UEFA dozvolila završetke nacionalnih liga koje ne mogu da se nastave 1Foto: Epa-EFE/ ALESSANDRO DELLA BELLA

UEFA je definitivno prihvatila pandemijsku realnost, jer je njen Izvršni komitet dopustio mogućnost završavanja domaćih prvenstava i Kup takmičenja za zelenim stolom, u svakoj od 55 članica UEFA gde to budu zahtevale vanredne okolnosti uzrokovane masovnim oboljevanjem stanovništva od korona virusa.

Jeste Radna grupa, oformljena specijalno za ovu namenu, od Saveza zahtevala organizovanje regularnog privođenja kraju sezone 2019/2020, ukoliko to dozvoli situacija na njihovoj teritoriji, ali su se prvi čovek evropskog fudbala Aleksander Čeferin, njegovi najbliži saradnici, zastupnici stavova članica UEFA, izaslanici igračkog kadra iz FIFPRO i konsultovani medicinski stručnjaci saglasili da neće biti svuda moguće slediti taj, najpošteniji scenario.

Čak ni bez publike, jer bi i okupljanje ekipa, stručnih štabova, sudija i najraznijeg pomoćnog osoblja na utakmicama bilo rizično za zdravlje pobrojanih, tamo gde je bitka sa kovidom 19 još daleko od završetka.

Međutim, kako je „ekipi“ iz Niona stalo da se što više prvenstava pod njenom „kapom“ završi fer borbom za bodove, određeni su jasni kriterijumi za „izvrdavanje“ takvog epiloga.

Dakle, ukoliko suspendovana takmičenja ne mogu biti završena organizovanjem svakog od preostalih kola ili u nekom novom, ubrzanom formatu – a to stalo u neki prihvatljiv vremenski okvir (u odnosu na sledeću sezonu i ostatak tekućih klupskih evro nadmetanja) – kraj može biti sviran i administrativnim putem. S tim što takve odluke Saveza moraju biti propraćene zabranama masovnih okupljanja od strane vlasti konkretne države, kao što je to bio slučaj u Holandiji. Ili potkrepljene jakim dokazima da bi nastavak šampionata i Kupa bili nemogući zbog većih ekonomskih problema klubova, kakav će verovatno biti slučaj sa Belgijom i Škotskom.

Samo u tim slučajevima može se bez kaljanja kopački do titula i Kup trofeja, odnosno (za UEFA) mnogo važnijih direktnih plasmana u Ligu šampiona i Ligu Evrope, te kvalifikacije za ista.

Tada bi savezi odlučivali o tome ko će ih predstavljati u Evropi i to prvenstveno na osnovu sportskih rezultata iz ove sezone. Konkretnije rečeno, trenutni plasman u trenutku obustave fudbala biće bitniji od bogatstva kluba ili njegove tradicije.

Da bi sprečila eventualna zamešatljstva na tu temu, UEFA je zadržala diskreciono pravo da odbije prijavu bilo kog kluba ako proceni da liga u toj zemlji nije završena zbog opravdanih razloga (državne naredbe, ozbiljnih zdravstvenih ili finansijskih rizika) ili je Savez birao na netransparentan i diskriminatorski način.

Ukoliko se desi da ne bude moguće privesti kraju LingLong Superligu Srbije, naš klupski fudbal bi poslao sledeće klubove u Evropu. U kvalifikacijama za Ligu šampiona predstavljala bi nas prvoplasirana Crvena zvezda (69 bodova), njen prvi pratilac Partizan (58) bi išao u borbu za Ligu Evrope, prema kojoj bi imali pravo da krenu i tandem Vojvodina (55) – TSC (50).

Novčana pomoć za 676 klubova

Na sastanku Izvršnog komiteta UEFA doneta je odluka i o ubzanoj finansijskoj pomoći za 676 klubova širom Evrope, i to svima onima čiji su prvotimci učestvovali u kvalifikacijama za odloženo prvenstvo Evrope ili bili akteri Lige nacija. U ukupnom iznosu od 70 miliona evra. Ostatak sredstava iz paketa dogovorenog još prošle godine u pregovorima UEFA i Evropske klupske asocijacije biće podeljen učesnicima EP kada isto prođe. Tada će biti uplaćeno još (najmanje) 130 miliona evra kompezacije klubovima čiji igrači iz već pomenutih razloga nisu bili na raspolaganju trenerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari