Vučić se u martu pretvara u Deda Mraza: Kome su otišle pare države uplaćene FSS? 1Foto: BETAPHOTO/FSS/Marko Metlas; Printscreen/RTS

U Službenom glasniku objavljeno je da je Vlada Srbije 30. marta 2023. izdvojila 295 miliona dinara (2,5 miliona evra) za pomoć Fudbalskom savezu Srbije. I da se taj iznos prenosi  iz sredstava opredeljenih za upravljanje, raspolaganje i zaštitu državne imovine, odnosno zgrada i građevinskih objekata.  Na račun Fudbalskog saveza Srbije je poslednjeg dana marta 2022. uplaćeno 226 miliona dinara (oko 1,9 miliona evra).

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, iz sredstava utvrđenih Zakonom o budžetu države, uplata FSS je odobrena na ime finansijske pomoći. Uz opis je, između ostalog, stajalo da su u pitanju „opšte javne usluge neklasifikovane na drugom mestu“.

Navedeno je da su u pitanju sredstva iz tekuće budžetske rezerve, kao i da će se o realizaciji ovog rešenja starati Ministarstvo finansija. Pomenuto rešenje o pomoći Fudbalskom savezu Srbije doneto je 31. marta, a objavljeno je u Službenom glasniku 4. aprila.

Običnom građaninu Srbije koji ne čita Službeni glasnik čak ni na telefonu, a koji je uzgred i deo fudbalskog plebsa, a čak i da nije, ne može biti baš jasno zašto se država uvek krajem marta presvlači u Deda Mraza i kroz odžak na Terazijama ili u Staroj Pazovi, Fudbalskom savezu Srbije donosi darove kad im vreme nije, kao da je cele godine bio dobar, a nije.

Novac za upravljanje, raspolaganje i zaštitu državne imovine, odnosno zgrada i građevinskih objekata su pare za opstanak Vučelića i Vazure na brodu koji je odavno podmornica, ali to ne piše u Službenom listu. Koji građanin Srbije ne čita čak ni na telefonu

Kad je obelodanjena prošlogodišnja uplata, u javnost je verovatno iz neke od spin radionica puštena buva da je u pitanju pomoć da bi se izvršile sve neophodne rezervacije i akontacije za odlazak u Katar, pre nego što Savezu, navodno, kapne para od FIFA. Ubrzo je, pak, postala javna tajna da je novac FSS-u uplaćen kao protočnom bojleru, konkretno- pare su bile namenjene Fudbalskom klubu Partizan koji je, gle čuda, bio u dugovima i morao je do kraja marta da zapuši dugove prema igračima da bi dobio licencu UEFA za takmičenje u evropskim kupovima. Posle toga je prestalo i da bude tajna, ali zvanične potvrde od onih koji su pare dali pa bi valjda za njih trebalo i da odgovaraju, nikad nije bilo.

Kad je obelodanjena ovogodišnja uplata, baš niko se nije iznenadio.To se zbilo samo dve nedelje nakon što je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović govorio o sportskim i poslovnim rezultatima Saveza, navodeći tada da je budžet FSS „nikad veći u istoriji“, pre svega zbog plasmana u Katar, ali i sponzorskih ugovora i da iznosi 38 miliona evra.

Šurbatović je tada pojasnio da je superligaškim klubovima Savez obezbedio godišnje 570.000 evra, a Zvezdi i Partizanu po 950.000 da je dobit preko 20 miliona evra, a oko 13 miliona evra poreza je uplaćeno državi. Te da je FSS likvidna, stabilna organizacija koja nema finansijskih problema i koja je spremna da ulaže u infrastrukturu.

Dan-dva pred kraj marta koji se ovde obeležava kao decembar, FK Partizan je održao Skupštinu na kojoj je aktuelni predsednik Milorad Vućelić navodno zamolio delegate da ga smene da ne bi ispalo da se povlači sa potonulog broda (koga on vidi u mirnim vodama), njima to nije bilo ni na kraj pameti, a aktuelni direktor kluba Miloš Vazura je samouvereno rekao da će Partizan sledeće sezone igrati Evropu i dobiti licencu za to, uprkos „zlonamernicima“ koji su tvrdili da duguje mnogo bivšim igračima.

Naravno, on kao direktor nije komentarisao da je ekipa katastrofalnim rezultatima došla u opasnost da ne završi na poziciji koja vodi u Evropu. Ali je nešto pre toga u seriji neuspeha takođe bio izričit- Partizan će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona (čitaj: biće drugi na tabeli).

Vućelić i Vazura su znali da će država opet pokriti njihove finansijske svinjarije, znali su i kako, i preko koga. Ranije je završen reprogram poreskog duga da on ne zasmeta UEFA, a Vazura očigledno skoro deset kola pre kraja zna da će Partizan na kraju biti drugi

Jasno je, ovoga puta nije ni tajna: Vućelić i Vazura su znali da će država opet pokriti njihove finansijske svinjarije, znali su i kako, i preko koga. A znali su to i svi iole upućeni. Ranije je završen reprogram poreskog duga da on ne zasmeta UEFA, a Vazura očigledno skoro deset kola pre kraja zna da će Partizan na kraju biti drugi, mada je sada četvrti.

Partizanov tandem kao dokaz da „folksvagen“ (Vučelić -Vazura) nije što je nekad bio, radi što mora i može da ostane gde jeste i tu ništa nije čudno, ni protiv zakona, iako je jadno.

Država Srbija je ponovo upotrebila „mimikriju“ za predškolski uzrast, jednom fudbalskom klubu koji po difoltu ima sve mogućnosti da se samoizdržava i koji pritom duguje za porez astronomske svote drugi put za redom „spašava“ evropsku perspektivu koja između ostalog služi svima drugima da se zaradi i od toga živi.

Država Srbija, tačnije, spašava vodeće ljude tog kluba koje je tu postavila i drži ih protiv zakona fizike na površini, zato što oni obavljaju posao koji im je zadat, da budu drugi. Mada i to im baš sada ne ide.

O licemerju da su u pitanju pare za „upravljanje, raspolaganje i zaštitu državne imovine, odnosno zgrada i građevinskih objekata“ bespredmetno je pričati. Pravo, prvo i jedino pitanje je ko je „državu Srbiju“, jednu od retkih na svetu koja ima ime i prezime, ovlastio da FK Partizan za dve godine da skoro pet miliona evra. U ime kojih građana, navijača Zvezde sigurno ne, navijača ovakvog Partizana skoro sigurno ne.

Vrhunac ovog „monopola uživo“ je što je sad „javna tajna“ postalo i da je drugom „blizancu“ uplaćivano isto toliko para, verovatno je i to bilo u Službenom glasniku negde pod rubrikom „u dve-tri reči“

„Morate znati da 91 odsto navijača pripada grupama ta dva tima. Šta god da možemo da pomognemo u skladu sa zakonom, ali obaveze moraju da ispune. Želim im mnogo uspeha“, rekao je „prošle sezone“ predsednik Srbije. I neplaćanje poreza, komunalija i svih drugih obaveza nazvao „lošom navikom“. Netom pošto je najavio da i za FK Partizan „traži “ sponzora koji bi ga ozdravio narednih deset godina kao što je Zvezdu Gasprom.

Ove „sezone“ je Vučić još dok vascela javnost nije znala da će država zatrpati dug najgore uprave u istoriji FK Partizan koja verovatno u internom bifeu duguje i kuvarici za kafu, pohvalio direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića što je platio porez. I dodao da ga „ne zanima“ od koga je i kako za to pozajmio pare. Podsetimo, Danas je objavio faksimil da je firma „UNION COOPS DOO“ (bez prihoda godinu pre) iz Beograda FK Crvenoj zvezdi dala pozajmicu od 10 miliona evra, na četiri meseca, uz kamatu od 25 odsto. Terzić je javno plaćanje poreza nazvao patriotskim činom, nije pomenuo da dug te vrste UEFA više ne toleriše i da zbog toga ukida licencu za njena takmičenja i da je to morao zbog njih. A direktna Liga šampiona najesen je već skuvana.

Vrhunac ovog „monopola uživo“ je što je sad „javna tajna“ postalo i da je drugom „blizancu“ uplaćivano isto toliko para, verovatno je i to bilo u Službenom glasniku negde pod rubrikom „u dve-tri reči“. Tako je barem objavljeno po saznanju jednog sportskog dnevnika koji je po svojoj prirodi blizak i državi, i Zvezdi, i Partizanu. I to nije slučajno, jer svi od onih 91 odsto moraju biti zadovoljni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari