Virtus na 100 odsto 1Foto: STARSPORT

Prošetali su se košarkaši Virtusa Antverpenom u poslednjem kolu Evrokupa (76:95).

Gostovanje u Belgiji velikan iz Bolonje obeležio je, ne samo petim trijumfom i perfektnim učinkom u grupi, već i najvećim brojem datih poena od starta takmičenja, u kojem se eventualnim plasmanom u finale garantuje prohodnost u Evroligu naredne takmičarske godine.

Virtusu je apsolutni prioritet povratak u najelitniji evropski rang klupskog takmičenja.

Vlasnik kluba Masimo Zaneti, iz pomenutih razloga, odlučio je tokom leta, da bez obzira na ekonomsku krizu proizvedenu pandemijom korona virusa, ne smanjuje budžet već da provizorno on bude nekih 20 miliona evra.

Takav finansijski kapacitet omogućio je treneru Aleksandru Đorđeviću da ekipu dodatno oplemeni angažovanjem Džoša Adamsa, Amara Alibegovića, Amadea Tesitorija i Avudua Abasa.

Nukleus tima ostao je nepromenjen što je bivšem selektoru Srbije omogućilo lakše uigravanje i spremanje ekipe tokom pauze nastale zbog pandemije, praktično od marta pa sve do septembra meseca.

Superkup Italije organizovan s namerom da se ekipe što bolje pripreme za zvaničan početak takmičarske 2020/21 ispostavio se plodonosnim za Virtus koji je u zadovoljavajućoj formi započeo sezonu.

Osim dva objektivna kiksa u domaćem prvenstvu i to oba doživljena kod kuće (Kremona i Ređo Emilija) Virtus nije imao većih rezultatskih neuspeha.

Posebno dominantan, velikan iz Bolonje deluje u Evrokupu i to u vrlo kvalitetnoj grupi u kojoj se još nalaze: Monako, Lokomotiva Kubanj, Andora, litvanski Lietkabelis i Antverpen.

U pomenutoj konkurenciji, osim Virtusa, Monako i Lokomotiva sasvim sigurno slove za ekipe kadre da se domognu završne faze Evrokupa.

Virtus je u prvoj fazi protiv najvećih konkurenata igrao kod kuće, ostvario obe pobede, ali ga najveća iskušenja sasvim sigurno očekuju u nastavku grupne faze.

U dosadašnja četiri kola, Virtus je najkorisniji tim Evrokupa; među pet najefikasnijih sa prosekom od 86,5 poena, ali i ubedljivo najbolji kada je prosek timskih asistencija u pitanju (24,8).

U datom segmentu, Miloš Teodosić je apsolutni gospodar igre: srpski as je trenutno drugi asistent Evrokupa po ukupnom broju uspešnih dodavanja (32), sa prosekom od čak osam asistencija po utakmici.

Zajedno sa Stefanom Markovićem čini odličan tandem „driblera“ koji je zbirno do sada ostvario 63 uspešna dodavanja.

Virtusova privilegija je ta što je na svakom dosadašnjem meču imao garantovanih, maltene 15 asistencija od strane dvojice srpskih asova.

U osnovi, trener Đorđević pokušava da implementira principe moderne i brze košarke i u tome ima veliku pomoć od strane Teodosića i Markovića.

Igra u tranziciji, realizacija u ranoj fazi napada na nepostavljenu odbranu, produktivnost iz centralnog „pika“, širenje igre u „spejsingu“ sve su to segmenti moderne košarke u kojima su Marković i Teodosić neprikosnoveni za evropske standarde.

Virtus ima solidnu širinu u sastavu: jedanaest igrača u proseku igra deset i više minuta; u visokim procentima pogađaju za tri poena (43,6 odsto) i jedino su na centru, uprkos trojici petica (Gembel, Hanter, Tesitori) nešto limitiraniji talentom, atleticizmom (osim Hantera) i u šutu sa poludistance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari