Vaterpolo klubovi u obavezi da preko medija zahvale Vladi na pomoći 1Foto: STARSPORT

Prošla su vremena kada su talentovani klinci, selektirani po školama, „terani“ da treniraju vaterpolo, njihove roditelje to ništa nije koštalo, a klubovi imali stalnu finansijsku potporu od lokalnih zajednica, države i jake privrede, odnosno kada su svi u ovom sportu bili mirni i namireni.

Danas je sve problem: obezbediti toplu vodu u bazenima, dobiti termine za treninge, pokriti troškove putovanja čak i u komšijske zemlje, obnavljati opremu i rekvizite, zadržati najperspektivnije igrače i stručnjake, redovno im isplaćivati skromne stipendije, plate i premije dok spas ne potraže u belom svetu…

I biće tako sve dok se trajno, tj. sistemski ne reguliše status najtrofejnijeg timskog sporta Srbije, jer vaterpolo nije fudbal pa da sam okreće ili pere novac, pa zato zvuči ohrabrujuće odluka države da uradi ono što Danas dugo i kontinuirano, iz najboljih namera, sugeriše – da posle nacionalnih selekcija pomogne i rad ovdašnjih klubova, jer su oni „izvor“ reprezentativaca.

Posle sastanka sa prvim čovekom nacionalnog Saveza Viktorom Jelenićem srpski predsednik Aleksandar Vučić je predložio, a Vlada Srbije prihvatila da odvoji izvesna sredstva za funkcionisanje klubova.

Vaterpolo klubovi u obavezi da preko medija zahvale Vladi na pomoći 2

Preciznije, 23 muška kluba (učesnika Regionalne lige, Prve i Prve B lige ) i šest klubova čije kapice nose dame.

„Predsednik je razumeo u kakvom su položaju klubovi. Kako su oni svojim kvalitetnim radom garant budućih uspeha reprezentacija prihvatio je odmah naš predlog da država pomogne rad klubova… Da ne bude zabune tačno će se znati na šta se sredstva odnose. Klubovi će potpisati ugovor sa Savezom, pravdaće sredstva koja će biti namenska, za igrače, trenere, putovanja… Neće biti bacanja u bunar… Svaki klub će dobiti deo sredstava u zavisnosti od ranga takmičenja. Davaće se u četiri rate i klubovi će biti dužni da posle svake opravdaju potrošeni novac. Takođe deo novca će ostati i za akcije saveza… Predsednik zna koliko je vaterpolo trofejni sport i u toj činjenici se ogleda njegova želja da nam pomogne. Klubovi su u krizi i država je na ovaj način pokazala koliko želi i koliko može da učestvuje u što boljem funkcionisanju. Zbog ovog, ali i prošlogodišnjeg gesta dugujemo veliku zahvalnost predsedniku Vučiću“, stoji u saopštenju Vaterpolo saveza Srbije, a mi smo pokušali da čujemo još neke pojedinosti ove nužne i dobrodošle intervencije države.

– Sećate se da sam vam pre par meseci rekao „Budite strpljivi, doći će red i na vaterpolo, pomoći će se i nama“. Eto, došao je trenutak za to. Ovih dana uveliko se potpisuju ugovori sa klubovima, a počela je i isplata sredstava. Nećemo im rešiti sve probleme, ali ćemo im na ovaj način umnogome olakšati funkcionisanje – rekao je za naš list Viktor Jelenić, a onda nam otkrio na koliki period.

– Radi se o jednogodišnjoj podršci. Za sada. Bilo bi dobro i korisno da se nastavi i posle ove sezone – kazao je naš sagovornik, a mi smo ga podsetili na mađarski model kategorizacije sportova kao trajno rešenje, jer predviđa konstantnu pomoć trofejnim sportovima bez mogućnosti samoizdržavanja.

– Polako, idemo redom. Uostalom, ima još sportova koji bi profitirali od moguće kategorizacije – u pravu je naš nekadašnji reprezentativac, uvek voljan da se odazove na naš poziv za razgovor, ali ovog puta nevoljan da nam saopšti cifru odvojenu iz srpskog budžeta, kao da je to državna tajna a ne informacija od javnog značaja.

– Pitajte klubove koliko će dobiti i koliko im znače te pare – preusmerio je naše pitanje Jelenić, a naši neformalni izvori kažu da „manjim“ klubovima sleduje (po) 500.000 dinara, dok oni „veći“, tj učesnici međunarodnih takmičenja mogu da računaju na više od 1.000.000 dinara.

Zato se pohvalio drugim delom dogovora sa Vučićem, jer je njime predviđena izgradnja novog bazena u Beogradu, čiji klubovi više nego konkurencija po unutrašnjosti kubure sa terminima za treninge.

– I tu smo dobili apsolutnu podršku predsednika. O tome se već pričalo, a sada smo u fazi projekta. Prvi takav objekat posle 40 godina najverovatnije će biti na Novom Beogradu, a biće na raspolaganju nacionalnim selekcijama i ovdašnjim klubovima. Naravno, mora da ima i komercijalnu namenu, kako bi opstao – tvrdi na kraju priče prvi čovek vaterpola u zemlji aktuelnih evropskih i olimpijskih prvaka.

Šoštar: Puno nam znači

Iz mnogo razloga, VK Partizan već godinama hoda tankom linijom između života i smrti, pa su na Banjici oberučke primili ovu neočekivanu pomoć.

– Puno nam znači ova pomoć države i Saveza – hvala im na odobrenom novcu. Konkretno, njome ćemo pokriti troškove takmičenja na svim frontovima: naša putovanja, smeštaj, kotizacije… Ako procenimo da je to izvodljivo možda se vratimo avionskom prevozu ekipe na dalje destinacije – kaže za naš list prvi čovek crno-belih, čija pravna bitka za vlasništvo nad bazenom na Banjici još traje, a njen ishod bi mogao da odredi sudbinu jednog od tri najtrofejnija evropska kluba.

Živanović: Pokriće međunarodna takmičenja

Osvajač duple krune u sezoni 2018/2019. sjajan je primer sadejstva lokalne zajednice i sporta za opšte dobro, ali je i VK Šabac s odobravanjem dočekao vest o finansijskoj pomoći viših instanci vlasti, inače neblagonaklonih prema jedinom opozicionom gradu u Srbiji.

– Vaterpolo klubovi ne mogu opstati bez finansijske podrške države, u našem slučaju grada Šapca, ali će nam ovaj novac u velikoj meri olakšati život. Tačnije rečeno, njime ćemo pokriti učešće u međunarodnim takmičenjima. Regionalnoj ligi, pre svega. Bili bismo zahvalni i na manjoj sumi – kaže za Danas predsednik kluba Nenad Živanović.

Zahvalnost kao ugovorna obaveza

Lepo, pametno i korisno je uložiti novac u sport koji nam donosi toliko radosti i sklanja decu sa ulice, potpuno je u redu i kontrola trošenja sredstava, kao što nema ničeg spornog u potrebi primalaca pomoći da na istoj zahvale, Ali je potpuno paradoksalno i nepotrebno da se dobitnici sredstava ugovorom obavežu na javno „Hvala“, o čemu možete pročitati u priloženom članu br. 5 ugovorene saradnje VSS i svakog kluba pojedinačno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari