Vaterpolisti Srbije izgubili od Mađarske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Zagrebu: Mast u propast na peterce - Raduloviću ispala lopta 1Foto: BETA/HINA/Damir SENCAR

U prvom četvrtfinalnom meču na 36. evropskom prvenstvu u vaterpolu Mađarska je savladala Srbiju na peterce s 5:4, a u osnovnom delu je bilo 10:10 (3:3, 2:2, 4:3, 1:2).

Presudilo je to što je na početku druge serije penala Raduloviću lopta ispala iz ruke pre šuta, što se računa kao neuspešan pokušaj.

 

Mađari su postigli svih pet golova, naši jedan manje.

Srbija ide u razigravanje za plasman od 5. do 8. mesta.

Prvi protivnik u nedelju (15 časova) biće poraženi iz četvrtfinalnog duela domaćina i Grčke (Mađarska u polufinalu s pobednikom).

Srbija je ostala i bez šanse da na bazenu zagrebačke Mladosti izvadi olimpijsku vizu, a sledeću i poslednju imaće na Svetskom prvenstvu u Dohi idućeg meseca.

Mađari su poveli s 1:0 i zatim izjednačili na 2:2 kad su imali igrača više.

Srbija je još jednom stekla prednost pošto je sevnula levica Dušana Mandića neodbranjivo u suprotan ugao. Protivnik je opet poravnao.

Šteta što posle toga naši nisu iskoristili brojčanu prednost. Nikola Jakšić je pucao iz neposredne blizine s desnog krila pravo u odlično postavljenog golmana, koji je stigao da zatvori ugao.

Srbija je u drugoj četvrtini prva dala gol, i dalje puštajući korak ispred podmlađenog svetskog prvaka. Mandić je sigurno pogodio iz peterca (4:3).

Mađari su se najčešće opredeljivali na šut iz daljine, što je vešto branjeno, ali našem timu iz nekoliko uzastopnih napada nikako nije polazilo za rukom da odmakne i više.

Sredinom druge četvrtine opet izjednačenje. Fekete je silovitim udarcem savladao Mitrovića. Bio je to treći mađarski pogodak s igračem više iz pet takvih prilika.

Pošto je realizacija Srbije bila slaba posle onog Mandićevog nezaustavljivog hica, Mađarska joj je pružena i prilika iz koje je najzad opet prešla u vođstvo (5:4).

Vaterpolisti Srbije izgubili od Mađarske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Zagrebu: Mast u propast na peterce - Raduloviću ispala lopta 2
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Iz jedne od sledećih akcija Srbija je konačno postigla pogodak iz igre.

Filipović, koji je stao između stativa umesto Mitrovića, jokićevskim dodavanjem skoro s gola na gol, uposlio je Ubovića, koji je već doplivao do protivničkog golmana, umakavši pažnji poslednjeg mađarskog igrača (5:5).

Sa simetričnim rezultatom, dakle, otišlo se i na poluvreme.

U sledećoj deonici ista priča. Srbiji je nedostajao smiren i dobro spremljen napad da bi rezultat ponovo bio u njenu korist.

6:5 za Mađare, 6:6, 7:6 za Mađare, 7:7…

I kad bi se naši odbranili, u napadu se nisu snašli.

Na oko dva i po minuta do kraja treće četvrtine Srbija je najzad opet povela – 8:7

Viktor Rašović je s desne strane desnicom nadmudio golmana. Iskorišćen je tada igrač više.

Umesto da naši, fudbalski rečeno, stanu na loptu, nastavili su uzaludno da brzaju.

Do kraja četvrtine pala su dva gola, oba u Mitrovićevoj mreži.

Mađari su izjednačili imajući dva igrača više, a još jednom su stekli zalihu s jednim više.

Srbija je stavljena na iskušenje za poslednjih osam minuta.

Vaterpolisti Srbije izgubili od Mađarske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Zagrebu: Mast u propast na peterce - Raduloviću ispala lopta 3
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Novo izjednačenje (9:9) doneo je Rašović iz preslikane situacije kao Ubović u drugoj četvrtini. Našao se u kontranapadu oči u oči s nemoćnom golmanom.

U sledećih nekoliko napada nisu se proslavili ni naši ni Mađari.

Sa svakom odbranom Srbije tinjala je nova nada u vođstvo.

Na dva minuta do kraja selektor Uroš Stevanović je uzeo tajm-aut. Njegovi saveti su efikasno i do tančina sprovedeni u delo – 10:9.

Još jedno izjednačenje je doneo Vigvari na 1,20 minuta do kraja, a na izdisaju mađarskog napada. Filpoviću je dlaka falila da mu lopta bude na ruci. Šteta.

Zatim naši nisu iskoristili napad, a Mađari su na 35 sekundi pre kraja pošli u svoj, čemu je prethodio njihov tajm-aut.

Srbija se ipak odbranila.

Osnovni deo je završen s 10:10.

Pristupilo se petercima, svako na po jedan gol.

Mađari su promenili golmana, naš adut je bio Mitrović.

Srbija je prva pucala.

1:0 Drašović 1:1 Nađ (Mitrović potkačio loptu prstima)

1:1 Radulović – ispala mu je lopta, ode mast u propast 1:2 Pol

2:2 Rašović 2:3 Tatrai

3:3 N. Jakšić 3:4 Vigvari (Filipović branio umesto Mitrovića)

4:4 Mandić 4:5 Fekete

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari