Usvojena nova pravila: Vaterpolo više neće biti isti 1Foto: EPA-EFE/Tibor Illyes

U utorak je u kineskom gradu Hangžou, na vanrednom Kongresu Međunarodne organizacije vodenih sportova (FINA) u skladu sa očekivanjima usvojene su izmene pravila koje će u mnogome uticati na budućnost vaterpola.

Za izmenu pravila glasao je 161 delegat, uz 6 protiv i 2 suzdržana.

O izmenama određenih pravila priča se već duže vremen, ali do danas se ništa konkretno nije dogodilo. Posle niza razgovora i seminara širom sveta odlučeno je da vaterpolo dobije nove obrise, a ranije su odigrane su i neke utakmice na kojima je demonstrirano šta donose pravila koje je FINA danas usvojila.

„Verujem da ćemo ovim izmenama omogućiti vaterpolo još atraktivnijim za decu i mlade širom sveta koji žele da se bave ovim sportom. Takođe, nastojaćemo ga učiniti i medijski zanimljivijim, kao i za sve oblike digitalnih medija i sve navijače koji na taj način prate vaterpolo,“ rekao je predsednik FINAdr. Hulio Maljone.

Koje su to promene?

* posle kornera i isključenja igrača ekipe koja se brani, vreme novog napada je smanjeno na 20 sekundi, a ne kao dosad 30 sekundi.

* unutar 6 metara od gola, svaki prekršaj sa leđa nad napadačem koji ima loptu i kreće se prema protivničkom golu i pokušava da šutira, biće kažnjen petercem.

* slobodan udarac ili izvođenje lopte će se izvoditi sa mesta gde je lopta, osim ako je prekršaj napravljen unutar 2 metra udaljenosti od gola

* moguće je postizanje gola direktnim šutem iz slobodnog udarca izvan 6 metara

* izvođač kornera može da postigne gol direktnim šutem iz ugla ili plivanjem iz kornera i šutom, dok je dosad loptu morao da doda saigraču.

* moguće su ‘leteće izmene’ igrača do linije sredine bazena, a dosad je to moguće samo iz takozvane kućice na gol-crti, u korneru

* svaka ekipa ima pravo na po dva tajm auta tokom susreta, a ekipi odnosno klupi će biti opremljene tasterom kojim označuju zapisničkom stolu da žele minut odmora

* golman može da krene i u napad odnosno sme da prepliva u drugi deo bazena

* pauza između druge i treće četvrtine je skraćena sa 5 minuta na 3 minuta

* sudije će biti opremljeni audio-tehnologijom (slušalice i mikrofon) radi međusobno olakšane komunikacije.

* uvodi se upotreba u vaterpolu VMS (Video Monitoring System) za utvrđivanje da li je lopta prešla gol-crtu i da li je napravljen izrazito grub prekršaj koji se sankcioniše isključenjem

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari