Uspela proba za derbi 1Foto: STARSPORT

Bez penzionisanog trofejnog tandema Živko Gocić – Slobodan Nikić i najboljeg mladog vaterpoliste današnjice Dušana Mandića (povređen), reprezentacija Srbije je rutinski savladala neugledni Kazahstan – 15:7 (3:0, 6:4, 3:2,3:1).

Tako je na startu finalnog turnira Svetske lige, napravila rezultatski dobru uvertiru pred današnji derbi grupe sa Italijom (16.20 po srednjeevropskom vremenu), ali su u Dvorcu vodenih sportova u blizini Moskve viđene stvari koje bi jaki i van vode moćni Azuri mogli da kazne.

Ponajviše zbog zahtevnog treninga i rada u teretani neposredno pred utakmicu, što je uobičajen metod rada selektora Dejana Savića tokom takmičenja koja su pripremna faza za neka bitnija, kao što je ova SL za Svetsko prvenstvo u julu u Mađarskoj, a delom zbog tankog, nemotivišućeg kvaliteta rivala. Zbog toga, posle uspešno započete odbrane titule u taboru našeg fama nije pravljena fama oko sedam primljenih golova – iznad proseka za aktuelnog olimpijskog, svetskog i evropskog prvaka u mečevima ovog nivoa – i velikog broja pogođenih stativa i prečki. Iako umorni i pre ulaska u bazen osvajači svih mogućih medalja su od početka do kraja kontrolisali situaciju, s tim što im je odbrana bila najčvršća u prvoj četvrtini (bez ijedne kapitulacije), a napad najefikasniji u drugoj deonici (šest puta pogođena mreža). Pri takvom odnosu snaga, poenterski se najviše istakao centar Duško Pijetlović (tri pogotka), Prlainović, Drašović i Subotić su ga podržali s (po) jednim golom manje, a u strelce su se još upisali Prlainović, Ćuk i kapiten Filip Filipović. U poraženom timu se istakao Šakenov (3).

– Opravdali smo ulogu favorita, Bilo je grešaka, umor je očigledan. Ritam je bio slabiji, ali je sve to posledica jakih treninga. Nadam se da ćemo kroz turnir stići do planiranog nivoa forme. Sledeći rival Italija je daleko ozbiljniji tim. Verujem da ćemo se odmoriti tokom slobodnog prepodneva, kvalitetno spremiti za susret i dobiti ga – poručio je iz Ruze bek Gavril Subotić.

Stotka Save Ranđelović

Utakmica sa Kazahstancima bila je jubilarna, 100. za Savu Ranđelovića u kapici seniorskog nacionalnog tima. Prvotimac mađarskog OSC-a za Srbiju je debitovao 2012. godine i od tada sa Plavim delfinima osvojio olimpijsko zlato prošle godine, Evropsko prvenstvo 2014. i 2016, Svetski kup 2014. i tri poslednje Svetske lige.

Alesandro Kampanja: Da se izmerimo

– Ovo je pripremni turnir za SP, ništa više, ali za nas zanimljiv jer želimo da vidimo da li smo se primakli trenutno vodećim selekcijama sveta Srbiji i Hrvatskoj – poručio je iskusni selektor osvajača bronzane medalje na prošlogodišnjim OI, u čijim redovima nema kvarteta iz Rio de Žaneira (Tempesti, oba Prešutija, Fondeli).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari