Zvezda prejaka za Partizan 1foto:Abaliga.com

Ono što ove sezone sjajno radi u Evroligi, Crvena zvezda je demonstrirala i u prvom večitom derbiju tekuće takmičarske godine. U 8. kolu ABA lige, crveno-beli su pokazali da su trenutno prejaki za košarkaše Partizana što dočarava i konačnih 71:56 u prepunoj hali „Aleksandar Nikolić“.

Odbrambeno, puleni Dejana Radonjića sveli su crno-bele na najmanji broj datih poena ove sezone; napadački „garnirani“ minijaturama sjajnog Luke Mitrovića (16p, 7sk) i „raskravljenih“ šutera na startu četvrte deonice na ubedljiv način naneli su košarkašima Partizana prvi poraz u regionalnim okvirima, a drugi uzastopni.

Očekivano, naročito na startu utakmice, viđeno je veoma malo poena na obe strane.

Partizanu je trebalo više od tri minuta da se „upiše“ na utakmici, dok su crveno-beli uvodnom serijom 7-0 bolje kontrolisali ritam meča, u atmosferi koja je bila strastvena i periodično prenaglašena, prevashodno zbog ubacivanja papira na teren, zbog koji je meč više puta prekidan.

Trener Radonjić je morao da reaguje i zamoli navijače da prestanu sa nesportskim ponašanjem. Partizan je pokušavao da poziciono do realizacije dođe u centralnom „piku“, međutim Smailagić iz „pop-auta“ nije mogao ništa da pogodi.

Ideja Radonjića da sa Davidovcem brani Lideja na niskom postu ispostavila se dobrom, s obzirom na to da Amerikanac napadački ništa nije mogao da uradi.

Na mahove je igra bila isprekidana na obe strane, pod velikim emotivnim nabojem neiskorišćeno je sijaset kontranapada, međutim u pozicionoj igri Zvezda je lakše pronalazila rešenja. Kuzmić je povratnim pasovima otežavao ideju crno-belih da udvajanjima opterete Kalinića (14p, 5as) i Voltersa (9p, 5as); istovremeno, zbog lošeg šuta sa distance večiti rivali su kreaciju morali da prebace na niski post.

U takvoj konstelaciji, debi Stefana Markovića u crveno-belom dresu ispostavio se logičnim, kao i ulazak Mitrovića kojim je Zvezda dobila veliku prednost pod košem.

Izvanrednog pivota i leđne tehnike, Luka je sa niskog posta napravio jasnu prevagu; njegovim minijaturama domaćin je stekao opipljivih 25:16.

Bez šuta sa distance, Partizan je imao mnogo problema u pozicionim napadima. Rotirao je trener Obradović, tražio raspoloženog šutera, međutim osim Smailagića nije imao produktivnog pojedinca (15p, 9sk).

Crno-beli su u prvih 20 minuta samo u dva navrata prošli u centralnom „piku“, bez maltene ikakve produkcije bekovske linije. Zvezda je odlično rotirala u odbrani; visoko u fletu branila Smailagićev šut sa distance, konstantno puneći reket sa strane pomoći.

I rani izlazak Kuzmića iz igre, početkom treće deonice zbog trećeg faula, nije promenio odnos snaga na terenu. Odlična saradnja Dobrića (15p) i Mitrovića u „piku“ nadograđena Šegijevom trojkom (tek drugom Zvezde na utakmici) dovela je do erupcije oduševljenja, naročito kada je Luka asistencijom iza leđa proigrao Voltersa.

Činilo se da će Partizan lako kapitulirati na plus 17 (40:23) međutim izlaskom Kalinića napad Zvezde se u potpunosti ugasio. Kao da su se prezasitili; od formule 42 poena na 14 timskih asistencija, puleni trenera Radonjića počeli su da srljaju. Prenaglašeno su usporili tempo i tako vratili rivala u igru.

Obradović je odlukom da Smailagića pomeri na četiri, a Koprivicu drži na pet, sa Murom (14p) kao osnovnim kreativcem napokon dobio na produktivnosti u spoljnoj liniji; Amerikanac je sa sedam vezanih poena iskažnjavao lošu rotaciju rivala u odbrani, odnosno nemanje ofanzivnih rešenja.

Čak šest minuta domaćin nije postigao poene iz igre. Kada je Partizan razliku „definisao“ na 45:40 i imao napad činilo se da će drama biti neizbežna.

Kalinić se ipak nije složio sa pat pozicijom; sjajnim sekvencama na startu četvrte deonice raskravio je saigrače. Prvo je ubacio trojku, potom je Holins pogodio za tri u kontranapadu, a kada je sa niskog posta iskreirao za Dobrića i Lazića van 6,75 sa četiri ubačena hica sa distance Zvezda je crno-belima zadala nokaut na polovini poslednje deonice (65:41).

Gosti više nisu mogli da se vrate u meč; crveno-beli su duel završil sa 21 timskom asistencijom, čak 11 više u odnosu na najvećeg rivala i time na najilustrativniji način opisali razliku u koncepcijskom smislu i sposobnosti rutinske realizacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari