Veslanje: Smederevci najbolji na ergometrima 1

Prvenstvo Srbije na ergometrima, prvo zvanično domaće veslačko takmičenje u ovoj godini, održano je u nedelju u Hali sportova “Kristalna dvorana” u Zrenjaninu.

Veslački klub Smederevo je sa 74 boda osvojio prvo mesto u ukupnom plasmanu, drugi je Partizan sa 46, a treća Crvena zvezda sa 45 bodova, saopštio je danas Veslački savez Srbije.

Veslački klub Smederevo je ukupni pobednik prvog zvaničnog domaćeg veslačkog takmičenja u novoj sezoni – Prvenstva Srbije na ergometrima koje je u nedelju, u organizaciji Veslačkog saveza Srbije i veslačkih klubova Zreneks i Begej 1883, održano u Hali sportova “Kristalna dvorana” u Zrenjaninu.

Članovi pobedničkog kluba osvojili su ukupno 74 bodova, 28 više od Partizana kojem je pripalo drugo mesto. Sa 45 bodova Crvena zvezda je šampionat u Zrenjaninu završila kao treća. Pored ova tri kluba bodove u zvaničnim disciplinama na “Ergometrijadi” osvojilo je još šest klubova – Tamiš (18), Grafičar (15), Danubius 1885 (11), Palić (10), Galeb (9) i Srebrno jezero (5).

U kategoriji seniora državni prvak postao je Miloš Vasić iz Partizana sa rezultatom 5:48,50, zvanje vicešampiona priplao je Aleksandru Filipoviću iz Smedereva (5:49.60), dok je bronzu osvojio Martin Mačković iz Palića (5:54.40). U konkurenciji lakih seniora bez premca je ponovo bio Miloš Stanojević iz Tamiša koji je s rezultatom 6:11.40 ubedljivo stigao do šampionske krune. Srebro je pripalo njegovom klupskom kolegi Mihajlu Atanackovu (6:17.30), dok se bronzom okitio Stefan Leković iz Crvene zvezde (6:28.60). Marko Torbica iz Smedereva s rezultatom 6:15.90 bio je najbolji u kategoriji seniora do 23 godine u kojoj je srebro pripalo Nikoli Lončaru iz Partizana (6:19.50), a bronza Konstantinu Šujiću iz Smedereva (6:27.90).

Imajući u vidu da je za reprezentativce i kandidate za reprezentaciju nastup na Prvenstvu Srbije na ergometrima bio u sklopu redovnog mesečnog testa koji se sastoji od tri dela – 2 km, 6 km i 17 km, mogu da budem više nego zadovoljan rezultatima u Zrenjaninu. Iako nisu imali zadatak da vuku 2 km maksimalno svi reprezentativci i kandidati za reprezentaciju koji su učestvovali na šampionatu postigli su svoja najbolja vremena, počev od Vasića koji je s 5:48.50 gotovo ponovio sjajan rezultat od pre mesec dana kada je izveslao 5:47.00, pa sve do Filipovića, Mačkovića, Aleksnadra Beđika, Savića, Slavnića… – kazao je Nebojša Ilić, koordinator sportskog programa za seniore i seniore do 23 godine i dodao da pripreme nastavljaju u žestokom ritmu; sve do odlaska u Italiju gde će sredinom aprila učestvovati na jakoj internacionalnoj regati u Piediluku.

U kategoriji juniora državni prvak postao je Veljko Matić iz Partizana s vremenom 6:08.90, novi šampion za kadete je Nemanja Šajatović iz Crvene zvezde (6:29.30), dok se Veljko Kmekić iz Partizana dokopao najsjajnijeg odličja u konkurenciji pionira (3:11.60).

Prvenstvo Srbije na ergometrima je pokazalo da su juniori i kadeti radili izuzetno dobro tokom zime i da je došlo do velikog skoka u odnosu na prošlu godinu. Čak petorica juniora, od kojih su dvojca u prvoj godini staža u ovoj kategoriji, postigli su bolja vremena od prošlogodišnjeg osvajača zlata na ovom takmičenju. Među njima bi sigurno bio i Kolarević da zbog bolesti nije propustio šampionat u Zrenjaninu.

Pored Matića, Jovanovića, Savića, Ratajaca i Stefanovića još 15-tak juniora su imali dobra vremena. Ipka, jasniju i bližu sliku o njihovim mogućnsotima dobićemo nakon zvaničnog testa na vodi 3×4 km koji je na programu poslednjeg vikenda marta. Kada je reč o kadetima Šajatović je postigao rezultat ispod 6:30, a još petorica su vukli ispod 6:40 što su odlična ostvarenja za ovaj uzrast. Oni su dobra osnova za rad i potencijalne medalje na Balkanskom prvenstvu, koje su glavni cilj za kadete u ovoj sezoni. Sve u svemu šampionat u Zrenjaninu obeležio je jako uspešan nastup, pre svega reprezentativnih kandidata, koji nam uliva veliki optzimizam za početak sezone – istakao je Luka Đorđević, koordinator sportskog programa za juniore i kadete.

U kategoriji seniorki najbolja je bila Jovana Arsić iz Crvene zvezde koja je trijumfovala s rezultatom 6:49.50. Srebro kod seniorskih veslačica pripalo je Milici Vodogaz iz Grafičara (6:59.50). U kategoriji lakih seniorki zlato je osvojila Ksenia Kaluđerović iz Grafičara s 8:06.60, srebro je prigrabila Nina Lekić iz Palića (8:22.20), a bronzu Nevena Stevanović iz Smedereva (8:45.70). Kod seniorki do 23 godine najuspešnija je bila Ana Miković iz Palića s 7:40.00. Drugo vreme postigla je Anđela Milatović iz Grafičara (8:17.90). Andrijana Mijailović iz Grafičara (7:09.90), Milka Zdjeler iz Smedereva (7:41.10) i Milica Mladenović iz Smedereva (3:37.00) postale su prvakinje države u kategoriji juniorki, kadetkinja, odnosno pionirki.

Obe seniorke koje su nastupile u ovoj kategoriji premašile su očekivanja. Arsićeva je postigla svoje najbolje vreme imajući u vidu težinu s kojom je nastupila, a uprkos činjenici da se za ovo takmičenje nismo posebno spremali i da je nastupila iz redovnog trenažnog procesa. Oduševila je i Vodogaz koja je tek od ove godine postala deo reprezentativnog programa. Popravila je svoje najbolje vreme za čak 10 sekundi, što je još jedna potvrda kvaliteta i svrsishodnosti sistema rada sa programskim direktorom Saveza, Italijanom Đovanijem Postiljoneom. Juniorke, pre svega Mijailović, ali i Lazić, koje su takođe nedavno boravile na pripremama u Atini, ostvarile su odlična vremena, najbolja koja smo imali u ovoj kategoriji u poslednjih pet-šest godina. U svakom slučaju njih dve su pokazale da mogu da budu stožer ekipe koja bi već ove godine mogla da napravi solidan rezultat na međunarodnoj sceni.

Naravno, u slučaju četiri pomenute veslačice tek predstoji veliki posao da evidentnu veliku energiju iz ergometra u narednom periodu prenesemo na brzinu čamca. Presrećan sam i zbog rezultata kadetkinja Zdjelar i Mišljenović koje su bile ubedljive u svojoj kategoriji iako im je ovo prva godina kadetskog staža. Njih dve, kao i trojac Smedereva Mladenović, Stevanovska i Vučić, koje su osvojile prva tri mesta u kategoriji pionirki, predstavljaju pravu budućnost srpskog ženskog veslanja, ocenio je učinak veslačica na Prvenstvu Srbije na ergometrima koordinator sportskog programa za žensko veslanje Dušan Kovačević i dodao: „Ovom prilikom čestitam Smederevu na sjajnom rezultatu u Zrenjaninu. Ovaj klub je bio najbolji i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, samim tim i u ekipnoj. Mene, kako koordinatora za žensko veslanje, posebno raduje kako Smederevo radi sa veslačicama, a rezultati sa “Ergometrijade” su najbolja potvrda toga“.

U promotivnim kategorijama dubl skula i četverac skula za pionire najbolji su bili Aleksandar Subotić i Stefan Škorić iz Save (3:16.50), te Nikola Oluški, Vuk Muratović, Filip Kuzmanović i Momčilo Stupar iz Danubiusa 1885 (3:35.00), dok su u dubl skulu za pionirke bez premca bile Una Jurišić i Mia Nikočević iz Parizana (4:03.90). Održano je i takmičenje veterana, kao i studenata. Najbolji rezultat među studentima postigao je Kosta Novaković sa Fakulteta sporta u Beogradu (2:59.10). Inače, ovaj fakultet je pobedio u ukupnom plasmanu među studentina sa ukupno 18 bodova. Drugo mesto u konačnom plasmanu studentskog prvenstva priplao je Partizanu sa 15, a treće Tamišu sa 10. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari