U Zagrebu počinje finalni turnir vaterpolo Evropa kupa 1Foto: Vaterpolo savez Srbije (Arhiva)

S nešto drugačijim sastavom u odnosu na dosadašnji tok Evropa kupa, tekuću Svetsku ligu i naročito u odnosu na prošle godine osvojen šampionat Starog kontinenta, vaterpolo reprezentacija Srbije otišla je danas na finalni turnir EK u Zagrebu (5 – 7. april).

Tamo će već od sutra igrati četvrtfinalni duel sa Španijom. I to bez uobičajenih šampionskih ambicija, što ne znači da selektor Dejan Savić neće sa svojim izabranicima dati sve od sebe da uveća ogromnu trofejnu kolekciju.

– Takmičarska očekivanja nisu toliko bitna, jer smo se mi kao domaćini Svetske lige već kvalifikovali za završni turnir. Međutim, Evropa kup za nas ima značaj sa druge strane, jer ja sam trener reprezentacije koja ima najveću nesreću da svi njeni igrači igraju u inostranstvu, pa su retki trenuci kada možemo da budemo na okupu – kaže čovek pod čijom trenerskom komandom su „delfini“ u jednom trenutku bili pobednici Olimpijskih igara, Svetskog prvenstva, šampionata Evrope i Svetske lige čiji se predstojeći finalni turnir održava u Beogradu (18 – 23. jun).

– Što se tiče Evropa kupa, nije samo bitno što u prvom meču u četvrtfinalu igramo sa Španijom, meni je i veoma drago zbog toga, jer igra moderan vaterpolo. Ta utakmica će nam u velikoj meri značiti za sve ono što nam predstoji ove godine. Utakmica sa Španijom nama je zanimljiva zbog stila igre, medijima verovatno jer će to biti repriza finala prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva, pa ako prođemo idemo na boljeg iz duela Grčka – Hrvatska, što je šlag na torti svetskog vaterpola – konstatovao je Savić.

Kapiten naše reprezentacije Filip Filipović zadovoljan je jer je ekipa ponovo u prilici da na okupu bude duže od 24 sata, kao što je često slučaj. Ovog puta je odrađeno pet zajedničkih treninga.

– To želimo da iskoristimo na najbolji način, jer svi znamo da nakon završetka finalnog turnira klupske Lige šampiona imamo samo sedam dana da se spremimo za završnicu Svetske lige. Iako je ova ekipa odrasla zajedno, poznajemo se veoma dobro i više od 10 godina igramo zajedno, ovi momenti su za nas mnogo bitni. Ono što će nam dati kvalitet više u Zagrebu. Utakmice na Evropa kupu ne bih posebno komentarisao, jer tu je zaista osam najboljih ekipa. Koji god meč da odigramo biće to prava prilika da vidimo gde smo u odnosu na ostale. I naročito u odnosu na set  novih pravila – primetio je kapiten Filip Filipović.

Svi Savićevi aduti

Srbiju će u Hrvatskoj predstavljati 15 igrača: Branislav Mitrović (OSC), Dimitrije Rističević (Katanija), Viktor Rašović (Solnok), Filip Filipović (Pro Reko), Dušan Mandić (Pro Reko), Nikola Dedović (Špandau 04), Milan Aleksić (Solnok), Nikola Jakšić (Ferencvaroš), Sava Ranđelović (OSC), Duško Pijetlović (Dinamo), Đorđe Lazić (Solnok), Andrija Prlainović (Solnok), Ognjen Stojanović (Miškolc), Strahinja Rašović (Eger) i Miloš Ćuk (Mladost).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari