Vimbldon popustio, prognani ruski i beloruski teniseri mogu opet u London 1EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Organizatori jedinog grend slema na travi ukinuli sopstvenu zabranu.

Mimo ostalih turnira, koji su i tada dozvoljavali učešće teniserkama i teniserima iz Rusije i Belorusije, samo bez državnih obeležja, Vimbldon im je na svoju ruku i uz preporuku vlasti Engleske prošle godine zabranio borbu za tirule, ATP/WTA bodove i novčane nagrade u Londonu.

I za to kažnjen od strane muške i ženske asocijacije profeionalnih teniserki i tenisera, tako što nisu bodovno vrednovani uspesi i neuspesi na poslednjem izdanju jedinog takmičenja serije 2.000 na travnatoj podlozi. Povrh toga su morali da plate određenu svotu novca, kao deo sankcija.

Sada su se stvari dijametralno promenile, pa će teniserke i teniseri iz zemlje koja je pokrenula rat u Ukrajini (Rusija) i države koja je stala iza takve odluke (Belorusije) ponovo trčati terenim Ol Igland kluba.

„Prihvatićemo dolazak tenisera iz Rusije i Belorusije. Oni će se takmičiti kako neutralni sportisti bez bilo kakvih nacionalnih obeležja. Takođe zabranjeno je bilo kakvo iskazivanje podrške invaziji koju Rusija vrši u Ukrajini. Niko od tenisera iz ove dve zemlje ne smeju da imaju sponzore koji su na bilo koji način povezani sa rukovodstvima Rusije i Belorusije“, stoji u današnjem saopštenju.

„Mi i dalje osuđujemo invaziju i stojimo uz narod Ukrajine. Bila je ovo strašno teška odluka i doneli smo je u konsultacijama sa Vladom Velike Britanije. Ako se neke okolnosti drastično promene, ne odbacujemo mogućnost da donesemo novu odluku“, dodao je predsednik OLIK, Jan Hjuit.

Ovosezonski Vimbldon počinje 3. jula i trajaće do 16. dana istog meseca, a trofej u muškom singlu brani srpski teniser Novak Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari