Veterani i USA studenti 1Foto: EPA/ SEBASTIEN NOGIER

Prva stanica na putu ka Evropskom prvenstvu 2021. godine za košarkaše Srbije biće Finska.

U četvrtak uveče, Igor Kokoškov imaće debi na selektorskoj klupi „orlova“ protiv selekcije koja je kod kuće zaista kadra da pruži otpor, daleko veći nego što sama njihova reputacija to može da ilustruje.

Uostalom, sistem kvalifikacija je takav da u takozvanim „prozorima“ za reprezentacije ne mogu da nastupaju igrači iz NBA i Evrolige, što automatski povećava kvalitet autsajdera, odnosno osetno umanjuje onih selekcija koje jednostavno nemaju dovoljno široku bazu, a slove za favorite.

U poslednjim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kini, Hrvatska i Slovenija, kao aktuelni šampion Evrope, platili su danak nemanja ni približne alternative asovima poput Bogdanovića, odnosno Dončića ili Dragića, te su Mundobasket ispratili putem televizijskih prenosa.

I Finska bi mogla da se požali na odnos između FIBA i NBA, odnosno Evrolige; Lauri Markanen, njihov najbolji igrač i as Čikago Bulsa, spada u navedenu grupu vedeta, međutim osim bivšeg studenta Arizone, selektor Henrik Detman praktično je mogao da formira sastav u skladu sa svojim željama (izuzev možda jednog ili dvojice američkih studenata).

Finska je poslednjih desetak godina svoj košarkaški program maksimalno prilagodila sistemu koji funkcioniše u Americi. Hano Motola, čuveni finski košarkaš, nekadašnji as Taukeramike, Skipera iz Bolonje, Skavolinija, Žalgirisa, solunskog Arisa, po okončanju profesionalne karijere preuzeo je vođenje Helsinki akademije iz koje se zapravo regrutuju reprezentativci Finske u mlađim kategorijama.

Motola je i glavna konekcija između darovitih finskih igrača i univerziteta u SAD, i zahvaljujući i njemu Arizona se na vreme upoznala sa talentom pomenutog Markanena.

Daroviti Mikael Jantunen (20 godina) poslednji je u nizu finskih „klinaca“ koji je završio na američkom univerzitetu zahvaljujući Motoli. Hano je četiri godine studirao na Juta univerzitetu (1996-2000) koji je prošlog leta upravo angažovao Jantunena, izvanrednog defanzivca, koji je kao frešmen (prva godina) trenutno na skoru od 6,9 poena i 4,4 skoka po utakmici.

Sašu Salin, 29-godišnji šuter Tenerifea, sigurno je najpoznatiji košarkaš Finske koji će se u četvrtak suprotstaviti Srbiji. Stasao praktično u ljubljanskoj Olimpiji (igrao pet godina) trebalo bi da čini startni tandem bekova sa DŽamarom Vilsonom, organizatorom igre koji je oženjen Finkinjom, a u sezoni 2015/16 nastupao je za Partizan. Šon Haf i Tuka Koti takođe su revnosnijim poznavaocima košarke veoma poznati, baš kao i Erik Marfi.

Posle četvorogodišnjeg iskustva na univerzitetu Florida, Marfi (takođe Amerikanac) se profesionalno dokazivao u Francuskoj, Turskoj, Nemačkoj, Španiji.

NJegov rođeni brat Aleks Marfi imao je to zadovoljstvo da sarađuje sa Majkom Križevskim na univerzitetu Djuk, potom dve sezone na Floridi sa Majkom Vajtom, međutim nije uspeo da se dokaže zbog prečestih povreda (trenutno igra za San Sebastijan u drugoj ligi Španije). Ilari Sepala trenutno nastupa u drugoj ligi Francuske; slovi za odličnog šutera i ove sezone je u par navrata ubacivao i preko 30 poena, dok je Topijas Palmi takođe dobar šuter.

Karl Lumblum 205 centimetara visoki šuter u poljskoj elitnoj diviziji igrač je egzotične biografije. Nastupao je i za KK Osijek, švedskog je porekla, faktički je iz porodice milionera, tako da košarku profesionalno igra u želji da što više proputuje i upozna se sa različitim kulturama.

Henrik Detman je selektor Finske od 2004. godine, faktički drži tamošnji savez, a zanimljivo je i to da je njegov pomoćnik Lask Tuovi nedavno nasledio Vensana Kolea, selektora Francuske, na klupi Strazbura. Detman je predvodio Fince i 2008. kada su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2009. uspeli da dobiju Srbiju u Helsinkiju pod vođstvom selektora Dude Ivkovića.

Albanac organizator igre

Edon Maksuni, 22-godišnji plejmejker drugog tima Gran Kanarije, jedan je od darovitijih organizatora igre u reprezentaciji Finske. Košarkaški je stasavao zajedno sa Laurijem Markanenom. Edon je poreklom sa Kosova i Metohije, njegov otac je 90-ih godina došao u Finsku u kojoj je Maksuni rođen. Studirao je na američkom Long Bič Stejtu, a prethodno je pohađao čuvenu Helsinki akademiju. Slovi za dobrog organizatora igre, a trenutno je uz mladog crnogorskog igrača Jovana Kljajića najbolji strelac ekipe (13,5 poena) i asistent sa 3,4 asistencije u proseku.

Beselink novi Markanen

U reprezentaciji Finske ima puno igrača koji su iz mešovitih brakova. Jedan od njih je i Maks Beselink, u ovom trenutku verovatno najtalentovaniji finski košarkaš, koji bi čak prema određenim prognozama mogao da dostigne karijeru Laurija Markanena. Maksov otac je Kanađanin, a njegov stariji brat je bio deo generacije igrača rođenih 1999. koja je na kadetskom Evropskom prvenstvu dospela do polufinala 2013. Beselink je rođen 2002. godine: izvanredan je atleta, poseduje odličan osećaj za igru i dobar šut. Kao dvometraš, već dve sezone igra seniorsku košarku u drugoj ligi Finske, a poznati univerzitet Santa Klara već ga je kaparisao za početak studentske karijere. Beselinkov otac je dugo odbijao da njego sin zaigra za reprezentaciju, prevashodno zbog želje da tokom jula i avgusta individualno trenira, međutim Savez je uspeo da ga prethodnog leta ubedi tako da je Maks napokon zaigrao za juniorsku selekciju.

Virtus traži kompletno osiguranje

Nastup Miloša Teodosića na predstojećim mečevima protiv Finske i Gruzije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo još uvek je pod znakom pitanja. NJegov klub Virtus će ga pustiti da nastupi u prvom „prozoru“ jedino ukoliko Košarkaški savez Srbije pokrije kompletno osiguranje, prenosi Gazeta delo Sport. Prvobitno je bilo najavljivano da će plejmejker propustiti gostovanje Finskoj, a da će igrati protiv Gruzije. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom i povredom Teodosića pred Svetsko prvenstvo, klub iz Bolonje ne želi da rizikuje i Teodosića će pustiti da igra jedino ukoliko je u potpunosti osiguran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari