VADA traži četiri godine suspenzije: CAS se opet bavi dopingovanom Ruskinjom 1EPA-EFE/Anatoly Maltsev

Karijera senzacionalne umetničke klizačice Kamile Valijeve mogla bi da bude na dugoj pauzi.

Šira međunarodna sportska javnost za supertalentovanu Ruskinju saznala je početkom prošle godine, kada je 16-godišnjakinja iz Kazanja zablistala na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Najpre zato što je postala prva ženska osoba s uspešno izvedenim četvorostrukim skokom na ZOI i osvajanju zlatne ekipne zlatne medalje sa Zbornajom, a onda zbog doping afere.

Dokazano je da je Valijeva koristila zabranjenu supstancu trimetazidin na državnom prvenstvu decembra 2021. godine, ali rezultat je objavljen u februaru 2022, dan nakon timskog trijumfa u Kini.

Mlada klizačica se branila pričom da je nehotice popila čašu vode koju je prethodno koristio njen deda, inače srčani bolesnik na farmakološkoj terapiji, a Ruska antidoping agencija je to uvažila.

RUSADA je svoju procenu i odluku donela u januaru, na kraju sprovedene istrage, a Sud za sportsku arbitražu u Lozani joj je ipak dozvolio da nastavi s nastupima na takmičenju svih takmičenja.

Godinu dana posle Svetska antidoping agencija aktivirala je ovaj slučaj, tako što je uputila žalbu na adresu pomenutog CAS-a, a glavni zahtev VADA je da četvorogodišnje sklanjanje Valijeve sa leda.

Tačnije rečeno, zabranu takmičenja u tom periodu, što bi, ako prođe, moglo ozbiljno da joj ugrozi karijeru. Bez obzira na mlade godine vrlo perspektivne predstavnice Rusije u umetničkom klizanju.

„VADA se ne slaže sa zaključkom disciplinskog suda Ruske antidoping agencije da sportista nije kriv“ kratko je saopšteno iz VADA, u susret novom izjašnjavanju pomenutog međunarodnog suda.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari