Vimbldon menja pravila o oblačenju, teniserkama dozvoljeno da nose tamni donji veš 1Foto: EPA/EDDY RISCH

Vimbldon će ublažiti stroga pravila prema kojima teniserke i teniseri moraju da nose isključivo belu opremu i ubuduće će dozvoliti igračicama da nose tamno rublje, saopštili su čelnici turnira.

Organizatori turnira objavili su da je odluka donesena nakon razgovora sa Ženskom teniskom asocijacijom (WTA), proizvođačima opreme i medicinskim timovima o tome kako najbolje podržati teniserke.

Neke igračice su ove godine na Vimbldonu progovorile o tome koliko je obaveza nošenja bele odeće za njih problem, posebno kada imaju menstruaciju, što im stvara neprijatnost i otežava igranje na vrhunskom nivou.

“Predani smo podršci igračima i slušamo njihove povratne informacije o tome kako mogu da daju najbolji rezultat”, izjavila je izvršna direktorka Sali Bolton.

“Drago mi je da mogu da potvrdim da je, nakon konsultacija sa igračima i predstavnicima deoničara, Upravni odbor doneo odluku o ažuriranju pravila o beloj opremi u Vimbldonu. To znači da će od sledeće godine žene i devojke koje se takmiče imati mogućnost nošenja gaćica u boji, ako to žele. Nadamo se da će ova promena pravila pomoći igračima da razmišljaju isključivo o svojoj igri jer će se osloboditi potencijalnog izvora nelagodnosti”, dodala je Bolton.

Organizatori su rekli da pravila za ostalu odeću i opremu ostaju nepromenjena.

Vimbldon menja pravila o oblačenju, teniserkama dozvoljeno da nose tamni donji veš 2
Fudbalerke Engleske. Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Osim teniserki, zbog bele opreme protestovale su i fudbalerke u Engleskoj. Tako je reprezentativka ove zemlje Bet Mid na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu izjavila da beli nacionalni dres ponekad nije praktičan, a nekoliko engleskih ženskih fudbalskih klubova odlučio je da odustane od nošenja belih šorceva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari