Upozorenje MOK-a državama koje zabranjuju sportistima učešće u takmičenjima iz političkih razloga 1Foto: Shutterstock/rarrarorro

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) upozorio je danas države koje iz političkih razloga zabranjuju svojim sportistima da učestvuju u takmičenjima, da bi mogle da naškode svojim planovima da organizuju Olimpijske igre.

Članica MOK i bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović označila je „sve veću politizaciju sporta“ kao jedan od problema, na panelu sa svetskim liderima o zemljama koje žele u budućnosti da organizuju Olimpijske igre.

Iako nije navela problematične zemlje, Poljska i Indonezija su izrazile interesovanje da organizuju Olimpijske igre 2036. godine. To su sledeće Igre čiji će domaćin biti izabran.

Posljka je zabranila ruskim sportistima da učestvuju na ovogodišnjim Evropskim igrama koje je organizovala, a Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) oduzela je u maju Indoneziji domaćinstvo Svetskog prvenstva za fudbalere uzrasta do 20 godina, pošto ta zemlja nije želela da Izrael učestvuje.

„Svedoci smo sve više ograničenja učešća sportista u međunarodnim takmičenjima“, rekla je Grabar-Kitarović na sastanku MOK-a u Mumbaju.

Ona je dodala da panel MOK-a koji povezuje potencijale kandidate, a kojim ona predsedava, „mora uzeti u obzir svako kršenje olimpijske povelje u svim fazama dijaloga“.

„Važno je da se sve zaintersovane strane i mogući domaćini obavežu da će poštovati etički kodeks i pravila ponašanja“, navela je Grabar-Kitarović.

Odluka o domaćinu Igara 2036. godine neće biti doneta pre 2026. ili 2027. godine.

Grabar-Kitarović je rekla da će se raditi po novijem procesu, kojim će se izbeći javne kampanje i sporna glasanja. Domaćini Igara su tradicionalno birani kada je lista kandidata stavljana pred 100 članova MOK-a.

Umesto toga, potencijalni domaćini sada rade iza scena sa MOK-om, što dovodi do toga da kandidat dobija ekskluzivni pregovarački period za fino podešavanje svojih planova.

Domaćin Igara 2032. godine Brizbejn je prvi izabran na ovaj način pre dve godine, kada su članovi MOK odobrili preporuku Izvršnog odbora kojim je predsedavao Tomas Bah.

Ranije danas nekolicina članova MOK pitala je da li Bah može da ostane predsednik i dodatne četiri godine, do 2029. Njegov mandat ističe 2025, a da bi ostao i dalje na čelu MOK, potrebna je promena pravila, što bi moglo da se dogodi u julu uoči početka Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari