Većina se nada (polu) finalu, Vuleta napada zlato 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prvog dana Evropskog prvenstva u atletici, na Olimpijskom stadionu u Minhenu, nastupaju brojni predstavnici Srbije.

Od srpskih atletičara prvi startuje tandem bacača kugle u kvalifikacijama, Asmir Kolašinac i Armin Sinančević. U finale, koje je na programu večeras u 20.58 časova, plasiraće se 12 najboljih. Sinančević ove sezone ima treći najbolji rezultat u Evropi (21,29 metara), dok Kolašinac sa 21,06 ima 14. najbolji rezultat na Starom kontinentu.

– Mislim da sam spreman da još jednom dam sve od sebe i nađem se u finalu Evropskog prvenstva. Ono što je specifično kod ovog takmičenja, jeste da su u istom danu i kvalifikacije i finale, što malo otežava situaciju, ali me to neće sprečiti da bacim što dalje mogu – izjavio je Kolašinac.

U kvalifikacijama u skoku u dalj i plasman među 12 najboljih nadmetaće se Strahinja Jovančević i Lazar Anić. Jovančević skače u prvoj grupi, a njegov najbolji ovogodišnji rezultat 7,82 je 36. najbolji u Evropi, dok je Lazar Anić ove sezone doskočio do 7,92, što je 13. najbolji evropski rezultat sezone.

– Minhen je još od početka 2022. godine bio glavni cilj za ovu godinu i to iz više razloga. To je moje drugo Evropsko prvenstvo na otvorenom, a prvo nakon nekoliko ozbiljnih povreda kroz koje sam prošao poslednje četiri godine. Prvo je bilo 2016. godine u Amsterdamu, gde sam zbog neiskustva ostao bez medalje. Ambicije su ostale iste, kao jedan od trojice Evropljana koji su bili u finalu Svetskog prvenstva u dvorani ove zime i srebra na Mediteranskim igrama pre mesec dana izuzetno sam motivisan. Cilj je proći kvalifikacije hladne glave i pružiti svoj maksimum u finalu dan nakon – izjavio je Lazar Anić.

U kvalifikacijama na 400 metara učestvovaće i Boško Kijanović, koji se takmičio i na nedavno završenom Svetskom prvenstvu. Kijanović ove sezone ima 14. rezultat u Evropi (45,59 sekundi), ali se nada da će ostvariti rezultat koji mu garantuje plasman među osam najboljih.

– Nakon Svetskog prvenstva u Oregonu i peha koji me je zadesio, vratio sam se u Srbiju sa velikom motivacijom da se iskupim na Evropskom prvenstvu u Minhenu. Rezultatski cilj ostaje isti, a to je državni rekord. S obzirom da je na završnoj listi svega 36 400-metraša i da smo svi rezultatski veoma slični, teško će biti uopšte proći prvi krug bez kvalitetnog rezultata. Ali, moj glavni cilj je ulazak u finale, a tu je već sve moguće. Bio bih zadovoljan i polufinalom sa državnim rekordom, ali ovde više ciljam plasman nego rezultat, iako obično jedno prati drugo – rekao je Kijanović.

Dragana Tomašević učestvovaće u kvalifikacijama u bacanju diska, a za nju bi plasman u finale predstavljao veliki uspeh. Veteranka, kojoj je ovo sedmo učešće na šampionatima Starog kontinenta, ove sezone bacila je najdalje do 59,44 metra, a kvalifikaciona norma za finale je 63,50 metara.

Prvog dana Evropskog prvenstva na programu je pet finala, a medalje će se deliti u ženskom i muškom maratonu, bacanju kugle u obe konkurencije i trci na 10.000 metara za atletičarke.

Vuleta: Očekujem zlatnu medalju

Najbolja srpska atletičarka Ivana Vuleta će se na zaletištu skoka u dalj pojaviti sutra, kada su na programu kvalifikacije u ovoj disciplini. Finale je na programu u četvrtak, a za Vuletu će ovo biti četvrto učešće na EP.
– Posle srebra u Cirihu, zlata u Amsterdamu i odustajanja od finala u Berlinu usled povrede ahilove tetive 2018. godine, željno iščekujem jos jedno Evropsko prvenstvo na otvorenom. Ovu sezonu sam započela titulom svetske prvakinje u dvorani, pa sa istim ambicijama idem i u Minhen. Očekujem sjajnu atmosferu na tribinama, ali mirnu u svojoj glavi, manje prestupa i više dalekih skokova. Forma je još bolja nego na Svetskom prvenstvu, tako da se radujem još jednoj prilici – izjavila je Vuleta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari