Velika gužva za Top 8 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Petorka na vrhu Evrolige već negde oko 20. kola „zakovala“ je svoje pozicije i faktički obezbedila ulazak u četvrtfinale.

Isto tako, ako ne bude kolosalnih preokreta, prva tri mesta su takođe ograđena od ostalih, a CSKA i Makabi će se grčevito boriti za poziciju broj četiri koja znači prednost domaćeg terena u Top 8 nadmetanju, jedinom krugu gde to ima značaja, jer sledi fajnal-for sa svojim nokaut sistemom.

Ali ispod njih, za preostala tri mesta u doigravanju, napravila se do sad neviđena gužva. Uoči sinoćnjih utakmica, između Panatinaikosa, koji je šesti (14-13), do Armanija, koji je 12. razlika je samo tri pobede, a posle mečeva u sredu sve može biti još komplikovanije. Još zanimljivije, samo dve pobede dele ekipe od 7. do 15. pozicije.

Važan trijumf za zadržavanje šansi za nastavak takmičenja ostvario je Asvel, koji je na svom terenu savladao Valensiju sa 72:65. Najbolji pojedinac na meču je bio Dejvid Lajti sa 20 poena, a dvocifren je još bio DŽordan Tejlor sa 10 poena. Kod španske ekipe Giljem Vives je ubacio 14, dok su po 11 postigli Kvino Kolom, Luis Laberi i Đoan Sastre. Bojan Dubljević završio je utakmicu sa samo četiri poena, dok je Vanja Marinković posle sjajne partije protiv Fenerbahčea dao samo dva poena iz tek tri šuta iz igre.

Zvezdan Mitrović, trener Asvela, rekao je da je njegova ekipa pokazala više nego što je očekivao.

– Uradili smo veliki posao u odbrani, i kad je tako, sve ostalo bude mnogo lakše. Imali smo dva nova igrača u rosteru i presrećan sam zbog rezultata. Neophodno je da i u narednim utakmicama budemo fokusirani kao na ovom meču gde smo kontrolisali meč od početka do kraja – rekao je Mitrović.

Pometnju na sredini tabele takođe je izazvao i Žalgiris. Ekipa Šarunasa Jasikevičijusa vodila je od prve do poslednje sekunde i nije Himkiju dala ni gram nade. Najefikasniji u Žalgirisu bio je Zak Lidaj sa 23 poena, a još četvorica drugih igrača imala su „dvocifren“ učinak. Himki je, naravno, predvodio Aleksej Šved, koji je meč završio sa 24 poena.

Jasikevičijus nije krio zadovoljstvo posle još jednog trijumfa svoje ekipe koji joj je još više otvorio šanse za prolazak u četvrtfinale.

– Ovo je mlad tim, ali postaje sve bolji i bolji, što je najvažnije. Utakmica je izgledala kao da ni jedna ni druga ekipa ne mogu u odbrani ništa da urade. Na našu sreću, dobili smo meč napadom, što se ne može nazvati trenerovom zaslugom, ali je ipak najvažnije da smo pobedili – smatra Jasikevičijus.

I Olimpijakos je protiv velikog gradskog rivala došao do 12. pobede i priključili se seriji timova sa sličnim skorom od sedmog do 14. mesta. Panatinaikosu je ovo bio treći uzastopni poraz, a peti u šest utakmica. Imali su „zeleni“ na osam sekundi do kraja napad za produžetak, Dešon Tomas je šutirao iz solidne pozicije, ali je promašio. Najefikasniji kod pobednika bio je Mekisk sa 22 poena, dok je Panatinaikos predvodio Nik Kalates sa 18.

Real Madrid ipak nije dozvolio iznenađenje iako je očajno odigrao prvu četvrtinu. Madriđani su nakon prvih 10 minuta imali 14 poena zaostatka, ali su dobrom drugom i još boljom poslednjom četvrtinom preokrenuli rezultat, a Armani je nastavio sa serijom poraza koji su ga „kilometrima“ udaljili od razigravanja. Najefikasniji je bio Rudi Fernandes sa 16 poena, dok su po 13 postigli Nikolas Laprovitola, Valter Tavares i Trej Tompkins. Kod domaćih Rikardo Moraskini je ubacio 21, Vladimir Micov je imao 13 poena i šest skokova, dok je Kifer Sajks dodao 10 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari