Večiti ga nisu hteli, a stranci se otimali 1

Čudesna sudbina Filipa Stuparevića (18). Domaći mediji uglavnom su ovako opisivali prethodnih dana transfer mladog napadača Voždovca u Votford tvrdeći da je pravo čudo da fudbaler iz superligaša koji se bori za opstanak, a ne Crvene zvezda ili Partizan, ode u Premijer ligu.

Poslednji put takvo „čudo“ dogodilo se pre više od decenije, odnosno 2007. godine kada je Slobodan Rajković iz OFK Beograda prešao u Čelsi. Međutim, za upravu Voždovca transfer Stuparevića nije iznenađenje, a direktor kluba Goran Grkinić objašnjava za Danas da su strani klubovi praktično stajali u redu za talentovanog fudbalera.

– Filip je u našoj ligi debitovao još sa 15 godina i 11 meseci i od prvog dana je bilo jasno da se radi o velikom talentu. Više od dve godine pratili su ga mnogi skauti i postojalo je interesovanje mnogih velikih evropskih klubova među kojima su Benfika, Valensija i Juventus. Na kraju je Votford još letos dao konkretnu ponudu koja nam je odgovarala. Potom smo razgovarali sa Filipom i njegovim roditeljima i zajednički je odlučeno da dođe do realizacije transfera – tvrdi Grkinić.

Voždovac je prema nezvaničnim navodima na ovom transferu zaradio tri miliona evra. Međutim, to nije sve, jer zarada u godinama koje slede može biti i veća pošto će kao matični Stuparevićev klub, prema propisima FIFA i UEFA, dobijati procenat od svakog narednog transfera. Iako je u mlađim kategorijama reprezentacije Srbije standardni prvotimac, napadač Voždovca totalno je promakao Crvenoj zvezdi i Partizanu.

– Ne mogu da pričam o konkretnim ciframa, ne zato što krijemo nešto već zbog toga što još uvek nemamo odobrenje od Votforda da to objavimo. Nije tajna da je u pitanju najveći transfer u istoriji Voždovca i da klub od tog novca može mirno da živi duže vreme. Crvena zvezda i Partizan nisu se ni jednog trenutka zainteresovali za Filipa i iskreno ni meni nije jasno zašto im uopšte nije bio na radaru. Zvezda je na primer propustila da iz našeg kluba dovede golmana Zorana Popovića, pa su to uradili tek kad je prešao u norveški Bodo Glimt. Samo ove godine ostvarili smo nekoliko velikih transfera. Saša Ivković je prešao u Maribor gde je sada bez dileme jedan od najboljih veznih fudbalera u Sloveniji. Večitima je promakao i defanzivac Aleksandar Filipović koji je otišao u BATE Borisov gde je igrao kvalifikacije za Ligu šampiona i sada igra Ligu Evrope. Dejan Georgijević je prešao u Ferencvaroš… Svi ti transferi, uključujući i ovaj Filipa u Votford samo su potvrda da sve strukture kluba dobro rade – dodaje Grkinić.

Iako je potpisao za Votford, Filip Stuparević trenira sa ekipom Voždovca koja je započela pripreme za prolećni deo sezone. Na debi u Premijer ligi moraće da sačeka još neko vreme, a sada je jedina dilema da li će prvo biti pozajmljen italijanskom Udinezeu, klubu koji je takođe u vlasništvu porodice Poco koja drži i Votford, ili će možda do leta ostati u Voždovcu. Iako je u pitanju veliki iskorak u karijeri, talentovani napadač tvrdi da ga ovaj transfer „neće promeniti“.

– Iskreno, nisam nikada ni imalo želju da zaigram za Partizan ili Zvezdu. Uvek sam razmišljao da sledeći korak u karijeri treba da mi bude inostranstvo. Narednih dana ću saznati da li ću se preseliti u Udineze ili ostajem u Srbiji još neko vreme. Mene u svakom slučaju tek očekuje naporan rad i dokazivanje, pošto sam tek započeo ozbiljnu profesionalnu karijeru – zaključuje Stuparević.

Ne tražimo pomoć države i predsednika

Dok se Crvan zvezda i Partizan redovno zahvaljuju predsedniku Aleksandru Vučiću, direktor Voždovca tvrdi da ovaj klub nikada nije ni tražio pomoć države.

– Mi smo privatni klub sa veoma malim brojem zaposlenih u upravi, gde pored mene imao još samo sedam-osam ljudi, a sve ostalo su treneri i igrači. Nikada ništa nismo ni tražili od države, predsednika ili Vlade. Naučili smo da se sami snađemo. Imamo odličnu saradnju sa Opštinom Voždovac i ona nam je, da tako kažem, glavni oslonac u državnim organima. Imamo verovatno najmoderniji stadion u regionu i osim od transfera finansiramo se od prihoda Tržnog centra „Stadion“. U našoj loži je na svakoj utakmici po nekoliko skauta iz inostranstva. Sa FSS takođe imamo odličnu saradnju, a pre dve godine dobili smo od njih novi semafor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari