Ruskim i beloruskim igračima dozvoljen povratak u stonoteniska takmičenja 1Foto: Shutterstock/dwphotos

Ruski sportisti vratiće se svetskim takmičenjima u stonom tenisu, nakon što je vodeća organizacija tog sporta poslušala savet Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da im se dozvoli da učestvuju kao neutralni.

Odluka Međunarodne federacije stonog tenisa (ITTF) otvara put igračima iz Rusije i Belorusije da prekinu jednogodišnju suspenziju iz takmičenja koju su dobili zbog rata u Ukrajini.

ITTF je navela da oni mogu da nastave takmičenja najranije od maja „pod strogim uslovima neutralnosti“, ali da ipak ne mogu da učestvuju na svetskim prvenstvima u maju, pošto su propustili kvalifkacije.

Ta organizacija navela je da će napraviti sopstvene smernice na osnovu preporuka MOK, ali se nije obavezala ni na kakve posebne mere.

ITTF je svoju odluku opravdala primerom „ping pong diplomatije“, kada su američki stonoteniseri putovali u Kinu 1971. godine da igraju seriju egzibicionih mečeva, koji su pomogli da se odnosi dve zemlje odmrznu tokom Hladnog rata.

„Stoni tenis ima dugu istoriju zbližavanja ljudi čak i kada su političke veze bile slabe. On može da gradi mostove, što vodi do boljeg razumevanja među ljudima i otvara vrata za izgradnju mira na načine na koje suspenzije i podele ne mogu“, navodi se u saopštenju.

Ruskim i beloruskim sportistima dozvoljena su pojedinačna učešća u teniskim i biciklističkim takmičenjima, ali ne i u reprezentativnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari