"Vanzemaljci" bez tla pod nogama 1Foto: FoNet/ AP

Epska pobeda Rome i eliminacija Barselone u polufinalnom dvomeču fudbalske Lige šampiona pokazni su primer moći vere u sebe i samoubilačke prepotencije.

Kataloncima se obilo o glavu ubeđenje da velemajstori loptanja kakvi jesu, sa genijalnim Lionelom Mesijem u timu i 4:1 iz prve utakmice, mogu zatvorenih očiju i s rukama na leđima u Top 4, a Rimljanima su se vratili gladijatorska borbenost i ubeđenje da se mogu vratiti iz „mrtvih“, pa i sudijska nepravda na njihovu štetu od pre sedam dana, zbog čega će euforiju „vučice“ posle golova Edina DŽeka, Danijela De Rosija i Kostasa Manolasa dugo pamtiti i prepričavati svi pasionirani ljubitelji ove igre i(li) legende o Davidu i Golijatu.

– Preuzeo sam odgovornost zbog poraza u prvoj utakmici. Bilo je mnogo kritika na društvenim mrežama… Sada mogu da preuzmem zasluge za pobedu, zar ne? Izašli smo sa formacijom 3-4-1-2 da bismo dobili na širini, da omogućimo sebi više kontranapada i da dobijemo na brzini, ali ono što je zaista bilo presudno jeste filozofija celog tima. Tako moramo da nastavimo. Ovo je nagrada za rad koji je iza nas. Ne samo u Evropi, nego i u Seriji A – blistao je otpisani pukovnik posle dobijene bitke Euzebio di Frančesko, toliko ohrabren fenomenalnim izdanjem svog tima da je odmah istakao najozbiljniju moguću kandidaturu za finale, bez obzira da li mu rival bude Liverpul ili neko od sinoćnjih četvrtfinalista Real, Bajern, Sevilja i Juventus.

– Ne, nisam zadovoljan ovim! Ako smo u polufinalu, to znači da možemo i u Kijev. Zašto da ne? Snaga našeg tima nije u defanzivi, već u napadu. Zašto ne bismo verovali? Treba da verujemo da možemo da napravimo i taj novi korak. Došli smo ovako daleko, a to niko od nas nije očekivao. Uvek treba težiti da se napravi korak više, da se ode korak dalje. Samo, ne želim ekipu koja će uživati na lovorikama i misliti kako je sve uradila. Za to neću imati razumevanja. Moramo da nastavimo da napredujemo, uvek može bolje – podvlači četrdesetosmogodišnji stručnjak, čije „ratnike“ već u sledećem kolu Serije A čeka ništa (im) manje važni gradski derbi sa Laciom.

Polufinale LŠ i osigurano drugo mesto u prvenstvu, odnosno direktan plasman u sledeće izdanje takmičenja za evropsku titulu dokaz su i umešnosti sportskog direktora Ramona Rodrigeza Vadeha.

– Teško je reći koji bi nam rival odgovarao. Ostala su još dva stepenika do Kijeva, četiri tima će sanjati da se nađu tamo, a i Roma je među njima. Ko zna, možda će se sada drugi plašiti Rome na žrebu – kaže čuveni Monći, čija su preporuka za transfer u Rim bili trofeji Lige Evrope sa Seviljom.

Ruke zadovoljno trlja i DŽejms Palota, Amerikanac italijanskog porekla u predsedničkoj fotelji Rome.

– Neverovatno je šta smo uradili, znajući unapred da nam je potrebno 3:0 i da ćemo, ako primimo jedan gol, morati da damo pet. Za mojih pet godina u Romi nisam prisustvovao ovakvoj partiji, dominirali smo 94 minuta. Svi su mislili da je Barselona najbolja na svetu, ali je Roma pokazala ko je – izjavio je suvlasnik čuvenog NBA kluba Boston Seltiks pre nego što je uskočio u jednu od drevnih fontana u centru prestonice Italije.

U taboru poraženih, naravno, spuštene glave i tuga do neba, jer se ispadanjem iz LŠ bačena senka na (za sada) sjajnu sezonu u Primeri, a klub treću sezonu zaredom ostao praznih šaka u elitnom takmičenju.

– Totalno razočaranje za sve. Trener je uvek odgovoran za sve. Za izmene koje pravi, za nove igrače, kada stvari krenu naopako, ali i kada idu dobro. Pre nedelju dana igrali smo sa istom ovom postavkom i dali četiri gola. Ovoga puta nismo mogli da uspostavimo našu igru… Dobro smo počeli, ali… Prinudili su nas na nešto drugo… Mi smo došli da pobedimo, nije tačno da smo hteli da čuvamo 4:1… Probali smo da igramo kao da je 0:0. Bolan poraz, šta da kažem… Izvinjavam se svima, a posebno našim navijačima – teško, ali džentlmenski je primio poraz trener Ernesto Valverde, uz opasku da tim mora što pre da se oporavi i iskoristi šansu za osvajanje dva trofeja u nacionalnim takmičenjima.

Ni prvi čovek katalonskog giganta Đozep Marija Bartomeu nije doveo u pitanje Rominu premoć u revanšu, ali jeste sve zaintrigirao izjavom o sudbini svog trenera.

– Roma je bila bolja na terenu. Verovali su da mogu, trudili se do poslednje kapi znoja, a kada je tako, onda pobeda dođe kao nagrada…. Moramo dalje. Ovaj tim je tako sastavljen da je uvek spreman da na svim frontovima pobeđuje, bilo sa Ernestom Valverdeom ili nekim drugim trenerom.

Andres Inijesta bio je toliko pogođen ispadanjem iz LŠ da je najavio skoriji rastanak s klubom s kojim je za 15 godina seniorske karijere osvojio četiri LŠ, iako ima doživotni ugovor sa Barselonom.

– To je realna mogućnost i zato me eliminacija još više boli. Niko nije ovo očekivao posle vođstva koje smo imali, ali kada napraviš mnogo grešaka i ne adaptiraš se na utakmicu, može i to da se desi – kaže sjajni vezista, sa 130 nastupa u elitnom takmičenju.

Gvardiola po sudijama, Klop o karakteru

Mančester siti je opet izvisio za završnicu Lige šampiona, a trener već viđenog šampiona Engleske Žozep Gvardiola posle još jednog poraza od Liverpula (0:3, 1:2) u fokus je stavio arbitriranje svog zemljaka Lahoza, koji ga je posle burnog protesta zbog loše procene isključio iz meča.

– U takmičenju kao što je Liga šampiona, ekipe su toliko izjednačene da sudijske odluke imaju ogromnu važnost – rekao je Gvardiola posle revanša, iako je kao trener Bajerna izjavio „Juventus je isuviše veliki klub da bi se žalio na sudije. Kada izgubite, rukujete se s rivalom i idete kući.

Jirgen Klop nije propustio priliku da bocne svoju redovnu „mušteriju“.

– Nije stvar u perfekciji, već u rezultatu, karakteru, mentalitetu i borbi. Nije ovo bio naš najbolji meč, ali smo na kraju zasluženo pobedili – kaže Nemac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari