(Pre)plaćeni plejmejker ili opravdana investicija za TOP 8 Evrolige: Ko je Fakundo Kampaco koji dolazi u Crvenu zvezdu? 1Foto: Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT SHUTTERSTOCK OUT

U poslednjih desetak godina, Crvena zvezda je uspevala da angažuje brojna poznata inostrana imena, ali nijedno nije bilo košarkaškog formata Fakunda Kampaca. Izvestan dolazak argentinskog plejmejkera prodrmao je temelje Malog Kalemegdana i motivisao navijače do mere da im je mesto Crvene zvezde u TOP 8 Evrolige postalo „nikad bliže“.

Zvezda je u borbi za Kampaca „nadjačala“ Real Madrid koji je imao pravo „preče kupovine“ dogovoren, prethodno, prilikom odlaska Argentinca u Denver Nagetse 2020.

Kada je „duh iz lampe“ već bio pušten, španska Marka se potrudila da objavi sve detalje ugovora dve strane, naročito jer jedna od njih nije bio „kraljevski klub“.

Kao da je reč o nekom klubu sa Azurne obale ili u vlasništvu bogatih Arapa, tek, zazvonilo je u ušima svih poreskih obveznika u Srbiji usled informacije da će za narednih šest meseci Kampaco dobiti 1,8 miliona evra, preciznije, 300.000 evra mesečno.

Ukoliko, pak, bude odlučio da i u takmičarskoj 2023/24 ostane na Malom Kalemegdanu, klub će mu isplatiti još „vrtoglavijih“ 2,5 miliona evra.

Jasno je i nedovoljno upućenim da je ovakvim finansijskim manevrom Zvezda postavila rekord u dovođenju jednog igrača, čije igračke karakteristike i kvalitet nisu sporni.

U poslednjih desetak godina, na nivou Evrolige, Kampaco je sigurno jedan od najboljih plejmejkera i neko ko je standardni reprezentativac Argentine.

Njegovo košarkaško sazrevanje započeto je u matičnom Penjarolu iz Mar del Plate 2008. godine. Već sa 17 godina postao je prvotimac i neko ko je bio svedok osvajanja čak četiri šampionske titule u Argentini, kao i brojnih trofeja u raznim takmičenjima.

U pomenutom periodu, Kampaco je dobio i brojna individualna priznanja, zaključno sa zvanjem MVP finala plej-ofa 2012. i 2014.

S obzirom na razgranatu skauting mrežu i prethodno dobra iskustva sa argentinskim košarkašima nalik Pablu Priđoniju i Andresu Noćioniju, Real Madrid nije mogao da odoli iskušenju a da ne dovede atipičnog plejmejkera visine svega 178 centimetara.

Nakon selidbe u Madrid 2014. godine, period privikavanja na nove košarkaške zahteve nije bio nimalo jednostavan, naprotiv. Kampaco je morao da ode na dvogodišnju pozajmicu u špansku Mursiju.

Naprosto, Real je u sezoni 2014/15 delovao nezaustavljivo, osvojio je triplu krunu, zaključno sa trofejem u Evroligi i jednostavno nije bilo prostora i mogućnosti da se u takvoj konstelaciji nametne nedovoljno afirmisani plejmejker iz Argentine.

Period proveden u Mursiji bio je vrlo plodonosan, naročito prva sezona pod vođstvom grčkog stručnjaka Fotiosa Kacikarisa. Mursija se prvi put u klupskoj istoriji plasirala u plej-of u kojem je u četvrtfinalu ispala upravo od Reala.

Uprkos tome što je imao trogodišnji ugovor, Kampaco je igrama u Mursiji uverio Madriđane da je spreman na pravi debi na velikoj evroligaškoj sceni.

Njegov povratak potrefio se i sa usponom Luke Dončića, najvećeg evropskog talenta u poslednje dve decenije, a verovatno i duže. Fizički ojačao, visokim stepenom samopouzdanja, Kampaco je mnogo pomogao Dončiću da „stane na noge“ i da u kratkom roku oduševi Stari kontinent.

Te 2018, na Fajnal-foru u Beogradu, Real je na ubedljiv način došao do titule evropskog prvaka, a Kampaco i Dončić činili su dominantan tandem na mestu organizatora igre.

Načinom igre, uverio je klupsku upravu da mu ponudi novi trogodišnji ugovor sa primanjima koja su godišnje dostizala dva miliona evra.

U naredne dve sezone, etablirao se kao jedan od najboljih plejmejkera u Evropi. Vrsnog pregleda igre, nizao je asistencije kao od šale, postavljajući, usput, i rekorde. U meču za treće mesto, na Fajnal-foru 2019. sa 15 asistencija postavio je rekord na završnom turniru.

Istovremeno, zajedno sa Stefanom Jovićem, vlasnik je rekorda po broju uspešnih dodavanja na jednom evroligaškom meču – 19.

Njegove košarkaške sposobnosti postale su interesantne i NBA klubovima.

Iako u Realu takvu opciju nisu prihvatili na pozitivan način, Kampaco nije mogao da odoli izazovu. Novembra 2020. potpisao je višegodišnji ugovor sa Denver Nagetsima, svestan da će sam morati da isplati obeštećenje Madriđanima, tačnije razliku između propisanih šest miliona evra i 800.000 dolara, koliko NBA klubovi maksimalno mogu da izdvoje za raskid ugovora jednog igrača, tačnije prelazak u novu sredinu.

Uveren je bio Kampaco da će dugo biti saigrač Nikole Jokića, međutim, razvoj njegove NBA karijere nije bio u skladu sa očekivanjima.

Posle nekih godinu i po dana, dve strane su se razišle, Kampaco, potom, ni u Dalasu nije uspeo da se nametne, iako je za saigrača imao Luku Dončića, tako da je povratak u Evropu bio izvestan.

Iako se, u prvi mah, činilo da će Argentinac sleteti u staro jato, Zvezda je bezobrazno unosnom ponudom ostavila zatečenim, ne smao Real, već i kompletnu evroligašku konkurenciju.

Verovatno i zbog postojećeg duga prema Madriđanima, koji iznosi 2,6 miliona evra, Kampaco se nije vratio u Real koji je imao pravo da izjednači svaku ponudu koju bude dobio po povratku u Evropu.

Na odluku da dođe u Zvezdu sigurno je uticalo i iskustvo Luke Vildoze, njegovog zemljaka, koji već nastupa za crveno-bele i to veoma uspešno.

Njih dvojica su višegodišnji saigrači iz reprezentacije Argentine sa kojom su bili srebrni na Svetskom prvenstvu u Kini 2014.

Kampaco je rođen 23. marta 1991. u Kordobi. Vrlo je strastven, muzički „našpanovan“ i zaljubljenik je u fudbal. Tokom boravka u Madridu, kupio je i kuću u prestonici Španije, ali će i u narednih godinu dana u nju dolaziti kao turista, sa radnom knjižicom na adresi u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari