Večiti rivali na iskušenjima protiv Olimpije, odnosno Cibone 1STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Gostovanje Olimpiji u subotu uveče, odmah nakon ubedljivog poraza u Ulmu u Evrokupu, košarkaše Crvene zvezde očekuje jedno od većih iskušenja u dosadašnjem delu ABA lige.

Kao jedini neporaženi tim, crveno-beli se nadaju da u hodu mogu ispraviti greške u prestonici Slovenije, zbog kojih su na poslednjem meču praktično kapitulirali već u prvom poluvremenu. Istovremeno, osetno drugačijeg raspoloženja posle dve vezane pobede, kojima su prekinuli niz od šest poraza, košarkaši Partizana ugostiće nepredvidivu ekipu Cibone, koja je u dosadašnjem delu sezone umela da razočara, recimo u Železniku ili protiv Igokee, ali i da nadmaši sebe u derbiju sa Cedevitom ili u Ljubljani protiv Olimpije.

Zvezda je percepciju o kvalitetu i dometu u takmičarskoj 2018/19 donekle „iskrivila“ načinom na koji je izgubila u Breši i Ulmu. Iako su na perfektnom skoru u regionalnom takmičenju, stekao se utisak da trener Milan Tomić još uvek nema plan B kada izostane egzekucija iz primarnih rešenja. Zvezda je u Nemačkoj primila nedopustivih 25 poena iz tranzicije; bukvalno je natrčana od tima koji u Bundesligi fundamentalnog stila igre „trči i pucaj“ ima skor 1-4 i trenutno je u donjem delu tabele. Uprkos brojnim kadrovskim promenama tokom leta, povećanom finansijskom potencijalu i strukturalnim rešenjima koji su morali da dovedu do momentalnog rezultatskog poboljšanja Olimpija je takmičarsku 2018/19 počela izuzetno loše. Ljubljančani su u seriji od tri poraza u ABA ligi; od ukupno 11 odigranih mečeva pobedili su u svega tri navrata i za očekivati je da večerašnji meč odigraju uz ekstra motivaciju.

– Sledi nam meč sa vrlo talentovanom ekipom, koja svoje utakmice igra sa puno energije. Već smo se sastali sa njima u prvoj zvaničnoj utakmici nove sezone u Laktašima, i videli smo na terenu da imaju kvalitet, energiju. Špan, Mesiček, Lazić, Badžim, dobri stranci poput Džonsa, tu je iskusni centar Mirza Begić. Crvena zvezda mora da odigra sa puno energije, koncentracije, čvrsto, ako želimo bodove u ovoj utakmici – pohvalio je trener Tomić vrlo talentovane, ali i nepredvidive adute „zmajeva“.

U Zvezdi su oprezni jer su u četvrtfinalu Superkupa ABA lige dobrano zaostajali u prvom poluvremenu i tek u finišu došli do trijumfa na „suvi kvalitet“. Ni u Partizanu ne mogu biti spokojni pred večerašnji susret sa Cibonom. Iako su pod trenerom Trinkijerijem vezali dve pobede (Mega, Trento), italijanski stručnjak je i dalje u fazi rešavanja igračkih i kadrovskih problema, kojih je zaista mnogo. Cibona je, utisak je, bolje skockala tim nego prethodnih sezona. Trenutno je u seriji od tri vezane pobede u regionu, sa odbranom koja je statistički peta najkvalitetnija (80p) i sasvim sigurno među tri kada je defanziva na perimetru u pitanju (rivalu dopuštaju svega 27 odsto za tri). Tradicija je apsolutno na strani Partizana, s obzirom na to da kod kuće ima međusobni skor 16:1, međutim ovosezonska Cibona je vrlo iskusan tim koji umešno predvodi srpski plej Marko LJubičić (meč-viner protiv Olimpije i Cedevite).

Raspored i tabela

  1. kolo

Zadar – Mega     sinoć

subota

Olimpija – Crvena zvezda              17.00

Partizan – Cibona              19.00

Cedevita – Igokea             21.00

nedelja

Mornar – Budućnost       19.00

ponedeljak

FMP – Krka          18.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari