Kampaco potpisuje, navijačima se "cakle oči", a u Zvezdi se "češljaju": Da li Argentinac može biti nova finansijska omča za crveno-bele? 1EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Dolazak Fakunda Kampaca u Crvenu zvezdu sigurno će predstavljati pesmu za uši navijača crveno-belih. Možda vremenom postane i omiljeni hit, ali je trenutno u formi adekvatnog smisla i finansijskog opravdanja.

U Zvezdi sigurno nisu srećni što je španska Marka čitav transfer na transparentan način obelodanila. Jednostavno, crveno-beli su se prilikom dovođenja Kampaca „namerili“ na Real Madrid, a kada je već bilo tako, onda je Marka, inače bliska „kraljevskom klubu“, sve pustila u etar.

U finansijskom smislu, Zvezda bi mogla samo da zategne već postojeću „omču oko vrata“. Još uvek nije skinula zabranu dovođenja igrača od strane Evrolige, zbog neizmirenih dugovanja. Goruće je nekih 200.000 evra, koliko potražuje Džejlen Adams, američki plejmejker, koji se pre nekih mesec dana na neslavan način rastao sa Zvezdom.

Crveno-beli imaju još brojna dugovanja i to ne samo prema aktuelnom igračkom kadru. Prema saznanjima Danasa, nekolicina domaćih igrača primila je od početka sezone samo jednu platu, tek par njih dve, dok potraživanja imaju ne samo doskorašnji igrači nalik Dejanu Davidovcu, već i treneri.

Astronomska plata argentinske zvezde

Zvezda duguje Dejanu Radonjiću, a ima obeveza i prema Vladi Jovanoviću sa kime se nedavno rastala na „sporazuman način“.

Pre početka takmičarske 2022/23 nije rešila finansijske obaveze koje je imala prema igračima koji su u sezoni 2021/22 osvojili triplu krunu.

U datom kontekstu, zaista se postavlja pitanje logike i smisla dovođenja Fakunda Kampaca, koji bi za narednih šest meseci trebalo da zaradi nestvarnih 1,8 miliona evra.

Preciznije, Argentinac će mesečno zarađivati astronomskih 300.000 evra, a klub će njegove dve plate više koštati nego godišnja primanja većine njegovih budućih saigrača.

Osim Nemanje Nedovića, Luke Vildoze i Hasana Martina, nijedan košarkaš Crvene zvezde ove sezone nema primanja veća od 500.000 evra godišnje.

Veliko je pitanje, s tim u vezi, i na koji će način Branko Lazić i saigrači prihvatiti astronomske razlike u primanjima, naročito jer prema većini postoje dugovanja, a ima i onih koji su lideri a zarađuju disproporcionalno malo u odnosu na učinak i ponašanje na terenu i van njega.

Luka Mitrović je, recimo, lider i neko ko daje ogroman doprinos na parketu, ali i van njega. Njegova primanja su neuporediva sa ugovorom koji će dobiti Kampaco.

Može se napisati i da su mizerna, jer ne prelaze 250.000 evra u takmičarskoj 2022/23.

U košarkaškom kontekstu, Zvezda bi trebalo da dobije vrhunskog plejmejkera, jednog od najboljih u poslednjoj deceniji na evroligaškoj sceni.

Ipak, u opservaciji mogućeg trebalo bi biti oprezan, s obzirom na to da je Kampaco u 32. godini života i da je upitna njegova forma.

U Denver Nagetsima nije imao lidersku ulogu, odnosno, bio je epizodista bez jasnog uticaja na igru u oba pravca. U prvoj sezoni (2020/21) još je i imao određenu minutažu (21 minut – 6p, 3,6as), međutim u drugoj gotovo da je nestao sa košarkaškog radara.

Usledio je odlazak iz Nagetsa, a potom i pokušaj NBA reafirmacije u Dalasu, koji je bio još neuspešniji (osam utakmica, 6,5 minuta na parketu u proseku).

Navijačima „cakle oči“ i stvaraju se ideje u kojima su ambicije uvećane i graniče se sa plasmanom u TOP 8 Evrolige.

Racionalizacija u smislu takmičarske neizvesnosti i kvalitativne konkurencije, koja je u Evroligi najveća moguća, za pristalice Zvezde, posle izvesnog dolaska Fakunda Kampaca, deluje neubedljivo i neargumentovano, jer samo na plate ovosezonskog sastava velikan sa Malog Kalemegdana moraće da izdvoji više od šest miliona evra.

Teret velikih očekivanja na Kampacovim leđima

Pitanje šta će biti sutra i da li se može ponoviti scenario iz ne tako davne prošlosti, kada su zbog dugova sa Malog Kalemegdana iznošene košarkaške konstrukcije, trenutno nikoga ne zanima – ni upravu, a kamoli navijače.

Ni Dušku Ivanoviću sigurno neće biti jednostavno da uklopi Kampaca i automatski minutažu i ulogu Dobrića i Nikole Ivanovića, pre svih, a moguće i Markovića svede na epizodne i povremene.

Nema sumnje da će, u zavisnosti od protivnika i igračke koncepcije, Kampaco igrati u paru sa zemljakom Vildozom, odnosno da će periodično sa Nedovićem činiti trio u spoljnoj liniji.

U datom kontekstu, biće zanimljivo kako će defanzivno funkcionisati, prevashodno jer sa 178 centimetara Kampaco može često biti uvlačen u mis-meč situacije, pogotovo na niskom postu.

Ofanzivno, plejmejker iz Kordobe vrstan je u igri na otvorenom terenu. Sa njim u petorci, igra Zvezde trebalo bi da postane neuporedivo brža i smislenija, a centri bi mogli napokon da postanu produktivni u centralnom „piku“, u kontekstu same egzekucije.

Uprkos nešto nižem izbačaju i mehanici šuta koja iziskuje šutiranje u penjanju, Kamapco je sasvim korektan šuter sa distance. Ima vrstan pregled igre, sjajnu tehniku vođenja lopte i u igri jedan na jedan može da pravi jasnu razliku.

Da li će njegovim dolaskom Zvezda postati kompetitivnija i sposobnija da se izbori za mesto u plej-ofu Evrolige veliko je pitanje, ali nema sumnje da je potpisom Argentinca za navijače ono retoričko, kao i podizanje trofeja na kraju sezone u regionalnim i domaćim okvirima.

Zvezda je dovođenjem reprezentativca Argentine na svoja pleća nabacila ogroman teret očekivanja i dodatni pritisak sa kojim će morati da se bori u narednih šest meseci.

Kada se u junu bude podvlačila crta pitanje je da li će ostati „nešto preko“.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari