Vlasnici Sautemptona kupili udeo turskog kluba Gestepe 1Foto: EPA-EFE/VINCE MIGNOTT EDITORIAL USE ONLY

Vlasnici Sautemptona dodali su novi klub svojoj mreži kupovinom kontrolnog paketa akcija turskog kluba Gestepe.

Gestepe je 19. avgusta ozvaničio početak saradnje sa kompanijom Sport Republic koja je kupila 70 odsto akcija ovog kluba. Radi se o konzorcijumu koji je vlasnik Sautemptona i čiji je glavni investitor Dragan Šolak, osnivač United grupe u okviru koje posluje i Sport Klub, prenosi N1.

Sport Republic je najavio planove da Sautempton bude kamen temeljac portfolija klubova – slično Siti fudbalskoj grupi, čiji je Mančester siti centralna tačka, ili Red Bul grupi, podseća Dejli mejl.

Posle Bregzita, prekookeanskim igračima je potrebno odobrenje upravljačkog tela da se presele u Englesku, a moraju da sakupe 15 poena u šest različitih kategorija.

Kvalitet domaće lige u kojoj igraju je jedan od faktora, gde se više bodova dodeljuju igračima u jačim ligama, na osnovu broja mečeva.

Imati partnerske klubove bi, između ostalih pogodnosti, omogućilo vlasnicima Sautemptona da kupe igrače i pošalju ih u partnerske klubove kako bi mogli da prikupe potrebno iskustvo da bi stekli pravo da se presele u Englesku.

Prema pisanju Dejli mejla, s tim u vezi su razmatrani klubovi iz Holandije, Belgije, Turske i Portugala.

Gestepe je ispao iz prve turske lige prošle sezone, ali se nada ekspresnom povratku u najjače takmičenje u Turskoj.

„Dugo smo radili na ovome i veoma smo zadovoljni što je bilo moguće postići dogovor. Ambicija svih nas u Sport Republicu je da izgradimo portfolio većinskog udela u fudbalskim klubovima i drugim sportskim granama širom sveta, a zatim iskoristimo naš široki portfolio poslovanja u oblasti sportske tehnologije da ubrzamo razvoj tih kompanija. Jedva čekamo da počnemo da primenjujemo našu strategiju sa Gestepeom“, izjavio je Henrik Kraft.

Rasmus Ankersen ima iskustva kad je reč o vlasništvu više klubova, budući da je bio ko-direktor fudbala u Brentfordu i predsednik danskog Mitjilenda. On će sada biti direktor Gestepea.

„Znamo da neće biti bez izazova, ali smo posvećeni dugoročnoj viziji ispunjavanja potencijala Gestepa. Strast prema fudbalu u Turskoj je zaista posebna i nadamo se da naša metodologija i ideje mogu pomoći u daljem razvoju kluba“, poručio je Ankersen.

Kako se navodi u tekstu Dejli mejla, povećanje broja klubova u njihovoj mreži moglo bi imati višestruku korist za Sautempton, uključujući i regrutovanje fudbalera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari