Veliki značaj prvog meča 1Foto: STARSPORT

Trebalo mu je vremena da uveri trenera Milana Tomića da u takmičarskoj 2017/18. nije slučajno igrao na mestu organizatora igre i da i u drugačijoj strukturi ekipe, u odnosu na prošlu sezonu, može biti jedan od vodećih kreativaca.

Između Dejana Davidovca i prvog čoveka struke „kliknulo“ je u drugoj polovini sezone; možda je prekretnica bio završni turnir Kupa Radivoja Koraća u Nišu, tek, uoči polufinalnog serijala sa Partizanom u ABA ligi, 24-godišnji Zrenjaninac mogao bi da bude Tomićev „kec iz rukava“, neko ko kreacijom i maštovitošću može da iskoči iz šablona i poruši brojne taktičke varijante Andree Trinkijerija. Davidovac je bio odličan na poslednja dva večita derbija i tokom razgovora ostavio je utisak igrača koji je ubeđen u delotvornost onoga što radi i može, kao i spremnost da Zvezdi obezbedi kapitalnu prednost u subotnjem, prvom susretu sa Partizanom, u polufinalu koje se igra na dve dobijene.

– Teška nas serija očekuje. Odlično se poznajemo, poslednja dva derbija smo odigrali u kratkom vremenskom periodu i oba su rešena na jedan posed. Nešto slično očekujem i u borbi za finale ABA lige – razmišljanja je Davidovac, koji je u Zvezdinom sistemu već četiri sezone.

* Zvezda je gotovo sve vreme bila na liderskom mestu ABA lige. Sa samo jednim porazom dostigla je klupski rekord iz sezone 2016/17 i ostavila utisak ekipe sa najmanje oscilacija za regionalne prilike.

– Mi smo se od početka sezone borili za prvo mesto na kraju regularnog dela. Činjenica je da smo sa samo jednim porazom izjednačili klupski, ali i rekord regionalne lige i verujem da će nam izborena prednost domaćeg terena koristiti u polufinalu i kasnije u finalu, ako se plasiramo.

* Rivali, konkretno i iz tabora Partizana, najčešće ističu individualan kvalitet pojedinaca kao najveću prednost Zvezde u polufinalu, da li biste mogli da se složite sa tim?

– Mislim da prevashodno moramo timski da odigramo na vrhunskom nivou. Jedino tako pojedinac može da iskoči u prvi plan. Naša je prednost, što su i prethodni derbiji pokazali, to što imamo više individualno kvalitetnih igrača, tako da postoji mogućnost da uvek neko drugi bude u fokusu.

* Trener Milan Tomić konstantno je tokom sezone govorio o tome da crveno-beli moraju da ubrzaju protok lopte i teže ka jednostavnijim rešenjima. Koliko je Zvezda napredovala u tako zahtevnom segmentu, kada je reč o modernoj košarci?

– Apsolutno se slažem, protok lopte je segmenat na kome smo puno radili prethodnih meseci i mislim da je napredak bio evidentan na poslednja dva meča protiv Zadra i Mege. To je negde i suština naše igre, zapravo segmenat u kome smo, s obzirom na predispozicije igrača i atleticizam, mogli i morali da pružamo znatno više od učinjenog i viđenog tokom sezone. Mislim da je u tome viđena progresija u poslednje vreme.

* Utisak je da ste, od trenutka kada ste dobili veću minutažu, pojednostavili igru, povećali kreaciju i značajno doprineli većem broju „lakih poena“.

– Takav sam tip igrača; volim da igram sa loptom u rukama. Imali smo određenih problema u igri tokom sezone i nakon što sam se 100 odsto oporavio od povrede, uspeo sam da se izborim za mesto u sistemu trenera Milana Tomića, upravo kreirajući za saigrače i pomažući u segmentima u kojima sam dobar. Ne bi trebalo zaboraviti da je konkurencija u Crvenoj zvezdi od pozicije jedan do trojke izuzetno kvalitetna i da u rotaciji imamo najmanje sedam-osam igrača.

* Iako se to očekivalo od plejmejkera, izdvojili ste se po tome što u fazi tranzicije pravite razliku u korist Zvezde.

– Veliki sam za pleja (203 centimetra, 96 kilograma); prošle sezone me je trener Alimpijević video na mestu organizatora igre, dok ove to nije bila primarna ideja. Sticajem okolnosti, namestilo se da su moji košarkaški kvaliteti bili od koristi ekipi upravo u fazi tranzicije, prilikom samog ubrzanja igre na otvorenom terenu i da je to vremenom trener Tomić počeo sve više da eksploatiše.

* Još od juniorskih dana u Vršcu, zatim FMP i Zvezdi stekli ste imidž nesebičnog igrača, neopterećenog ličnom statistikom, što je poprilično atipično u vremenu kada se uspeh meri brojevima, što posebno preferiraju menadžeri.

– U Zvezdu i nisam došao kao igrač koji puno šutira i želi da ubaci što više poena. Nikada se nisam opterećivao poenima i uvek sam nekako želeo da iskreiram situaciju za saigrača. Tako je i u Crvenoj zvezdi. Danas je igra u tranziciji 50 odsto poena; s obzirom na moje predispozicije i mogućnosti, počeo sam da to koristim: imam duge noge i ruke, visok sam i uvek voljan da se zaletim na protivničkog igrača; ne libim se da krenem i na centra kako bi otvorio prostor saigraču.

* Od sva tri rivala, čini se da je Partizan najnezgodniji protivnik u polufinalu i ekipa koja zaista teži modernoj košarci u svim segmentima.

– Partizan je nesumnjivo odlična ekipa. Andrea Trinkijeri je proveren i dokazan stručnjak; sa sobom je doveo pojedince za koje je znao da mogu da naprave razliku i nakon prelaska Ognjena Jaramaza dobili su punu rotaciju. Nama su umeli da naprave problem na ofanzivnom skoku i u tome su generalno odlični. Tako su uspevali da dobiju poene iz drugog, nekad i trećeg napada na šta ćemo morati da obratimo posebnu pažnju.

* Kada se pogleda struktura igrača u centarskoj liniji, a i napravi retrospektiva odigranih derbija u ovoj sezoni, DŽok Lendejl je igrač koji je zadavao najviše problema peticama Crvene zvezde.

– DŽok Lendejl je svakako najteži za čuvanje. Mi imamo centre koji su visoki, snažni i odlični na niskom postu, dok je Australijanac lakši, pokretljiviji i brži, takođe opasan u šutu sa distance i zbog toga nam je zadavao puno problema, pogotovo u saradnji sa Aleksom Renfrom na jedinici.

* Kako biste voleli da se odvija startni meč u subotu?

– Kontinuitet će biti ključan; nemoguće je zadržati ga svih 40 minuta, ali ukoliko na visokom nivou odigramo nekih 37 mislim da ćemo biti nadomak pobede. Toliko će biti potrebno da ostanemo u fokusu kako bismo napravili prednost u polufinalu.

* U seriji na dve pobede, teško je i zamisliti da bi Partizan do brejka mogao da dođe u potencijalnoj majstorici. Kako u sebi prevodite značaj prvog susreta?

– Taj prvi meč je kao četvrtfinale na nekom značajnom reprezentativnom takmičenju. Ko ga bude rešio obaviće veliki deo posla. Nama u mislima sigurno neće biti potencijalni brejk rivala; toliko smo se borili za prednost domaćeg terena u polufinalu da bi bilo suludo da se sada toga i pribojavamo. Nama je prevashodni cilj da osvojimo ABA ligu i tako ćemo razmišljati tokom plej-ofa – poentirao je Davidovac.

Da bude kao protiv Galate

* Crvena zvezda ove sezone, na većini utakmica, pogotovo u ABA ligi, nije imala frenetičnu podršku sa tribina. Partizan nije imao takvih problema, a opšte je mesto zapravo koliko je strastveni vid navijanja značajan u večitim derbijima.

“ Navijačima je uvek pripadalo 30-40 odsto svakog uspeha. Ove sezone smo frenetičnu podršku imali jedino protiv Galatasaraja u Evrokupu; voleo bih najiskrenije da se protiv Partizana u subotu ponovi sličan ambijent. U takvim okolnostima stičeš utisak kao da meč ne možeš da izgubiš, ma ko ti dolazio sa protivničke strane. Nadam se da će hala biti puna, a koliko je to realno saznaćemo u subotu“, optimista je Davidovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari