Veliki test za pojačanja 1Foto: STARSPORT

Napravili su u poslednjem kolu svojevrsno iznenađenje pobedom nad CSKA, tek drugom u poslednje dve decenije, ali su već u narednom meču odigrali možda i najslabiju ovosezonsku utakmicu na abaligaškom gostovanju Megi.

U napornom ritmu utakmica, košarkaše Crvene zvezde večeras očekuje gostovanje Himkiju u 6. kolu Evrolige (18.00), timu koji je od starta sezone sigurno bio najpogođeniji virusom korona.

Trener Kurtinaitis ni pretpostaviti nije mogao da će njegov tim u prvih pet kola biti bez ijedne pobede.

Osim uvodne utakmice sa Panatinaikosom, Himki je u naredne četiri runde većih problema imao van, nego na samom terenu.

Virus korona sveo je roster ruskog kluba, u jednom trenutku, na svega osam igrača (gostovanje Realu) među kojima su bili i omladinci.

U datim okolnostima i ne čudi što Himki trenutno ima drugu najlošiju odbranu u Evroligi koja u proseku prima skoroe 85 poena.

Samo trojica igrača: Buker, Zajcev i Jerebko odigrali su svih pet evroligaških utakmica, dok se Šved saigračima priključio tek na poslednjem meču protiv Makabija.

– Himki u dosadašnjem toku lige i sezone nije pokazao ni pravo lice ni pun roster, konačno  su zajedno, sem Stefana Jovića cela ekipa je na okupu. Verujem da ovu utakmicu vide kao priliku da se vrate na neki kolosek. Mi ipak treba da razmišljamo samo o nama i o tom kondicionom delu, možda možemo fizičkom igrom svih 40 minuta da tražimo našu šansu za pobedu. Himki je ako ne ekipa za F4, za TOP 8 sigurno, takav je roster, ali ponavljam, mi imamo svoje probleme, adaptacija Terija i Ročestija, period prilagođavanja O’Brajanta koji je potreban uz nesumnjiv kvalitet koji poseduje. Potrebno je vreme da se prilagodi ekipi…- razmišljanja je trener Obradović pred vrlo važan susret u Rusiji.

Zvezda je u duelu sa Megom, možda i prvi put u sezoni, pokazala jasne limite na poziciji centra, odnosno nemanje nikakve produkcije sa niskog posta.

Himki u sastavu ima iskusne petice u Bukeru, Mikiju i Monrou – snažne i atletski predisponirane, a opet dovoljno igrački raznovrsne da odbrana Zvezde permanentno bude opterećena kako u „piku“ tako i na niskom postu.

Himki je, pak, skakački među najdominantnijim timovima u Evroligi (32 skoka u proseku, 8,2 ofanzivna) a to je segment u kojem su crveno-beli protiv Mege bili katastrofalni.

U odsustvu Jovića, Zajcev se nametnuo kao vodeći organizator igre (5,4 asistencije u proseku), međutim Himki ima problema u tom pogledu, jer trener Kurtinaitis nema izbora u pogledu rotacije plejmejkera, tako da iskusnog Rusa na jedinici menjaju Šved, Mekalum, čak i Bertans kojima to nije primarna pozicija.

S tim u vezi i ne čudi što po meču gube maltene 15 lopti.

Željni pobede

– Himki je imao nešto lošiji start iz više razloga, ali sada su kompletni, imaju pun roster i to je ekipa koja je pravljena da dođe do same završnice. Sigurno su ‘gladni’ željni pobede, i očekuje nas izuzetno težak posao. Imamo sada i nove momke tu, polako se uvode, prilagođavaju se i pomažemo im da se što pre uključe u ekipu jer će nam puno značiti – naveo je Ognjen Dobrić, koji je nedavno napunio 26 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari