Za aplauze treba više 1Foto: STARSPORT

Srbija je u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo završila isto onako kako ih je započela – remijem.

U martu je sa Portugalom u Lisabonu to bio remi nade (1:1), a u Beogradu sa Ukrajinom remi razočaranja (2:2).

Malobrojna publika je s pravom u nedelju s „Rajka Mitića“ ispratila reprezentativce zvižducima koji nezalaganjem u finišu nisu pokazali poštovanje ni za tih nekoliko hiljada navijača koji su odlučili da i u dobru i u zlu budu s „orlovima“ do kraja.

Dok je nerešen rezultat u Portugalu bio ishod sreće, remi protiv Ukrajine je samo plod opuštanja u nadoknadi vremena. Kraj utakmice je u glavama igrača odsviran mnogo pre nego što je to glavni arbitar označio.

Upravo su zbog toga u svlačionicu otišli uz zvižduke, iako je partija protiv Ukrajine bila neuporedivo bolja od one koja je protiv istog protivnika pružena u junu u Lavovu (0:5). Uspeo je selektor LJubiša Tumbaković da za prvih pet mečeva na klupi zakrpi neke rupe, ali sito koje mu je ostavljeno i dalje curi na sve strane.

Sredina i napad su protiv Ukrajine podsetili na ne tako davno vreme od pre dve godine kada je selektor bio Slavoljub Muslin. Dušan Tadić je ponovo postao plejmejker, Adem LJajić se suzdržavao od previše soliranja, brzina Nemanje Radonjića pravila je ozbiljnu razliku na terenu i konstantan problem protivniku…

Međutim, odbrana je ponovo delovala neuigrano, a pored toga je bila prepuštena sama sebi, bez adekvatne pomoći saigrača iz sredine. Ekipa koja je primala golove od Portugala i Ukrajine može da kaže da su oni delimično plod (ne)sreće, ali tim kome su mrežu redovno tresli Litvanija i Luksemburg duboko mora da se zapita šta tu nije u redu. Ne treba posebno podsećati da je upravo drugi gol Ukrajine u nedelju podsetio na pogotke kakav je davao nejaki Luksemburg, a koji su bili samo plod nezainteresovanosti većine da pokuša da spreči napad protivnika, po sistemu „valjda neće“

Za prolazak na EURO kroz baraž Lige nacije moraće da se sa istom koncentracijom i u istom ritmu odigra svih 90 minuta, plus nadoknada vremena.

Selektor Tumbaković zamolio je posle meča još jednom javnost za strpljenje prema „orlovima“ koji su protiv Ukrajine pokazali vidan napredak.

– Ne bih bio tako strog, ipak su to naši reprezentativci. Treba im dati šansu. Ovo je jedna od boljih utakmica kada je nagoveštaj u pitanju. Ostavio bih te momke da rade i napreduju, ostanu u tonusu forme do marta i da najveću grupu eksploatišemo za baraž – rekao je Tumbaković.

Šef struke Srbije konstatovao je da je svestan da je timu potrebno još zajedničkih mečeva i uigravanja pre najvećih izazova, ali da nažalost pre marta nema na raspolaganju slobodne termine.

Dušan Tadić je istakao da je Srbija protiv Ukrajine odigrala verovatno najbolji meč od kako je Tumbaković selektor, ali da će igra morati još da se popravi do baraža Lige nacija.

– Zadovoljan sam igrom jer smo igrali protiv ozbiljnije reprezentacije nego što je to Luksemburg. Nije bilo puno padova, ali naravno uvek ima dosta detalja da se ispravi. Mislim da je ovo dobar zamajac i nadamo se da ćemo što bolje pripremiti za mart. – zaključio je Tadić.

Norveška prva prepreka

Srbija će polufinale baraža Lige nacija igrati 26. marta u gostima protiv Norveške (igra se samo jedan meč). Finalni meč igraće se 31. marta, a domaćin će biti određen naknadnim žrebom. Drugi polufinalni par C divizije zavisiće od mnogo faktora. Za sada je sigurna samo Škotska, a da li će joj rival biti Mađarska, Bugarska, Izrael ili Rumunija biće naknadno poznato. Ako Mađarska ode kroz kvalifikacije na EURO, a ona po redosledu treba da bude protivnik Škotske, onda će UEFA 22. novembra napraviti takozvani specijalni žreb na kome će se između Bugarske, Izraela i Rumunije tražiti jedna ekipa koja će dobiti šansu da kroz Ligu nacija ode na EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari