Veseli je stari dužnik 1Foto: FoNet AP

Pokušaću da budem pozitivan i razmišljam o sledećem danu. U ovom trenutku se osećam tako da mislim samo o prvom sledećem zadatku – rekao je Đoković

Novak Đoković nije demonstrirao svoj najbolji tenis na startu Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država, ali je uprkos povredi zgloba jedne i bolu u nadlaktici druge ruke, odnosno žestokom otporu Ježija Janoviča, posle napornih 157 minuta dobio svoj prvi duel sa Poljakom – 3:1 (6:3, 5:7, 6:2, 6:1), pa (ako ne bude promena termina) danas popodne odbranu titule na poslednjem grend slemu u sezoni nastavlja protiv dužnika sa turnira u Monte Karlu – Čeha Jiržija Veselog.

U igri dvostrukog osvajača US opena i vlasnika 12 grend slem trofeja i dalje su vidljivi tragovi starih i novih zdravstvenih problema, odnosno reperkusije privatnih problema, koji su ga prema njegovom priznanju koštali eliminacije u trećem kolu poslednjeg Vimbldona i prvoj rundi nedavnih Olimpijskih igara, ali je ovog puta našao način da izađe na kraj s njima i neugodnim protivnikom na otvaranju turnira u NJujorku. Ponovo se Novak mučio sa servisom, a dugo mu nije uspevalo ni da uhvati pravi ritam u igri, zbog čega su mu se prečesto dešavale nekarakteristične greške, ali uspeo je da zadrži koncentraciju i, uprkos jednom izgubljenom setu i intervenciji medicinskog tima, kazni protivnikov pad u trećoj i četvrtoj deonici meča, koji je bio sve samo ne rutinski dobijen.

– Svaki dan predstavlja određeni izazov koji treba da prihvatim i prevaziđem. Nije bilo lako igrati protiv Ježija. Prvi put smo se sastali, a on je veoma snažan igrač, ima jak servis, razoran forhend i veoma je nepredvidiv. Ume da odigra sjajno kao što je to učinio u drugom setu, ali onda da napravi nekoliko duplih servis grešaka u važnim trenucima. Ima mnogo uspona i padova, zato nije bilo lako održati koncentraciju. Mislim da sam se dobro izborio u trećem i četvrtom setu kada sam se vratio posle izjednačenja. Ovo je prvi meč, u večernjem terminu, a posle onoga što sam prošao u poslednjih nekoliko nedelja, naravno da sam zadovoljan ovom pobedom. Pokušaću da budem pozitivan i razmišljam o sledećem danu. U ovom trenutku se osećam tako da mislim samo o prvom sledećem zadatku – ovako je Đoković prokomentarisao svoj startni nastup, u noći između ponedeljka i utorka po srednjeevropskom vremenu.

Skorašnjim priznanjem da su ga privatni problemi prerano zaustavili na turnirima u Londonu i Rio de Žaneiru (zvanično) najbolji sportista planete pokrenuo je lavinu nagađanja o tome ko ili šta ga je skrenuo sa čudesno dugog šampionskog puta.

– Svako od nas organizuje život tako da može da sazreva. Da li ćete prepoznati te signale i okolnosti kao priliku da napredujete, zavisi samo od vas i od toga koliko ste svesni. Veoma sam zahvalan što sam svestan trenutka u kojem se nalazim. Trenutno sam na pravom putu i, kao i svi drugi, trudim se da svakoga dana pronađem pravi motiv da igram tenis. I više sam nego srećan i blagosloven što sam roditelj i suprug. Život je divan, u to nema sumnje. Ne mogu da samo sedim, žalim se i kukam o problemima koje svi mi svakodnevno imamo u životu – privatno i profesionalno. Ali to je jedna od lepih stvari – kada najmanje očekujete, dobijete životnu lekciju. Drago mi je da sam u mogućnosti da ih prihvatim, svesno ih pozdravim i izvučem najbolje iz njih. To je sve što mogu da kažem, mnogo sam zahvalan – nije hteo dalje da otkriva ličnu intimu Beograđanin, ali ni da se žali na povrede, „jer svaki sportista na svetu prolazi kroz takve periode“.

I pored začkoljica na privatnom i zdravstvenom planu Novak je zadržao vedar duh i manir da publiku zabavi još nečim pored reketanja, pa je posle meča otpevao pesmu omiljenog mu pevača Fila Kolinsa, čiji je koncert bio deo ceremonije otvaranja turnira, sve gledaoce častio plesom, a jednom od njih se zahvalio na motivišućoj podršci tokom duela sa Janovičem.

Čeh preživeo maraton u prvom kolu

Jiržiji Veseli se teškom mukom izborio za susret sa Đokovićem, jer je prethodno odigrao gotovo četvoročasovni teniski maraton sa kvalifikantom iz Indije Saketa Minenijom – 3:2 (7:6, 4:6, 2:6, 6:2, 7:5). Inače, ovo će biti tek drugi meč prvog reketa sveta i 49. tenisera sa poslednje ATP liste. Dvadesetdevetogodišnji Srbin i šest leta mlađi Čeh sastali su se samo na ovogodišnjem turniru u Monte Karlu, kada je Veseli slavio u drugom tulu turnira – 2:1 (6:4, 2:6, 6:4), a Đoković prekinuo svoju seriju od 22 pobede na Mastersima i prvi put od 2013. doživeo da bude izbačen s nekog turnira već posle prvog izlaska na teren.
– U pitanju je druga podloga, drugačije okolnosti. Ipak, Veseli zaslužuje poštovanje. U pitanju je teniser koji pokušava da se probije. Napravio je ime i u poslednjih nekoliko godina igra dobro. Ima dobru igru, snažan servis, odličan forhend i sjajno se kreće za svoju visinu… Videćemo – poručio je Nole.

Startovalo još petoro srpskih takmičara

Drugog dana US opena na teren je (sinoć) izašlo još petoro predstavnika srpskog tenisa. Prema satnici turnira nogu je trebalo da povuče Ana Ivanović u meču sa Čehinjom Denisom Alertovom, Janko Tipsarević je trebalo da odmeri snage sa Amerikancem Semom Kverijem, Viktor Troicki ukrsti reket sa Raduom Albotom iz Moldavije, Aleksandra Krunić protiv britanske koleginice Nikol Gibs, a Jelena Janković sa Marijanom Duke Marino iz Kolumbije.

Pobeda Nadala, eliminacija Gaskea

Španski teniser Rafael Nadal takođe se plasirao u drugo kolo, pobedom nad Uzbekistancem Denisom Istominom, a sledeći rival mu je Italijan Andreasa Sepi, koji je savladao Francuza Stefana Robera. Dalje je prošao i Francuz Gael Monfis, pošto je na startu US opena pobedio Žila Milera iz Luksemburga, dok je Hrvat Marin Čilić preskočio Brazilca Rožerija Dutru Da Silvu. Ukrajinac Sergij Stahovski pobedio je Portugalca Gaštaa Elieša, Španac Albert Ramos je bio bolji od Francuza Žilijena Benetoa, a njegov sunarodnik Nikolas Alamgro je dobio Mađara Martona Fućovića. Dalje su otišli još Rus Andrej Kuznjecov, Stiv Darsis iz Belgije i Amerikanac Ernesto Eskobedo, a jedino iznenađenje u muškom delu prvog kola napravio mladi Kajl Edmund, srpskoj publici poznat iz nedavnog beogradskog Dejvis meča Srbije i Velike Britanije. Trenutno 84. igrač na ATP listi održao je u NJujorku lekciju 15. teniseru sveta Francuzu Rišaru Gaskeu, izbacivši ga u tri seta, za samo sat i 43 minuta igre. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari