Velšani još uvek neodlučni 1

Fudbalske asocijacije Engleske i Škotske saopštile su da neće poštovati zabranu FIFA da reprezentativci nose cvetove maka u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata.

Iako Međunarodna fudbalska organizacija zabranjuje stavljanje bilo kakvih političkih, religioznih, ili komercijalnih poruka na dresovima, zbog čega je generalna sekretarka FIFA Fatma Samba Diouf Samoura rekla da će se FA suočiti sa kaznama, engleski i škotski fudbaleri nosiće simbol na međusobnoj utakmici 11. novemba na Vembliju.

Dan kasnije igraće reprezentacije Srbije i Velsa u Kardifu, a za sada se ne zna da li će Velšani slediti primer kolega iz Engleske i Škotske. Fudbalska asocijacija Velsa tražila je prethodno odobrenje od FIFA da igrači nose cvet, a nakon zabrane koja je stigla nisu se oglašavali.
Britanska premijerka nazvala je odluku FIFA „skandaloznom“ dok je predstavnik FA Martin Glen rekao za Bi-Bi-Si da je nošenje cveta maka stvar principa.

– Stojimo rame uz rame sa ostalim reprezentacijama. To nije politički simbol i mislim da se većina ljudi slaže sa nama – rekao je Glen.

U Velikoj Britaniji 11. novembar obeležava se kao Dan primirja zbog čega se u znak sećanja na poginule i ranjene vojnike na grudima nose bulke od papira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari