Kamila ValievaFoto: EPA-EFE/ ROMAN PILIPEY

Osmeh na početku, suze na kraju.

Tako je ukratko izgledao put čuda od deteta iz Rusije, Kamile Valijeve (15), umetničke klizačice koja je na 24. Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Pekingu u pojedinačnoj konkurenciji završila na četvrtom mestu.

Prethodno je u ekipnoj konkurenciji osvojila zlato, koje joj još uvek nije formalno uručeno, pošto je u danu ceremonije dodele medalja objavljeno da je 29. decembra prošle godine bila pozitivna na doping testu.

Koliko je Valijeva čudo od deteta (ruski mediji je nazivaju: gospođica savršena) najbolje se moglo videti po tome što je prva u istoriji olimpijskog klizanja uspela da izvede četvorostruki skok.

Poslednji put je to probala da uradi Sirja Boneli na ZOI u Naganu 1998, a pre toga se 30 godina niko nije ni usuđivao da tako nešto pokuša.

Međutim, ovakav uspeh su samo dan kasnije zamenili naslovi o doping aferi koja ni posle odluke CAS (Suda za sportsku arbitražu) još uvek nije do kraja razjašnjena.

A redosled događaja išao je veoma čudnim tokom, dajući povode za mnogobrojne teorije zavere, od toga da ju je Rusija svesno žrtvovala u političkoj borbi protiv Zapada, do toga da se ceo svet urotio protiv države koju još uvek drma najveći svetski doping skandal u istoriji sporta u kojem je preko 100 olimpijaca koristilo „vojvotkinju“ (doping koktel koji im je pomagao da ostvaruju vrhunske rezultate).

Ruska antidoping agencija (RUSADA) suspendovala je Valijevu 8. februara zbog toga što je u spornom uzorku pronađen trimentazin, supstanca koju u medicini koriste pacijenti sa teškim srčanim oboljenjima (poput angine pektoris), a sportisti kao doping u cilju jačeg i bržeg rada srca.

RUSADA je svoju odluku o suspenziji povukla dan kasnije, ali Svetska antidoping agencija (WADA) nije mogla da ne reaguje, te je po automatizmu sprečila sportistkinju da primi medalju.

Potom je CAS odobrio Valijevoj dalje takmičenje (u pojedinačnoj konkurenciji) uz obrazloženje da „nije ustanovljeno da je pod dejstvom dopinga učestvovala na ZOI“, uzimajući u obzir da se maloletnici u ovom slučaju ne mogu krivično goniti, te da se kod deteta od samo 15 godina mora poštovati pravni princip „zaštićene osobe“.

U presudi CAS se navodi i obrazloženje laboratorije u Stokholmu koja je navela da se toliko dugo na rezultat uzorka od 29. decembra čekalo zbog preopterećnosti sistema usled kovida 19.

Tvrdnja advokatskog tima Valijeve da je zbog boravka kod dede, koji koristi navedeni lek za srce, nedozvoljenu supstancu unela preko zajedničke čaše za vodu teško može da „pije vodu“.

Ruski mediji su prst sumnje usmerili u trenera, Eteri Tutberidze, za koju se tvrdi da koristi kontroverzne metode i „goni sportiste da idu preko svojih limita“.

Kamila Valijeva je rođena 26. aprila 2006. u Kazanju. Po etničkom poreklu pripada Tatarima iz oblasti Volge, odnosno takozvanoj podgrupi turskih Tatara koje desničarski krugovi ne smatraju „pravim Rusima“, što se navodi kao razlog zašto je mogla biti žrtva političke igre.

Planira da po završetku srednje škole postane student psihologije, a u privatnom životu tvrdi da je „zaljubljena“ u svog psa, nemačkog špica (pomeranca) – LJovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari