Umro legendarni italijanski fudbaler Paolo Rosi 1Foto: AP Photo/Antonio Calanni, File

Legendarni italijanski fudbaler Paolo Rosi umro je u 64. godini, potvrdila je danas njegova porodica.

Vest o smrti osvajača Svetskog prvenstva 1982. godine i osvajača Zlatne lopte prvo je objavio voditelj televizije RAI Sport Enriko Varijale, na kojoj je Rosi radio kao konsultant.

„Strašno tužne vesti: napustio nas je Paolo Rosi. Nezaboravni Pablito, koji je učinio da se svi zaljubimo tog leta 1982. godine i koji je prethodnih godina bio dragocen i kompetentan kolega na RAI. Počivaj u miru Paolo“, naveo je on.

Posle njega, vest o smrti potvrdila je i supruga Paola Rosija na društvenim mrežama. Ona nije navela uzrok smrti, a italijanski mediji preneli su da je Rosi umro posle duge bolesti.

Rosi je tokom karijere kao napadač igrao za Juventus, Komo, Vičencu, Peruđu, Milan i Veronu, gde je završio karijeru 1987. godine.

Za reprezentaciju Italije odigrao je 48 utakmica i postigao 20 golova. Rosi je bio heroj „azura“ na Mundijalu 1982. godine u Španiji, na kome je sa šest golova bio najzaslužniji za osvajanje titule svetskog šampiona.

Ostaće upamćen po het triku protiv Brazila, u pobedi 3:2, a na turniru je postigao i dva gola protiv Poljske (2:0) u polufinalu i pogodak u finalu protiv Zapadne Nemačke od 3:1.

On je 1982. godine osvojio Zlatnu loptu kao najbolji strelac Svetskog prvenstva, kao i Zlatnu loptu za najboljeg igrača Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari