(VIDEO) "Bili su im važniji novac i medalje od mene": Bivša američka gimnastičarka, Mekajla Maroni, o višegodišnjem seksualnom nasilju doktora reprezentacije i ćutanju odgovornih 1September 2021. EPA-EFE/Graeme Jennings

Olimpijska šampionka iz Londona još jednom svedočila o zverstvima Lerija Nasara nad njom i brojnim žrtvama ovog pedofila.

Dugogodišnji zvanični lekar gimnastičke reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država osuđen je još 2018. godine na 175 godina zatvora zbog silovanja na desetine i desetine devojčica i devojaka, ali i dan danas se javnost u njegovoj domovini uskomeša kada čuje bolna svedočenja iskorišćenih i ucenjivanih članica nacionalnog tima.

Kao što je poslednji medijski istup Mekajle Maroni, osvajačice titule u timskoj konkurenciji i pojedinačnog srebra na Igrama 2012. godine.

„Nasrnuo je na mene čim sam došla u reprezentaciju. Govorio je da me želi proveriti i silovao me prvi put kada sam imala 13 godina. Kasnije me je silovao na stotine puta“, ispričala je poznata sportistkinja o preživljenom paklu.

Prema rečima jedne od silnih žrtava pedofila, zaduženog za njihovo zdravlje tokom priprema i nastupa za nacionalni tim, ništa manje je nije bolela zavera ćutanja odraslih i odgovornih osoba iz okruženja.

„Kasnije sam se poverila treneru Džonu Gedertu, koji nije reagirao… Nasar je govorio kako je to žrtva koju moram podneti kako bih otišla na Olimpijske igre. Mislila sam da to ima smisla…

Maroni je godinama bila seksualno zlostavljana, da bi pravdu u svoje ruke uzela kada se probudila gola u njegovom krevetu, pošto ju je prethodno omamio pilulom za spavanje.

„Probudila sam se gola u njegovom krevetu i odlučila sam to prijaviti. Ali, njima su bili bitni samo novac i medalje. Ništa drugo nisu želeli. Moja karijera u gimnastici nije bila vredna onog s čime sam se suočavala. Sada moram počinjati život ispočetka“, u suzama je ispričala ova 26-godišnjakinja koja je u međuvremenu tužila i Gimnastički savez SAD.

Nasar uveliko služi zaslužemnu kaznu, pošto je prethodno priznao počinjena krivična dela, mada je u početku negirao silovanja a za svoje žrtve tvrdio da žele medijsku pažnju i novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari