Valjadolid ispao iz Primere 1Foto: EPA-EFE/Jose C. Castillo

Zavesa je spuštena na još jednu sezonu Primeru, a nakon poslednjeg kola saznali smo ime i trećeg putnika u niži rang takmičenja.

U pitanju je Valjadolid, koji se tako pridružio Elćeu i Espanjolu u selidbi u Segundu.

Sa druge strane, bilo je mnogo ekipa kojim se večeras sreća osmehnula, a pre svega se to odnosi na Almeriju koja je u na gostovanju u Barseloni protiv Espanjola odigrala 3:3.

Timu sa juga Španije je bod vredan opstanka doneo Ardi Embarba sa bele tačke u 86. minutu meča.

Da je kojim slučajem odavno prežaljeni Espanjol trijumfovao, u niži rang takmičenja bi se preselila Almerija, bez obzira što je meč Valjadolida i Hetafea završen bez golova – 0:0.

Hetafe je bio u poprilično konfornoj zoni uoči poslednjeg gola budući da je sem pobede izabranicima Pepea Bordalasa „igrao“ i remi, pa čak i u nekoj kombinatorici ni sa porazom ne bi ispali iz lige, ali pod uslovom da Almerija ne trijumfuje u Kataloniji.

Odigrali su igrači iz predgrađa Madrida izuzetno dobro pogotovo u defanzivi, a za osvojen bod najviše mogu da zahvale poslednjoj liniji tima koja je sve opasnosti iz svog šesnaesterca uspešno otklonila.

Na kraju je Valjadolid imao veći posed od svog protivnika (79:21), pa čak i daleko veći broj šuteva ka golu protivnika (15:6), ali nijedan udarac nije išao u okvir gola Davida Zorije (0:1).

I ta nepreciznost, pa čak i delimična nesigurnost u poslednjoj trećini terena tima čiji je vlasnik Luiz Nazario da Lima Ronaldo, uslovila je rezultat i završetak sezone kakav niko na stadionu „Jose Zorilja“ nije priželjkivao uoči poslednjeg takmičarskog vikenda u šampionatu.

U ostalim utakmicama Selta je savladala Barselonu sa 2:1 i tako se u poslednjem kolu spasila ispadanja, dok je Valensiji bio dovoljan i bod na nezgodnom gostovanju Betisu za spas sezone u poslednji čas.

Selti je i remi bio dovoljan za opstanak u sigurnoj zoni, ali je tim sa „Balaidosa“ golovima Gabrija Vege došao do važnog trijumfa nad nezainteresovanim protivnikom koji je još pre par kola obezbedio i proslavio osvajanje nove šampionske titule, prve posle duge četiri godine.

U takvom ritmu je i protekla utakmica, što je svakako odgovaralo ekipi sa severa Španije.

Betis je u prvom minutu poveo protiv Valensije golom Ajozea Pereza, ali se ekipa Rubena Barahe nije dala iznenaditi i uplašiti, te je u drugom poluvremenu preko Dijega Lopeza došla do gola koji joj je bio dovoljan za miran kraj utakmice i sezone.

Još jednoj ekipi je bod bio dovoljan za opstanak u eliti, a reč je o Kadizu koji je na strani odigrao nerešeno 1:1 protiv Elćea.

Ovo je bila jedna od najkvalitetnijih sezone španske Primere u ovom veku, budući da je za opstanak bilo neopohodno osvojiti 41 poen.

Prethodnih sezona je za za status prvoligaša bilo dovoljno sakupiti 38 bodova, pa je jasno o kakvom smo kvalitetnom šampionatu prisustvovali od kraja avgusta pa sve do veleras.

Nova sezona LaLige počinje za dva i po meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari