Više od “unapred potrošene” sreće 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Neretko se dešava da utisak i statistika nisu u dosluhu, međutim posle revanša osmine finala Lige Evrope reklo bi se da su kompatibilni.

Fudbaleri Crvene zvezde nisu uspeli da nadoknade minus od tri gola iz meča u Glazgovu, ali su u revanšu na stadionu “Rajko Mitić” nadigrali Rendžers u meri da su već na poluvreme mogli, možda i morali da odu sa većom zalihom od jednog gola u egzekuciji Mirka Ivanića. Konačnih 2:1 nedovoljna je satisfakcija i nagrada u vidu lošeg pakovanja u odnosu na konstelaciju snaga.

Moguće je da se crveno-belima vratilo za količinu sreće koja je bila “produžena ruka” Milana Borjana protiv Krasnodara, Salcburga, Kopenhagena i da je u revanšu sa Rendžersom zalutala i umesto u ulicu LJutice Bogdana otišla negde “levo od Albukerkija”.

Odmah posle gola Ivanića, pravila se da ne primećuje sjajnu šansu u kojoj se našao isti igrač, da joj nije stalo do zicera Milana Pavkova, samo u prvih 45 minuta, a da se i te kako razumela kako i na koji način lopta prilikom šuta Kenta treba da se odbije i prevari Borjana, a pritom je, za svaki slučaj onemogućila Pićinija da u sprintu isprati 26-godišnjeg Engleza tako što je “bocnula” Italijana u već načetu zadnju ložu desne noge.

Posle izjednačenja u 56. minutu bilo je jasno svima od nekih pedesetak hiljada navijača da je preokret epskih razmera nemoguć i da se Supermen neće pojaviti u jednom od “likova” koji su odlično obavili svoje zadatke.

Zvezda je u revanšu nadigrala Rendžers u svim aspektima igre. Uostalom, imala je 122 dodavanja više od protivnika (79 odsto uspešnosti), 59 odsto poseda lopte (61 u drugom poluvremenu), 11 direktnih udaraca u okvir gola “hobotnice” Mekgregora, i čak 29 situacija koje se mogu okarakterisati kao opasne.

Najmanje četiri situacije svrstane su u “zicer pozicije” a pojedine su prevedene kao neshvatljive, s obzirom na to da je Milan Pavkov morao da materijalizuje zicer pred kraj prvog poluvremena.

I kada je reč o ritmu, intenzitetu, preciznosti prilikom pasova, ubacivanju iz drugog plana, naročito po levoj strani, Zvezda je vezala u čavor “policajce”, maksimalno ih usporila i onemogućila prodornog beka Tavernijea da uopšte dođe u pozicije da upućuje opasne centaršuteve. Jedinstven je utisak da su impresivni bili Ivanić (noć pred meč imao temperaturu), Kanga i Eraković svako u segmentima igre u kojima su bili na posebnim testovima.

Ivanić, iako rovit, uputio je četiri šuta u okvir gola Mekgregora, postigao je jedan gol. Kanga je bio najbolja verzija sebe na terenu: koncentrisan, miran, kondiciono spreman delio je pasove “kao rukom”, gađao saigrače između protivničkih linija, u leđa defanzivaca Rendžersa. Znalo se da su “policajci” u Erakoviću videli slabiju kariku u štoperskom tandemu sa Dragovićem, međutim 21-godišnji momak iz Batajnice sve ih je demantovao.

Od osam duela u kojima se našao, popularni Čupa je iz šest izašao kao pobednik. U tri situacije jedan na jedan sa protivničkim napadačima imao je perfektan učinak i to startovima na loptu, baš kao i u otklanjanju opasnih napada rivala. Uz pomoć Dragovića u “džep” je stavio Alfreda Morelosa, a dobrim postavljanjima iskompenzovao manjak startne brzine i utisak da trči na petama.

Trinaest evro pobeda Stankovića

I protiv Rendžersa, Stanković je taktički unapredio igru Zvezde, u odnosu na uvodni susret zaigrao sa dvojicom napadača i igračem manje u manevru. “Ugušio” je pritom Tavernijea po njegovoj desnoj strani, smanjio broj prekida rivala i znanto bolje ih branio, modifikujući način na koji su se postavljali defanzivci Zvezde naspram korpulentnih i visokih Baloguna, Goldsona, Basija, Kamare… Uprkos ofanzivnom pristupu, limitirao je broj kontranapada Rendžersa. S tim u vezi i ne čudi što je samo za dve sezone kao trener Crvene zvezde potpisao čak 13 evropskih pobeda i što se o njegovom zdravlju već šest meseci raspituju u Seriji A.

Rendžers na Bragu

U četvrtfinalu Lige Evrope žreb je odredio dva atraktivna para, Lajpcig – Atalanta i Ajntraht – Barselona. Zanimljivo, međusobno će se sastati ovogodišnji protivnici Crvene zvezde Braga i Rendžers, a Vest Hem će u prvom meču dočekati fracuski Lion. U potencijalnim polufinalnim mečevima pobednik meča Atalanta – Lajpcig u polufinalu ide na megdan Bragi ili Rendžersu, dok će bolji iz okršaja Vest Hema i Liona u prvom meču polufinala ugostiti Ajntraht ili Barselonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari