Za baraž i(li) direktan plasman 1 Mandatory Credit ©INPHO/Starsportphoto/James Crombie

Srpskim fudbalerima bod protiv Azerbejdžana garantuje doigravanje za Mondijal, trijumf ih ostavlja u trci za pobedničko mesto u grupi.

Fudbalska reprezentacija Srbije odlično gura, ali nije u situaciji da sama odlučuje o svojoj sudbini u kvalifkacijama za Mondijal 2022. godine, jer Portugal takođe hoće i može direktno da ode na Svetsko prvenstvo u Kataru, pa „orlovi“ moraju da gledaju u se i u svoje kljuse, odnosno potrude se da izvuku maksimum iz preostala dva meča.

Četiri pobede i dva remija omogućili su im rezultatsku komociju protiv Azerbejdžana (12. oktobar, 20.45), jer ih i remi vodi u baraž, ali oni prvi računaju da im je bolje još jednom savladati selekciju bivše sovjetske republike pa sa tim beogradskim kapitalom otići na teritoriju Kristijana Ronalda i ekipe i onda u direktnom duelu sa doskorašnjim evropskim prvakom nego završiti u teškom turnirskom doigravanju za SP.

Lako za izračunati, ali potencijalno komplikovano za izvesti jer najlošije plasirani tim u A grupi ne mora ništa a može da se proslavi u nadgornjavanju sa favoritom, ima motiv da se revanšira za martovski poraz u Bakuu (1:2), u kom se isprsio u drugom poluvremenu, a u prilog bi mogao da mu ide teren raskvašen monsunskom kišom u Beogradu.

– Ozbiljno shvatamo ovu utakmicu, važna nam je po svim parametrima, ništa manje bitna od svih koje smo do sada odigrali. Azerbejdžan je za mene dobra ekipa, može da stvori mnogo problema protivniku… Naravno, moramo da budermo sto odsto fokusirani na sebe, na našu igru i ono što mi želimo na terenu – kaže selektor Dragan Stojković, par dana pošto je uz dosta mučenja savladan Luksemburg (1:0).

– Jako raduje pristup naših igrača na tom meču. Pored taktičke, tehničke i fizičke imalo smo i psihološku pripremu, jer smo morali da pobedimo… Milinković-Savić je pretrčao 12,5 kilometara, Tadić 12,5, Vlahović 11,5, a dvojica defanzivnih igrača Nastasić i Veljković po 11 kilometara. Trener može samo da bude zadovoljan tim parametrima, kao i brojem šansi. Pobeda od 1:0 nagrada je za angažovanje… Ljudi očekuju da na svakoj utakmici postignemo četiri-pet golova, a to nije moguće…

U jednom od raspleta trke u dvoje za direktan prolaz na SP prevagu bi mogla da odnese i gol-razlika, zbog čega bi bilo zgodno „nabiflovati“ je u ovoj rundi.

– U fudbalu je sve važno, Najpre da pokažete da ste bolji od protivnika i da zaslužite pobedu. To je primarni cilj. Bitna je i gol-razlika – jasno je Stojkoviću.

Šestorica u riziku od suspenzija

Zbog parnih žutih kartona u kombinaciji za večerašnji meč nema štopera Strahinje Pavlovića i veziste Filipa Đuričića, iz startnih 11 protiv Luksemburga, a sada istu kaznu rizikuju prvi strelac ekipe Aleksandar Mitrović, redovni organizator igre Dušan Tadić i Nemanja Gudelj, često korišćeni zadnji vezni u postavama selektora Stojkovića. Dobiju li još jednu javnu opomenu neće imati pravo nastupa protiv Portugala, a propuštanje zadnjeg kola visi i nad glavama rezervista Uroša Spajića, Nemanje Maksimovića i Nemanje Radonjića.

Grupa A

Portugal – Luksemburg 20.45

Srbija – Azerbejdžan 20.45

Azerbejdžan – Luksemburg 11.11

Republika Irska – Portugal 11.11

Luksemburg – Republika Irska 14.11.

Portugal – Srbija 14.11.

1. Srbija 6 4 2 0 14

2. Portugal 5 4 1 0 13

3. Luksemburg 5 2 0 3 6

4. Republika Irska 6 1 2 3 5

5. Azerbejdžan 6 0 1 5 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari