveći nestvarne brojke u dodavanju lopte saigračima.

Već sada je Mahoms bez dileme najbolji kvoterbek lige, a mnogi mu predviđaju karijeru dostojnu legendi NFL-a.

Dakle, scena je postavljena za epski duel dva vrhunska kvoterbeka, ali i trenutno dva najbolja tima i dva odlična trenera.

Ovo će biti finale u kome će se naći dva najstarija trenera do sad.

Endi Rid, glavni trener Kanzas sitija važi za trenutno najboljeg stratega u NFL. Osim prošlogodišnjeg finala koje je osvojio, Rid je vodio Filadelfija Iglse u Superbolu 2005. godine gde je izgubio od Nju Inglanda i Brejdija.

Arians nije imao dosada većih uspeha kao glavni trener iako sa već 68 godina, ali ipak ima dve titule kao pomoćni trener u Pitsburgu.

Ono što bi moglo da utiče na Čifse na ovoj utakmici je saobraćajna nesreća koju je pre tri dana izazvao Ridov sin, takođe jedan od trenera, koji je pod dejstvom alkohola udario u automobil na putu šri čemu je teško povređeno jedno dete.

Ovo će biti drugi susret dve ekipe u ovoj sezoni.

U 12. kolu Čifsi su došli na sunčanu Floridu i u prvom poluvremenu tako rasturili odbranu Bakanirsa da nisu znali šta ih je snašlo. Samo u prvoj četvrtini najbolji hvatač Čifsa Tajrik Hil je već imao 200 uhvaćenih jardi i dva tačdauna izaivajući ozbiljne traume svom čuvaru.

Na poluvremenu Kanzas je vodio 20-7, a posle treće četvrtine 27-10. Baksi su ublažili poraz u poslednjoj deonici na konačnih 27-24. Krajnji rezultat deluje kao da je utakmica bila neizvesna, ali daleko od toga. Tada je Tampa imala skor od sedam pobeda i pet poraza i njeno učešće u plej ofu je postalo upitno. Od tada, u narednih sedam utakmica uključujući dva meča u plej ofu Tampa Bej je zabeležio sedam pobeda.

Pored Hila koji je najbrži hvatač u ligi, Mahoms na raspolaganju ima i nesumnjivo najboljeg tajt enda (tight end) u ligi Trevisa Kelsija, kao i još dva superbrza hvatača. Iako ekipa koja izrazito igra pas igru, važnu ulogu će imati i raning bekovi. Recimo u prošlogodišnjem finalu je glavnu ulogu imao trkač Damijen Vilijams sa više od 100 istrčanih jardi i dva tačdauna.

S druge strane, Brejdi je prošlog leta posle 20 godina u Nju Inglandu, na iznenađenje svih, prešao u Tampu. Iako pola lige ne bi ni trepnulo da dovede 43-godišnjaka i da ne pita pošto košta, on je izabrao Bakse i to ne bez razloga. Fantastičan hvatački tandem Evans-Godvin je u stanju da uhvati sve što Brejdi pošalje ka njima. Ali to nije sve. Pred početak sezone iz penzije se vratio dugogodišnji Brejdijev saigrač iz Patriotsa Rob Gronkovski, jedan od najboljih tajt endova koji su igrali ovu igru i sleteo baš u Tampu. Kasnije tokom sezone stigao je i Antonio Braun, mada se bori sa povredom, a tu su i dva sjajna trkača Džejms i Furnet.

Nijednom timu ne nedostaje napadačkih oružja, ali ne bi se našli u Superbolu da nemaju i sjajne odbrane. Kanzas obično tokom sezone prima dosta poena, mada uvek manje nego što postigne, ali kada počne plej of i kada bude stani-pani, odbrana se pokaže i zaustavi protivnika, kao što je to uradila ove godine u plejof utakmici protiv Klivlenda kada se pred kraj Mahoms povredio.

S druge strane, odbrana Tampe je već dve, tri sezone među najboljim u zaustavljanju trčanja, mada ne toliko dobra u odbrani pasa. Ipak, ofanzivna linija Kanzasa imaće puno posla da spreči edž rašere (edge rush) Bareta i Pjer Pola da stignu do Mahomsa. Tim pre što je igrač koji čuva Mahomsovu levu (tzv. slepu) stranu Erik Fišer povređen na treningu prošle nedelje.

Američke kladionice daju prednost Kanzasu 3,5 poena u odnosu na Tampu.

Ipak, jedno je situacija na papiru, a drugo kada počne da pršti po terenu od udaraca.

Šou na poluvremenu

Superbol ima nešto i za one koje i ne zanima puno američki fudbal. Neki vole zanimljivosti poput one da su devet od deset najgledanijih TV događaja u istoriji američke televizije superbolovi. Neke fascinira to što 30 sekundi reklame emitovane u prenosu ovog događaja košta 5,5 miliona dolara. Ove godine ostala je ista cena kao prošle, a neke kompanije koje se tradicionalno reklamiraju na superbolu su ove godine zbog Kovida preskočile. Neki se opet čude zašto stadion uoči sportske utakmice preleću strateški bombarderi.
Ali najviše njih čeka šou koji se održava u poluvremenu. Ove godine koncert će održati kanadski kantautor Abel Makkonen Tesfaye aka the Weeknd.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari