Vaterpolisti Srbije ili Grčke idu direktno u Top 8 iz A grupe Svetskog prvenstva 1Foto: FINA World Championships Gwangju 2019 Organizing Committee

Posle rovovske borbe i remija sa Crnom Gorom (10:10) vaterpolo reprezentacija Srbije uzela je vazduh protiv Južne Koreje, očekivano napunivši mrežu nejakog domaćina planetarnog prvenstva u Gvandžuu (22:2).

Sutra će podmlađena postava s odličnom Grčkom da bije bitku za prvo mesto u A grupi, direktan prolaz u četvrtfinale i malo vremenskog lufta za pripremu tog eventualnog meča.

– Bitno je da smo svi nepovređeni prošli prve dve utakmice i da spremni ulazimo u najvažniji duel od početka prvenstva. Naš direktan rival u borbi za prvo mesto u grupi ima kvalitetnu i ozbiljnu ekipu, s posebno veštim i jakim centrima. Možda bude teže nego protiv Crne Gore, ali znam da ćemo dati sve od sebe – poruka je Radomira Drašovića iz Daleke Azije.

Reči prvotimca mađarskog Solnoka potvrđuje njegov klupski kolega i jedan od braće Rašović među „delfinima“ – Viktor. Zapravo, još je veći optimista u vezi ishoda duela s timom čiji je susret sa Crnogorcima imao identičan epilog (10:10), ali je lider zahvaljujući malo jačoj gol razlici u „potapanju“ Južnokorejaca.

– Imamo velike šanse protiv Grčke, verujem u ovaj sastav i u to da možemo da pobedimo – smatra on, a Sava Ranđelović slaže se s njegovom procenom.

– Imaju sjajne centre i vrsnog Funtulisa. Ako damo maksimum mogli bismo do pobede i liderske pozicije – tvrdi član OSC-a iz Mađarske.

Predstojeće četiri četvrtine pokazaće od kakvog su „materijala“ izabranici Dejana Savića, odnosno koliko su daleko ili blizu (od ovog SP) pošteđenih osvajača svih mogućih takmičenja u ovoj deceniji. „Heleni“ sigurno igraju na kartu velikog podmlađivanja aktuelnog olimpijskog i evropskog šampiona, odnosno neigranje Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Duška i Gojka Pijetlovića, Milana Aleksića, Stefana i Branislava Mitrovića. Istovremeno se uzdaju u iskustvo svojih vedeta iz redova „bronzanog“ sastava sa SP od pre četiri leta: Kolomvosa, Vlahopulosa, Dervisisa, Murikisa… i nadaju rezultatskoj osveti za poraz u utakmici za treće mesto na prošlom šampionatu sveta (8:11).

Inače, najbolji plasman na ovom FINA takmičenju su im bronze iz 2005. i 2015, na Olimpijskim igrama su najdalje otišli 2004. (4), taj plasman im je bio limit i na dosadašnjim prvenstvima Evrope, dok u Svetskoj ligi imaju tri treća mesta, a u FINA kupu jedno srebro.

Grupa A

I kolo

Srbija – Crna Gora 10:10, Južna Koreja – Grčka 3:26

II kolo

Grčka – Crna Gora 10:10, Srbija – Južna Koreja 22:2

III kolo

Srbija – Grčka (9.30), Južna Koreja – Crna Gora (10.50)

1. Grčka 3

2. Srbija 3

3. Crna Gora 2

4. Južna Koreja 0

* Drugoplasirani i trećeplasirani razigravanjem s ekipama iz B grupe „biraju“ preostale četvrtfinaliste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari