Uhapsiti Ljulja - pola posla 1Foto: STARSPORT

U potrazi za plasmanom u Top 8 večerašnja stanica sigurno nije jedna od preostalih šest na kojoj je čekiranje obavezno, a kupovina karte jedini vid evidencije četvrtfinalista.

Košarkaši Crvene zvezde gostuju Real Madridu, bez Stefana Jovića, kome leđa ne daju mira, a učenicima Dejana Radonjića spokoj kada je organizacije igre u pitanju. Pozicije su vrlo jasne svima koji su u stanju da objektivno sagledaju odnos snaga i okolnosti u kojima će crveno-beli pokušati na delu da dokažu da trijumf iz prvog dela sezone nije bio samo proizvod atmosfere i motivisanosti.

Meč u prestonici Španije na repertoaru je u trenucima kada glavni protagonisti u belim dresovima treba da objasne razloge poslednjih poraza (tri vezana), koji se ne mogu svesti na nemanje sreće i pad koncentracije. Galatasaraj je u prethodnom kolu porazio Madriđane u duelu jedne od najgorih odbrana i drugog najboljeg napada u Evroligi. Taj disbalans trebalo bi da odredi smernice igre košarkaša Zvezde, čija je defanziva sinonim sjajne komunikacije i automatizma od branjenja na perimetru, do „pika“.

– Sada nas očekuje potpuno drugačija utakmica od meča u Beogradu, jer igramo u Madridu, na njihovom terenu. Ekipi Reala ovaj meč dolazi posle tri vezana poraza i sigurno će biti dodatno motivisani da nas dobiju – i zbog poraza u Pioniru i zbog želje da prekinu tu seriju. Oni imaju svoje želje, mi idemo tamo sa svojim, da pokušamo da odigramo dobru utakmicu i da pokušamo da ih iznenadimo – poruka je Branka Lazića, uz Čarlsa DŽenkinsa Zvezdinog ovosezonskog kandidata za defanzivca godine, o čijim su kvalitetima u superlativu poslednjih dana govorili i Duda Ivković i Svetislav Pešić.

Za trenera Radonjića neigranje Stefana Jovića opterećujući je faktor, pogotovo jer najbolji asistent tima još uvek nije počeo sa košarkaškim treninzima. Ni povratak Ognjena Kuzmića, kao i Nemanje Dangubića, nakon oporavka od povrede tetive, nisu olakšali pripremu meča jer za Jovića Zvezda nema adekvatnu alternativu, pre svega u igri dva na dva. DŽenkins je korisniji u organizaciji, Volters u egzekuciji, ali ni njihov spoj ne bi bio verna kopija originala. Real je najkvalitetniji upravo na „jedinici“: Serhio LJulj je trenutno možda i najdominantniji igrač u Evroligi, fantastičan u tranziciji, igri na otvorenom terenu, čiji je šut gotovo nemoguće pročitati, jer ga karakteriše izuzetno brz izbačaj lopte „sa ramena“. Jedva punoletni Luka Dončić, kao alternativa LJulja, dokaz je da u Evropi još uvek stanuju ekstra talenti, kadri da na NBA Draftu budu među prva tri „pika“.

-Stefan Jović ne putuje za Madrid. Potpuno je jasno kolika je njegova uloga u igri našeg tima, ali radićemo sve, koliko je to moguće, da nadoknadimo njegovo odsustvo. Svaki meč je prilika za naš tim da se pokaže u najboljem mogućem svetlu. Pokušaćemo to da uradimo, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo i na veliku snagu rivala – istakao je Radonjić.

Raspored i tabela

četvrtak

CSKA – Galatasaraj 18.00
Fenerbahče – Baskonija 18.45
Žalgiris – Panatinaikos 19.00
Makabi – Milan 20.05
Barselona – UNIKS 21.00

petak

Efes – Bamberg 19.00
Olimpijakos – Darušafaka 20.45
Real – Crvena zvezda 21.00
Tabela: Real 18-6, CSKA 18-6, Olimpijakos 17-7, Fenerbahče 16-8, Panatinaikos 14-10, Crvena zvezda 14-10, Efes 13-11, Baskonija 13-11, Darušafaka 12-12, Žalgiris 10-14, Barselona 9-15, Bamberg 8-16, Galatasaraj 8-16, Makabi 8-16, UNIKS 7-17, Milan 7-17.

Nedović bolji od selektora

Unikaha je u majstorici Evrokupa u Minhenu vodila gotovo ceo meč, sem sredinom druge i treće četvrtine kada je Bajern imao poen prednosti, a najzaslužniji za pobedu rezultatom 74:69 – bio je srpski dvojac, Dejan Musli i Nemanja Nedović. Nedović je postigao 21 poen, dok je Musli ubacio 16. U timu Aleksandra Đorđevića istakao se Redži Reding sa 15 poena, dok je Vladimir Lučić dodao 13 uz šest skokova. U drugoj majstorici Valensija je izbacila Himki rezultatom 92:76. Parovi polufinala su: Lokomotiva – Unikaha, odnosno Hapoel Jerusalim – Himki. Prva utakmica se igra 14. marta, revanš tri dana kasnije, a moguća majstorica je 22. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari