Fakundo Kampaco najskuplji igrač u istoriji srpske košarke - Crvena zvezda rešila da odigra na sve ili ništa 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Kockanje je igra sa „tužnim krajem“ u kojoj, obično, onaj koji rizikuje na kraju biva poražen. U Crvenoj zvezdi su odlučili da žmureći bace kocku, prethodno zamisle želju, nadajući se da će Fakundo Kampaco biti taj koji će biti njihova nepročitana karta – džoker koji će ulog uvek pretvarati u dobitak vrednosti regionalnog i domaćih trofeja, začinjenih plasmanom u TOP 8 Evrolige.

Pokušali su, nemušto, da na Malom Kalemegdanu „revidiraju“ cifre koje je, prethodno, španska Marka obelodanila kada je Real Madrid odlučio da „kapitulira“ i ne izjednači ponudu kojom je Crvena zvezda evroligašku konkurenciju ostavila u raskoraku.

Nije se Kampaco dvoumio, lakonski je iz Dalasa, kartu za Madrid zamenio onom za Beograd, ne verujući da mu je upravo Zvezda poslala ponudu zbog koje se vilica oteže, a oči cakle.

Milion i osamsto hiljada evra za šest meseci garantovane saradnje, uz opciju produžetka ugovora na još godinu dana za još „mrsnijih“ 2,5 miliona evropskih novčanica.

Čak 300.000 evra prihodovaće argentinski plejmejker na svakih 30 dana, tri puta više od najplaćenijeg ovosezonskog igrača crveno-belih – Nemanje Nedovića.

Naime, Zvezda se potrudila letos da svoje dete vrati u crveno-belo gnezdo ponudom koja je i za Panatinaikos bila misaona imenica (Nedović imao aktivan ugovor sa PAO).

I u Atini su bili iznenađeni, zatečeni, a suštinski nemoćni da riterniraju srpskom velikanu koji je Nedoviću dao trogodišnji ugovor težine 1,1 milion evra po sezoni, a pritom je „zelene“ morao da uteši sa 300.000 evra na ime obeštećenja.

Nemanja je, verovatno, bio uveren da će još dugo deliti mesto najskupljeg košarkaša u istoriji Crvene zvezde sa Nikolom Kalinićem, koji, uzgled, u junu nije produžio saradnju sa klubom jer ga sa Kališa niko danima nije zvao, sve dok se nije „obećao“ Barseloni…

Ipak, skupo sklepana ekipa, sa pojačanjima od kojih je većina odmah postala balast, primorala je upravu da se u roku od svega mesec dana, od starta takmičarske godine, „pospe pepelom“ i rupu u budžetu napravi još većom.

Uprkos dugovanjima, koja su milionska, prema bivšim i igračima koji čine aktuelni sastav, kao i trenerima formata Dejana Radonjića i Vlade Jovanovića, u Zvezdi su pronašli „porodičan ćup“ razbivši ga o trusne temelje Malog Kalemegdana prvo su Luki Vildozi dali 700.000 evra do kraja sezone, uz milionsku svotu ukoliko i naredne takmičarske godine bude ostao na istoj adresi, a potom su zadali šah-mat evroligaškoj konkurenciji, ponašajući se kao da je klupska adresa u Monte Karlu.

Nema spora da je Kampaco vrhunski igrač, da li u zenitu karijere, pitanje je, s obzirom na to da će u martu napuniti 32 godine, upitne potrebe da se angažuje u okolnostima kada Zvezda ima trojicu igrača na jedinici (Vildoza, Marković, Ivanović), i Nedovića kadrog da takođe bude opcija na mestu plejmejkera.

Da se naslutiti da se u Zvezdi nisu rukovodili košarkaškim rezonom, pogotovo jer su se prethodno hvalili time i da u sastavu imaju darovitog 17-godišnjeg kreativca Nikolu Topića, već populističkim metodama kako bi dodatno „popalili“ ustreptale navijače, gajeći im nadu da u Evroligi neće biti samo puki epizodisti.

Ujedno, Argentinca su promovisali u najplaćenijeg košarkaša u istoriji srpske klupske košarke. Do njegovog dolaska, to je bio Kevin Panter iz Partizana, koji je pretprošlog leta adresu u Milanu, zamenio beogradskom za 1,25 miliona evra, uz sukcesivno povećanje plate svake naredne sezone.

Zvezdin budžet je ove sezone prenategnut; sa Fakundom Kampacom ima sedamnaest igrača u rosteru, kada se doda i otpušteni Džejlen Adams obaveze na osnovu plata su višemilionske…

Samo na Kampaca i Nedovića moraće da izdvoji maltene tri miliona evra (neto), a između 450 i 700.000 evra zarađuju Marković, Ivanović, Petrušev, Bentil, Martin, Vildoza.

Kada su u obzir uzme i da od sezonskih karata i TV prava Zvezda nije prihodovala ni četvrtinu novca na rashodnoj strani pitanje računice i pravdanja uloženog može biti iznivelisano jedino plasmanom u TOP 8 Evrolige, uz podrazumevajuće titule u ABA ligi i Superligi Srbije čiji trofeji već krase klupske vitrine na Malom Kalemegdanu.

Da transfer politici, dolaskom Kampaca nije kraj, naznačuju i određene informacije da u Zvezdi razmišljaju o tome da raskinu saradnju sa Džonom Holandom i da na mestu niskog krila angažuju daleko kompletnijeg igrača.

Apsurd je da Kampaco neće debitovati u četvrtak protiv Olimpijakosa u Atini jer Zvezda još uvek nije izmirila dugovanja prema Džejlenu Adamsu (oko 200.000 evra) zbog kojih je Evroliga nedavno spustila rampu crveno-belima na registrovanje pojačanja…

Kao da se na Kališu novac raspodeljuje sa dve adrese, a da jedna od njih nije na Malom Kalemegdanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari