Vladan Milojević (opet) ispočetka uigrava tim 1Foto Beta

Treću sezonu je Vladan Milojević započeo na klupi Crvene zvezde i treći put ispočetka mora da uigrava prvi tim.

Kada se neuigranost kao glavni faktor uzme u obzir, pošto je kvalitet očigledno bio na strani crveno-belih, onda se lako može izračunati da je 0:0 u gostima protiv Suduve na startu kvalifikacija za Ligu šampiona potpuno logičan ishod.

Verovatno se navijači Crvene zvezde pitaju šta će se dogoditi sledećeg utorka u Beogradu ako litvanska ekipa slučajno prva da gol, da li bi panika u redovima šampiona Srbije mogla da uzme danak i da dođe do katastrofe pre nego što se nova sezona valjano zakotrljala? Iako je Zvezda u svim segmentima igre pokazala klasu u odnosu na Suduvu, fudbal je magična igra u kojoj ne pobeđuje uvek bolji.

Navijači crveno-belih najbolje su u to mogli da se uvere prošle godine kada je u Salcburgu hrabriji, ali realno srećniji tim uspeo da izbori 2:2 i uđe u Ligu šampiona. Zvezda je protiv Suduve imala nadmoć na sredini, u odbrani je lako rešavala sve kritične situacije, iz prekida je bila konstantno opasna, ali ipak nije postigla gol. Šta je onda problem? Odgovor je vrlo jednostavan, ali pomalo surov: ovoj ekipi Zvezde nedostaju utakmice u nogama kako bi se uigrala.

Od tima koji je pre godinu dana izveo na istom stadionu u Marijampolju, Vladan Milojević je juče na terenu imao samo četiri igrača iz te postave: Borjana, Jovičića, Rodića i Bena. Tako je u odbrani nedostajao jedan Miloš Degenek koji s lakoćom iznosi loptu pa čak i organizuje igru, na sredini jedan Nenad Krstičić da preseca protivničke pasove, po bokovima Slavoljub Srnić ili Nemanja Radonjić da brzinom probijaju protivnički bunker… Iako je već rečeno da kvalitet ove, nove, postave Zvezde nije sporan, očigledno je da tu još mnoge stvari tek treba da legnu na svoje mesto.

Najviše glavobolje Milojević će svakako imati u napadu. Boaći je ove sezone nastavio istim pogrešnim putem kojim je išao cele prošle, još od kako se vratio iz Kine. Zvezdin centarfor ne samo da nije uspevao da uđe u šansu čak i kada je dobijao od Marina i Bena lopte na “tacni”, već je izgubio i onu agresivnost koju je imao u defanzivi, a koja je često umela da donese prevagu na terenu, naročito pre dve godine kada je postignut uspeh u Ligi Evrope.

Nedostajao je Zvezdi napadač koji će samo jednim potezom da “pikne” loptu preko gol crte, onaj koji ime u pravom trenutku da krene da utrčva u šansu i kome ne treba više od jednog poteza da završi posao. Takav je bio Pavkov prošle sezone, ali visoki napadač je sada u Litvaniji delovao nezainteresovano kada je dobio šansu u drugom poluvremenu. Podsetimo i da Pavkov iz još uvek javnosti nepoznatih razloga nije prisustvovao treningu u Marijampolju dan pre utakmice, već je ostao u hotelu.

Zbog svega toga Milojević će verovatno biti prisiljen da brže nego što je mislio da šansu novom napdaču Tomaneu, a usput da se “pomoli” da će ovaj uspeti da uđe u formu na vreme, pre nego što u kvalifikacijama stignu mnogo jače ekipe od Suduve.

Vladan Milojević je inače posle utakmice u Litvaniji priznao da nije očekivao toliko defanzivnu Suduvu.

– Prava takmičarska utakmica. Videli smo Suduvu koju smo i očekivali, mada, iskreno nisam očekivao ovako defanzivan pristup rivala s obzirom na to da su lideri u svom prvenstvu i apsolutno dominantni u Litvaniji. Imali smo dosta šansi i svakako da smo trebali da ih realizujemo. Šta je tu je, iza nas je tek prvo poluvreme. Vidi se da je protivnik u takmičarskom ritmu, kao i da je nama prva takmičarska utakmica. Sigurno ćemo pružiti znatno bolju partiju u Beogradu – obećao je Milojević.

Trener Zvezde je izrazio zadovoljstvo što se stvaraju šanse, ali je svestan da na realizaciji treba još dosta da se radi.

– Dosta toga je funkcionisalo kako smo zamislili. Znali smo da nas očekuje teška utakmica. Rival je igrao sa pet igrača u odbrambenoj liniji, bilo je teško probiti dupli blok i jasno je da treba da poradimo na realizaciji na kojoj smo radili i tokom priprema. Imali smo dosta šansi, kao i u pripremnim utakmicama. Pozitivno je što stvaramo šanse u utakmici ovakvog ranga i mogu da budem zadovoljan. Ima i aspekata koje treba popraviti i na kojima ćemo raditi u danima koji dolaze – zaključio je Milojević. 

Marin oprostio sudiji nedosuđeni penal

Kapiten Crvene zvezde Marko Marin žestoko se u finišu meča raspravljao sa danskim sudijom Jergenom Buršatom smatrajući da je trebalo da dobije penal pošto se lopta odbila o ruku protivničkog igrača.

– Prvo nije pustio prednost kad sam imao dobru poziciju u šesnaestercu, a potom je bio čist penal. Videlo se kako se lopta odbila od ruke. Nije ni sudiji lako, nije sve video… – zaključio je Marin.

Šta se zbiva sa Filipom Stojkovićem?

Prvi desni bek iz prethodne dve sezone Filip Stojković presedeo je na klupi ceo meč protiv Suduve, a vreme će pokazati da li je u pitanju samo taktička odluka ili i discplinska mera trenera. Stojković je tokom proleća imao ozbiljan pad forme, a u javnosti je prepoznat među grupom igrača koje je Milojević označio kao one koji su u drugom delu sezone “vodili nesportski život”. Marko Gobeljić je protiv Suduve u defanzivi odlično odradio posao, ali je u ofanzivi imao problem da se probije i kvalitetno centrira, a Zvezdi će u ovim kvalifikacijama nesumnjivo trebati bek koji ume da iskoristi prostor i napravi višak u napadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari