Usik: Medalje Rusa su medalje krvi, suza i smrti 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajina je zapretila bojkotom Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine ako se sportstima iz Rusije i Belorusije dopusti učešće, a i baltičke zemlje su nagovestile da bi takođe mogle bojkotovati najveću smotru svetskog sporta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) prošle nedelje je najavio da bi sportistima iz ove dve zemlje, koje se zbog rata ne mogu takmičiti u evropskim kvalifikacijama, moglo biti dozvoljeno da osiguraju plasman na azijskim kvalifikacijama, piše Sport Klub.

Ako se kvalifikuju, takmičiće se u Parizu kao neutralni sportisti, bez zastava i himni, što je deo sankcija MOK-a protiv njih.

Tim povodom svetski prvak u teškoj kategoriji Ukrajinac Aleksandr Usik obratio se predsedniku MOK-a Tomasu Bahu preko Instagrama.

„Ja sam ukrajinski sportista Osvojio sam olimpijsko zlato u boksu 2012. Ja sam trenutno svetski prvak u teškoj kategoriji i zovem se Aleksandar Usik. Želite da dopustite ruskim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama? Ruske oružane snage napale su našu zemlju i ubijaju civile. Ruska vojska ubija ukrajinske sportiste i trenere i uništava sportske terene i dvorane. Medalje koje će osvojiti ruski sportisti su medalje krvi, smrti i suza“ poručio je između ostalog Usik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.