Ukrajina test za Tumbakovića 1Foto: STARSPORT

Meč između Srbije i Ukrajine (nedelja 15.00, TV Nova S) u okviru poslednjeg kola kvalifikacija za EURO 2020 biće najteži ispit za selektora LJubišu Tumbakovića od kako je letos preuzeo kormilo „orlova“.

Ukrajina je u junu deklasirala u Lavovu srpski tim (5:0), tako da će sučeljavanje sa izabranicima Andreja Ševčenka u Beogradu biti prava prilika da se sumira šta je urađeno od odlaska Mladena Krstajića sa klupe nacionalnog tima.

Tumbaković je na pet utakmica na klupi Srbije ostvario četiri pobede, a jedini poraz zabeležio je na debiju protiv Portugala u Beogradu (2:4). Dve „mršave“ pobede nad Luksemburgom (3:1, 3:2) i takođe „sitan“ trijumf nad Litvanijom (2:1) u kvalifikacijama, uz prijateljski meč sa Paragvajem (1:0), nisu rezultati koji su naciji još uvek ulili poverenje da je haos koji je iza sebe ostavio Krstajić počišćen i da je nacionalni tim vraćen na zdrave noge.

Upravo zato će Ukrajina biti rival na kojem će novi selektor posle pet utakmica imati diplomski koji bi trebalo da pokaže imaju li „orlovi“ pravo da se nadaju da će kroz baraž Lige nacija u martu uspeti da odu na EURO (teško je verovati da će se Portugal okliznuti protiv Luksemburga u poslednjem kolu).

Srbija je protiv Luksemburga u četvrtak igrala po starom – Mitrović je sa lakoćom davao, a odbrana još lakše primala golove. Jedina pozitivna stvar je što Tumbaković za razliku od svog prethodnika tvrdi da je svestan da postoji ozbiljan problem u igri.

– Rekli smo pre meča da ćemo gledati samo sebe i samo svoj rezultat. Ušli smo sa ciljem da ostvarimo pobedu, ali kada imamo rezultat i kada imamo mogućnost da uvedemo meč u mirnu završnicu, mi i ovoga puta uđemo opušteni i u pojedinim trenucima dovedemo pobedu u pitanje i ceo tim. Ima stvari za ozbiljnu priču i analizu. Mnogo stvari nije bilo dobro, kako u prvom, ali tako i u celom drugom poluvremenu – rekao je Tumbaković.

Šef struke „orlova“ dodao je da igrači imaju obavezu da i protiv Ukrajine ostvare rezultat bez obzira na to što je voz za EURO odavno za nas prošao kroz kvalifikacije.

– Imamo cilj da takmičenje završimo na najbolji način. Igramo kod kuće protiv tima od kog smo ozbiljno poraženi i sada pred našom publikom želimo da ostvarimo dobar rezultat. Šta će biti ne zavisi samo od nas – naglasio je Tumbaković.

Dušan Tadić ne krije da izgleda nisu svi igrači svesni šta znači nositi nacionalni dres.

– Mislim da smo prvo poluvreme igrali dosta dobro, imali dobre momente, možda je i 3:0 trebalo da bude, bilo je dobrih akcija. Drugo poluvreme je veliko razočaranje. Igrali smo fudbal bez trčanja, a tako ne može da se igra. Bez trčanja ne može da se ostvari rezultat. Moglo je tako pre 60 godina. Danas ne može. Drugo poluvreme smo sramno malo trčali… – iskreno je konstatovao Tadić.

Dvostruki strelac Aleksandar Mitrović ponovio je da mu golovi ništa ne znače ako se protiv Luksemburga prime dva pogotka.

– Ovo je katastrofa. Ako uđeš olako u meč, protiv svakog rivala ćeš dobiti po zadnjici. Ovo je opomena za sve nas – zaključio je Mitrović.

Kokeza: Nadam se da selektor vidi ko treba da igra

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza nije se oglašavao u javnosti povodom mnogih afera u domaćoj „kući“ fudbala, ali je imao šta da kaže za igru protiv Luksemburga.

– Važno je da smo pobedili. Prvo poluvreme bilo je dobro, a što se tiče drugog nadam se da je selektor Tumbaković video ko treba, a ko ne bi trebalo da igra – rekao je Kokeza.

Raspored i tabela

Nedelja

Srbija – Ukrajina 15.00

Luksemburg – Portugal 15.00

Grupa B

1. Ukrajina 19

2. Portugal 14

3. Srbija 13

4. Luksemburg 4

5. Litvanija 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari