UEFA velikodušno oprostila grehe 1Foto: EPA-EFE/ ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Posle trijumfalnog gašenja Superlige, samo 48 sati nakon što su Real, Juventus, Mančester junajted, Barselona, Totenhem, Milan, Čelsi, Mančester siti, Atletiko, Inter, Arsenal i Liverpul, kao njegovi osnivači i garantovani učesnici, obelodanili pokretanje takmičenja za probrane van okvira Evropske fudbalske federacije, iz UEFA su stizale otvorene pretnje oštrim kaznama za odmetnike.

Sa sve idejom, podržanom od nemalog broja članova Izvršnog odbora krovne organizacije (istina, bez javnog izjašnjavanja) da se pomenuti klubovi izbace iz Lige šampiona i Lige Evrope, počev od ovosezonske završnice istih.

Međutim, predsednik Aleksander Čeferin i njegova ekipa, očekivano, nisu imali smelosti ni interesa da povuku tako radikalan potez, čista ekonomska računica je bila jača od povređenog ponosa i narušenog autoriteta, pa se može desiti da baš neki od izdajnika sledećeg meseca odnesu „ušati“ pehar i(li) drugi trofej.

Ne zbog toga što su im gafovi oprošteni već zbog marketinško-sponzorske specifične težine pomenute dvanaestorke, rekordni osvajač LŠ – Real može da nastavi pripreme za polufinalni dvomeč sa Čelsijem, a prebogati Mančester siti za duele sa aktuelnim viceprvakom Pari Sen Žermenom; što važi i za polufinaliste LE – Mančester junajted (protiv Rome) i Arsenal (protiv Viljareala).

Svi sa bremenom nesuđenih rušitelja starog fudbalskog ustrojstva, pa će biti zanimljivo videti da li je i koliko, pre zamrznuti nego završeni, „rat“ UEFA i 12 odabranih ostavio posledice na „proizvođače“ rezultata.

Da je moderan fudbal surov biznis sa velikim brojkama na talonu pokazuje i to što se UEFA nije usudila ni da podeli novčane packe promoterima ideje o povlačenju debele linije razdvajanja između bogataša na jednoj i srednje fudbalske klase, u društvu sirotinje, na drugoj strani.

Što ne znači da Real, Juventus, Barselona i ostali superligaši neće platiti na ćupriji, ako su netaknuti prešli most.

Naime, predsednik samouništene ili, za neka druga vremena, odložene Superlige (u zavisnosti od ugla gledanja), prvi čovek Reala Florentino Perez tvrdi da se ne mogu tek tako prekršiti potpisani ugovori.

Šta više, španski mediji su došli do informacije da bi formalno odustajanje od SL koštalo 300 miliona evra (po klubu), koliko bi dobili samo na konto učešća u takmičenju, da je isto zaživelo.

U tom smislu, zvuči logično to što se 10 klubova još nije formalno povuklo nego su se samo oglasili saopštenjem o nameri.

Prepustivši svojim advokatima da smisle najeftiniju opciju izlaska iz nastale situacije, jer niko ne bi voleo da ostane bez velikog novca u jeku pandemije virusa, čije su ekonomske posledice uvećale dugove odmetnika, još sposobnih da plaćaju velika obeštećanja i plate, ali ne i da na vreme izmiruju druge finansijske obaveze.

I J. P. Morgan se „pokajao“

Kako se iz kontraverznog elitističkog takmičenja povukao i njegov glavni finansijer pitanje je ko i kada će sledeći put proceniti da mu se isplati da uloži pet milijardi evra u isti, kao što se bio obavezao pokajnik Džej Pi Morgan.

– Očigledno je da smo loše procenili kako će na ovaj dogovor gledati šira fudbalska zajednica i kako bi mogla da utiče na nju u budućnosti. Izvući ćemo pouke iz ovoga – zvanično se u petak izjasnio američki investicioni fond, zabrinut zbog registrovanog pada sopstvenog rejtinga na finansijskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari