Učitelj pred izazovom učenika 1Foto: EPA-EFE/ Miguel A. Lopes POOL

Prvo polufinalno veče Lige šampiona u sezoni na izmaku doneće premijerni duel moćnog Pari Sen Žermena i mladog Lajpciga, a svetla pozornice neće biti uperena samo na 22 i kusur fudbalera na terenu Benfikinog stadiona već isto…

… ako ne i više, na dvojac uz aut liniju, jer će ishod meča u dobroj meri zavisiti od trenerskih ideja i direktiva Julijana Nagelsmana (s klupe nemačkog tima) i njegovog šefa iz igračkih dana Tomasa Tuhela (strateg francuske ekipe), čijoj podršci duguje ostanak u sportu posle povrede i preranog kraja karijere u kopačkama.

– Sarađivali smo samo tu jednu sezonu u Augzburgu, dok sam radio kao pomoćni trener. Nagelsman je zbog povreda često ispadao iz konkurencije, ali mi je stalno postavljao neka pitanja, zbog čega sam ga pitao da mi pomaže u skautiranju rivala. Već tada se videla njegova ljubav prema taktici i detaljima, još onda je radio odličan posao, pa je prirodno što je došao na sadašnji nivo – hvali svog učenika Tuhel, ali i prvi tim kluba osnovanog tek 2009. godine.

– Naš protivnik je mlad, brz i hrabar, a voli visok presing na rivala, kao Atalanta. Imaju svoj specifičan stil i običaj da menjaju taktiku, ali naš posao je da spremimo odgovor na njihov fudbal… Pri kraju smo sjajne sezone, gladni uspeha i rešeni da naplatimo težak rad i ozbiljan pristup svakom meču svih ovih meseci… Atmosfera među igračima je stvarno sjajna, a Nejmar i Mbape su tu da svojim sposobnostima  donesu bonus kvalitet našoj igri, prvi driblinzima, a drugi brzinom. To je sjajan miks – ponosi se Tuhel skupocenim dvojcem u redovima Parižana.

Julijan Nagelsman ne zaboravlja Tuhelov vetar u svoja leđa, pa mu i sada nije bilo potrebno novinarsko pitanje da se seti podrške starijeg kolege.

– Još sam bio pod ugovorom sa Augzburgom kada mi je Tomas prišao i rekao „Ti ćeš biti trener“. Tako sam umesto da potonem zbog povreda i neigranja počeo da mu „snimam“ protivnike – pamti najmlađi trener u istoriji Bundeslige, jer je u 28-oj preuzeo Hofenhajm, a sada sa 33. godine ima već dva učešća u Ligi šampiona i želi do svoje prve titule.

– Zahvalan sam mu na profesionalnom usmerenju, ali u ovom meču nema mesta emocijama. Biće uzbudljivo voditi susret protiv njega, jer on tako dobro poznaje fudbal. Nadam se da ću i ja naći neku pristojnu ideju, a momci odigrati odlično, kao što su toliko puta ove sezone. Pokazali smo da Lajpcig može i želi mnogo. I nikome se ne sklanja – kaže „mali Murinjo“, o čiji su se trenerski talenat i ambiciju u ovoj LŠ „olupali“ i Žoze Murinjo i njegov Totenhem.

– Kada odete ovoliko daleko onda želite da idete do samog kraja. Tako kuca pravo fudbalsko srce. Da, jako želimo u finale – podvlači Nagelsman.

Osim njega i njegovog prvog učitelja za finale će se boriti još jedan stručnjak iz Nemačke, Hans-Diter Flik, čiji Bajern sutra igra sa Lionom.

Polufinale LŠ

Lajpcig – PSŽ

Bajern – Lion

* igra se jedna utakmica

* finale je 23. u Lisabonu

Paralelni učinci

Mlađi Julijan Nagelsman (33) ima iza sebe 255 utakmica u ulozi prvog trenera (Lajpciga i Hofenhajma), sa skorom od 133 pobede, 67 remija i 55 poraza, u većini slučajeva ostvarenih u formaciji 3-5-2. Iskusniji Tomas Tuhel (46) preferira 4-4-2 postavku, a kao šef struke (Štutgarta, Borusije iz Dortmunda, Majnca, Augzburga i PSŽ-a) skupio je 422 meča, 240 trijumfa, 77 nerešenih rezultata i 105 izgubljenih susreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari