Veliki tim iz malog mesta 1foto D. Stjepanović

Košarkaši Zlatibora postali su šampioni regionalne ABA 2 lige, nakon što su u finalu završnog turnira u Skoplju pobedili domaći MZT. Pre toga su izbacili favorizovani Helios i Borac iz Banjaluke. To je najveći uspeh u istoriji čajetinskog kluba, koji je osnovan pre 43 godine.

Veliki tim iz malog mesta, iako mu nisu davali ulogu favorita, postigao je veliki i neočekivani rezultat na ponos srpske košarke.

Finalni meč, ali i ceo fajnal-ejt turnir regionalnog takmičenjau Skoplju, obeležio je Dušan Kutlešić, koji je u finalu protiv MZT postigao 33 poena i bio najkorisniji igrač plej-ofa ABA 2 lige.

„Nismo ni svesni kakav smo uspeh postigli. Pre početka završnog turnira bili smo potpuni autsajderi, nismo bili ni u jednoj kombinaciji za finale, a kamoli za titulu, tako da je ovo zaista svojevrsni podvig“, kazao je za Danas Kutlešlić, Užičanin u timu Čajetinaca.

On je objasnio da je sistem takmičenja bio takav da je davao šanse slabije rangiranim ekipama i da su kao sedmi imali mogućnost da se u toj nokaut fazi nadmeću sa uspešnijima u ligaškom delu.

„U nekom drugom sistemu takmičenja šanse bi nam bile mnogo manje. Uživali smo u ovoj sezoni, i iz toga je verovatno i proizišao uspeh u oba takmičenja, i u KLS i u ABA 2. Dokazali smo da smo prava ekipa“, dodao je Kutlešić.

Na pitanje da li će ekipa ostati u sadašnjem, pobedničkom sastavu i naredne sezone ili će neki od igrača nastaviti karijere u drugim domaćim i inostranim klubovima, Kutlešić kaže da je „u današnje vreme veoma retko da jedan tim, nakon završene takmičarske godine, ostane u istom sastavu,“.

„Vrlo su male šanse da će svi sadašnji igrači nositi dogodine dres Zlatibora, ali nikada se ne zna šta donosi sutra“, zaključio je Kutlešić.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, na slavljeničkom prijemu za šampione poručio je da su Čajetinci, „proteklih sedmica, svim srcem bili uz svoje košarkaše“.

„Ostvarili ste  ogroman uspeh za Srbiju, Čajetinu i sve njene stanovnike. Zahvaljujući dobroj organizaciji i atmosferi u klubu, ovaj rezultat je postao dostižan. Time ste pokazali da nije neophodno da neki sportski klub bude u velikom gradu da bi se napravio velik uspeh, kao ovaj koji ste vi postigli“, kazao je Stamatović igračima, trenerima i rukovodstvu KK Zlatibor po povratku iz Skoplja.

Stamatović je poželeo da pobednička ekipa „još neko vreme ostane na okupu“ ali, kako je istakao „razume želju košarkaša da se oprobaju i u evropskim klubovima“.

„Uvek ćete imati našu podršku i uvek ćete biti ambasadori Čajetine, Zlatibora i cele Srbije“, poručio je Stamatović.

Trener Strajin Nedović se zahvalio igračima.

„Naš uspeh je mnogima izgledao kao nemoguća misija, ali nakon svega, mi smo stekli neverovatno poštovanje, prvenstveno zbog osvajanja košarkaške lige Srbije i regionalnog ABA 2 takmičenja. Obećavam da ćemo dati sve od sebe kako bismo obezbedili plasman u Prvu ABA ligu“, rekao je Nedović i zahvalio se opštini Čajetina, za koju je naveo da je „zaslužna za sve uspehe koje je taj tim postigao“.

Do ABA 1 još korak više

I pored osvojene titule, KK „Zlatibor“ nije obezbedio učešće u ABA 1 ligi u narednoj sezoni, zbog ograničenog broja klubova iz Srbije. Tako će Čajetinci morati u baraž za plasman u tu ligu, a protivnik će im biti najslabije plasirani klub iz Srbije, najverovatnije Borac iz Čačka. S druge strane, ekipa MZT iz Skoplja, kao predstavnik Severne Makedonije, bez obzira na poraz u finalu, obezbedila je plasman među najbolje ekipe bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari