Vučić možda zna koliko je dao Zvezdi i Partizanu, ali narod ne zna: Država mora da objasni zašto pomaže večitima 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Izjavom da samo tri ili četiri kluba u Evropi imaju novca od države kao Zvezda i Partizan u košarci, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, potvrdio je da srpski velikani imaju višemilionske budžete, mnogo veće nego što se može i pretpostaviti.

Čini se kao nikada ranije, Zvezda i Partizan u poslednje dve sezone dovode igrače za milionske sume evra, sposobni da time ispariraju ponudama i daleko finansijski moćnijim evroligašima poput milanskog Armanija, Makabija, Virtusa iz Bolonje…

Prvo je Partizan bacio „rukavicu u lice“ večitom rivalu kada je, kao učesnik Evrokupa, iz evroligaškog Armanija doveo Kevina Pantera i Zeka Ledeja.

Crno-beli ni u košmarnim snovima nisu razmišljali da tačno obelodane visinu ugovora dvojice Amerikanaca, iako bi kao državni klub to trebalo da urade.

Ostale su projekcije da je Panter dobio oko 1,2 miliona evra za prvu i za koju stotionu hijada evra više tekuću sezonu, a Ledej nešto manje.

Zvezda je uzvratila vraćanjem Nikole Kalinića, prvog igrača u eri Nebojše Čovića na čelu kluba, koji je dobio milionski ugovor po sezoni.

U tekućoj takmičarskoj godini crveno i crno-beli samo su nastavili da sipaju milione evra, uglavnom na račune inostranih igrača, bez ikakve obaveze da javnosti saopšte o kolikim je ciframa reč.

U zemlji u kojoj je prosečna plata nekih 500 evra ovakve cifre deluju nelogično, pogotovo ako se zna da srpski velikani imaju dugovanja koja se mere u milionima evra.

„Odlično i on zna (predsednik Srbije, pri. aut) koliko klubovi imaju para, tačnije koliki su budžeti evroligaša, samo mi ne znamo koliki su budžeti Crvene zvezde i Partizana. Čak i ta konstatacija o ulaganju države u Zvezdu i Partizan, ne znači da naši velikani u tom smislu mogu da pariraju najbogatiji evropskim klubovima. Njihovi budžeti su sigurno dosta manji u odnosu na Real ili Barselonu“, naglasio je u razgovoru za Danas Miško Marić, čuveni srpski košarkaš i nekadašnja vedeta Partizana.

“ Mi moramo da znamo šta zapravo želimo i kolika je cena svega toga. Učešće u Evroligi košta i to mnogo. U NBA ritmu, kakav je, neophodno je da imate znatno veći sastav, najmanje dvojicu kvalitetnih igrača na svakoj poziciji, plus česte čarter letove, usled izuzetno zgusnutog rasporeda, a to podrazumeva i velika ulaganja. Meni kao košarkašu i ljubitelju košarke, veoma prija što Crvena zvezda i Partizan igraju u najelitnom rangu, i zadovoljstvo je uživati u ambijentu koji prave navijači oba naša velikana.“

Jedan od najboljih strelaca u istoriji Partizana, Miško Marić nema nikakve sumnje da bi javnost trebalo da zna koliki su tačno budžeti srpskih velikana.

„Bilo bi dobro da znamo koliki su tačno budžeti Zvezde i Partizana, kao što bi bilo važno i da znamo koliko je koštala izgradnja spomenika Stefana Nemanje, ali, nažalost, ne znamo. Ne znamo ni koliki su ugovori igrača iz jednostavnog razloga što bi transparentnost dovela do toga da narod bude iziritiran jer sigurno nije reč o malim svotama novca. “

Da je obaveza države da javnosti da na uvid svaki vid ulaganja, bez obzira da li je reč o državnom ili ulaganju u privatnu sferu nedvosmisleno potvrđuje i ekonomista Milan Kovačević.

„Država bilo koje izdvajanje iz budžeta mora javno da objavi i da objasni razloge ulaganja. Nema logike da država u nešto ulaže a da ne znamo kako jedan klub, na primer, posluje. U okolnostima kada opada standard građana, recimo, povećana ulaganja ovakvog tipa moraju biti javno obznanjena i objašnjena“, nema nikakve nedoumice Milan Kovačević.

Učestvovanje u Evroligi sigurno zahteva velika ulaganja i investicije. Problem je u tome što u slučaju Zvezde i Partizana više od 60 odsto budžeta naših velikana pokriva država a da javnost ne zna o kojim je to svotama reč.

I kada o tome nerado govore, u Zvezdi i Partizanu obično opservacije zasnivaju na projektovanim budžetima za određenu godinu, bez kasnijeg svođenja računa na prihodnoj i rashodnoj strani, tako da javnost ne zna kako je klub poslovao u jednoj sezoni, odnosno da li je i kolike dugove napravio prema igračima i državi, posebno.

„Država mora učiniti javnim svaki novac koji investira, ulaže, kojim nešto subvencioniše, bez obzira da li je reč o državnom ili ulaganju u nešto privanto. To vam je, naprosto, smanjenje izdavanja za jednu namenu kako bi se, na primer, povećala ulaganja u budžete košarkaških klubova Crvene zvezde i Partizana. Floskula „država pomaže“ jednostavno nie tačna, država ne pomaže već novac građana premešta sa jedne na drugu namenu i to mora biti javno obelodanjeno, u suprotnom, reč je o korupciji“, nedvosmislen je Kovačević.

Konkurencija u Evroligi obavezuje klubove da svake sezone povećavaju budžete, ulažu sve veće svote novca u dovođenje igrača, uprkos tome što takmičenje nije profitabilno, odnosno što time klubovi samo akumuliraju dugove.

Nedavno je objaveljno da su za poslednje četiri godine Barselona i Real u minusu 240.320.000 evra.

„Svaka sezona je svojevrstan izazov, ali nema sumnje da su minimalni budžeti oko deset miliona evra. Ako niste spremni toliko da investirate ili smatrate da je pametnije taj novac uložiti u infrastrukturu, zdravstvo, kulturu… posledice mogu biti da ostanete bez Evrolige i da Zvezda i Partizan dođu na današnji nivo Cibone, Zadra, Splita koji je, slobodno mogu reći, u rangu nekog prvoligaša. Ni to ne bi bilo sporno, samo, jednostavno, mi moramo da znamo šta tačno želimo i kako da to i ostvarimo“, stava je Miško Marić koji smatra da je teško izmeriti tačan odnos uloženog i dobijenog od igranja u Evroligi.

“ Mi jesmo košarkaška zemlja i košarka ima jasnu vrednost. S tim u vezi, teško je tačno izmeriti odnos ulaganja i materijalnog benefita jer se on ogleda i u promociji grada, broju turista, kako domaćih tako i inostranih… Da li je to „hleba i igara“ tema je za razmišljanje ali je neminovnost da benefit od učešća Zvezde i Partizana u Evroligi postoji.“

Ono što smeta i birne Miška Marića jeste činjenica da srpski velikani imaju preveliki broj inostranih igrača.

„Mi moramo da imamo promociju domaćih igrača i da konstantno radimo na tome. Zvezda ove sezone ima osnovu sastavljenu od domaćih igrača, nadograđenu kvalitetnim strancima, međutim, ne bi trebalo kriviti naše velikane što je trenutna situacija nezavidna jer jednostavno produkcija domaćih igrača već godinama nije na neophodnom i željenom nivou, a vi bez jasnog kvaliteta ne možete biti faktor u Evroligi. Opet, trebalo bi svim a da bude jasno da Zvezda i Partizan ne mogu da izdrže trku konstantnog dovođenja skupih inostranih igrača…. Na duže staze to je neodrživo. “

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari